Swollwacht tegen hondenlosloopterrein Zwolle Zuid

Zwolle – De Swollwachtfractie heeft bij de gemeente Zwolle meerdere keren aangekaart, dat er problemen zijn met betrekking tot het gemeentelijk hondenbeleid. Op 3 oktober 2008 heeft de fractie artikel 45 vragen gesteld inzake gebrekkig gemeentelijk hondenbeleid, getuige de grote overlast die mensen in de stad ervaren door hondenpoep van loslopende honden of door hondenbezitters die hun huisdier op niet daarvoor bestemde plekken (stoep, speelweiden, kinderspeelplaatsen) hun behoefte laten doen. De fractie gaf toen aan dat met name de wijk Zwolle Zuid hierin de kroon spant. Tevens werd tijdens de begrotingsbehandeling 2007 gevraagd om meerdere hondencontroleurs aan te stellen, omdat Swollwacht van mening was dat, met de huidige personele sterkte van het controleapparaat, het niet mogelijk is “intensief” te controleren. Die mening heeft de fractie nog steeds. 

Swollwacht is dan ook tevreden, dat het college bezig is met het uitbreiden van de honden-losloopterreinen. Echter is de Swollwachtfractie de afgelopen dagen verschillende keren benaderd door bewoners van de Grevenmate en bewoners uit de directe omgeving van de Grevenmate. Deze bewoners maken zich ernstige zorgen over het aanwijzen van een hondenlosloop-terrein ten zuiden van de Grevenmate, deel uit makende van drie nieuwe hondenlosloop-terreinen in Zwolle Zuid. Het nieuws werd hun per brief letterlijk en figuurlijk door de strot geduwd én er was in de Peperbus een klein artikel aangewijd. De locatie, die door het college als nieuw hondenlosloopterrein wordt aangewezen is van groot belang voor het leef- en woonplezier voor bewoners en kinderen van Grevenmate en omliggende straten.

Swollwacht heeft de situatie ter plekke bekeken en kan zich goed voorstellen, dat men zich hierover zorgen maakt. Naar het oordeel van de fractie terecht, aangezien dit veldje volop door kinderen en ouders gebruikt wordt voor spel en sociale contacten. Daar hoort een hondenlosloopplek dan ook beslist niet thuis, vindt Swollwacht.

Als reden van de uitbreiding geeft het college aan, dat B&W de hondenbezitters in de wijk hierdoor meer tegemoet wil komen en dat u verwacht dat de overlast van loslopende honden en hondenpoep elders in de wijk daardoor zal afnemen.

Swollwacht vindt dat erg kort door de bocht en zeer gemakkelijk: Hun de hond en zij de stront.

Blijkens de laatste cijfers wordt er projectmatig door de afdeling Toezicht en Handhaving opgetreden tegen de overlast van loslopende honden en hondenpoep, echter tot op heden zonder het gewenste resultaat, zo vindt de fractie.

Swollwacht is echter van mening, dat op dit moment – met de huidige personele sterkte van het controleapparaat – het niet mogelijk is “intensief” te controleren.

“Wij stelden u niet voor niets voor, enkele hondencontroleurs aan te stellen om deze ergernis tegen te gaan. Echter daarbij konden wij niet op steun van uw zijde rekenen”.

De fractie wenst dan ook van het College antwoord c.q verduidelijking te krijgen op de volgende vragen aangaande deze onderwerp.

1.      Bent u met ons van mening dat het nieuws de bewoners en omwonenden per brief letterlijk en figuurlijk door de strot geduwd werd, ook al was er in de Peperbus van woensdag 15 april jl. een klein artikel aangewijd en dat informatie op deze wijze absoluut onvoldoende is?

2.      Bent u met ons van mening dat deze locatie niet tot hondenlosloopterrein moet worden aangewezen?

3.      Bent u met ons van mening dat er naar een andere locatie dient te worden uitgekeken en dit veldje voor kinderen en ouders behouden blijft voor spel en sociale contacten?

4.      Bent u met ons van mening, dat een hondenlosloopterrein niet thuis hoort op een woonerf?

5.      Bent u bereid deze locatie terug te trekken uit de aanwijzing van hondenlosloop-terrein?

6.      Bent u met ons van mening dat het controleapparaat in zijn algemeenheid niet voldoet, c.q. de sterkte ontoereikend is en de controle op de overlast van loslopende honden en hondenpoep onvoldoende is en de overlast op geen enkele wijze afneemt?

7.      Bent u met ons van mening, dat hondenpoep – ook in Zwolle – ergernis nummer één is?

8.      Bent u met ons van mening dat aanwijzing van bovengenoemd terrein zeker niet zal functioneren, gezien de ervaring elders binnen onze gemeente?

Graag verneem ik van u spoedig de antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Trudy Kistemaker, raadslid Swollwacht

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Hoezo letterlijk en figuurlijk. De postbode belde aan en duwde die brief in de mond van de persoon die open deed? Wat een verschrikkelijk geformuleerde vraag. En dat zit dan in de gemeente?


  ⚠️ Meld

 2. Jasper als jou iets opgedrongen wordt waar je het niet eens bent, noemt je dat door de strot geduwd krijgen. Met de uitspraak is niets mis dus .
  Hoewel dat figuurlijk er wel af kan. Maar oke, in de hitte van de strijd roept men weleens iets, jij niet Jasper?


  ⚠️ Meld

 3. Jawel, maar ik stel niet een lijst met vragen op om aan te bieden aan het College met een stommiteit erin. Als ze dat letterlijk en figuurlijk weg hadden gelaten was het net zo effectief geweest, maar nee, ze moesten er zo nodig een vergroting in stoppen. En dat is dus falikant mislukt. Want dat letterlijk slaat werkelijk nergens op. Dat kan gebeuren in een mailtje naar een vriend of in de hitte van een gesprek. Maar niet in een schriftelijke vraagstelling als deel van een officieel stuk. Dat is gewoon een flater.


  ⚠️ Meld

 4. geschreven door opletter, op 21 april 2009 om 10:09

  Jasper als jou iets opgedrongen wordt waar je het niet eens bent, noemt je dat door de strot geduwd krijgen. Met de uitspraak is niets mis dus .
  Hoewel dat figuurlijk er wel af kan. Maar oke, in de hitte van de strijd roept men weleens iets, jij niet Jasper?

  Haha! Je vindt dus juist dat het niet figuurlijk, maar alleen letterlijk is? 😀 😉 😀


  ⚠️ Meld

 5. opletter = Trudy Kistemaker dus. Geinig 🙂

  Maar ja, in de hitte van een gesprek maak ik ook van dat soort fouten. Tuurlijk. Maar volgens mij is dit eerst op papier gezet en toen pas naar het College gegaan. En dat is wat anders.


  ⚠️ Meld

 6. Ja, laten we weer eens afdwalen van de werkelijke onderwerpen… gezellig, ow nee dat is iemand anders hier al 😉
  Wat een goed idee van Swollwacht om eindelijk eens iets te laten doen aan het hondeneigenarenbeleid hier in Zwolle. Hebben we een beleid daarover hier in Zwolle dan? Goh, nooit wat van gemerkt… Het enige dat ik merk is als ik met mijn fiets over het fietspad fiets en er een loslopende hond loopt dat ik een sneer van de baasjes krijg dat ik niet zo lomp moet fietsen… Over verdraaien gesproken…
  Ik noem dat trouwens ook letterlijk door de strot duwen… Een hond die me achterna gaat zitten, omdat ie een fiets niet herkant als fiets en er ook werkelijk ver achteraan kan rennen, omdat de eigenaar de hond niet kan houden aan de lijn (welke lijn?).


  ⚠️ Meld

 7. Wij kijken vanuit de woonkamer uit over de Burgemeester de Vos van Steenwijklaan… Op zich wel geinig: voordat we het huis konden bezichtigen hebben we daar vanuit het gras eens gekeken, maar we vonden dat er erg veel poep lag. Nu we er wonen weten we hoe dat komt! 😀 Het is af en aan lopen van baasjes met hun honden! Maar ik heb nergens last van! Dat gras is ook niet gemaakt om op te lopen; laat die honden daar maar lekker hun ding doen en houd het speelveldje verderop poep-vrij! (En dat zeg ik zonder dat ik kinderen of honden heb!)


  ⚠️ Meld


 8. hebben de bewoners van de Grevenmate ook aangegeven dat hun kinderen aan de overkant van het water (en daar hoeven ze geen weg voor over te steken) een heus speelterrein hebben???? Een compleet voetbalveld, speeltoestellen, zandbak etc. is hier speciaal voor de kids aangelegd!! Maar nee hoor, hun kinderen moeten nu ineens zonodig verplicht op het nieuwe hondenlosloopterrein spelen omdat de ouders geen hond in de straat willen en de honden dus ook hun speelterrein niet gunnen!! Ik liet mijn hond daar zijn behoefte altijd al doen omdat er maar zelden kinderen aan het spelen zijn en zal dat dus nu heerlijk legaal kunnen doen. 😛


  ⚠️ Meld

 9. geschreven door Plantje, op 21 april 2009 om 18:25

  Op zich wel geinig: voordat we het huis konden bezichtigen hebben we daar vanuit het gras eens gekeken, maar we vonden dat er erg veel poep lag. Nu we er wonen weten we hoe dat komt!

  Zal wel een Limbo zijn… :'( 😮 😀


  ⚠️ Meld

 10. Dan doe je je nickname geen eer aan. In het bericht op deze pagina staat namelijk:

  Graag verneem ik van u spoedig de antwoorden.

  Met vriendelijke groet,

  Trudy Kistemaker, raadslid Swollwacht  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.