Filmbeelden van Zwolle in de Tweede Wereldoorlog

Zwolle – Op donderdagavond 23 april geeft Paul Harmens, collectiebeheerder van de stichting ‘Zwolle 1940-1945 in het Historisch Centrum Overijssel een lezing over Zwolle in de Tweede Wereldoorlog. De collectie ‘Zwolle 1940 – 1945′ telt zo’n 800 foto’s.

Harmens heeft het afgelopen jaar weer verschillende nieuwe foto’s aan de collectie kunnen toevoegen. Hij zal voor de pauze de foto’s laten zien en deze met feiten en anekdotes uitgebreid toelichten. Wat is er precies gebeurd, waar is de foto genomen? Hoe ziet dezelfde locatie er nu uit? Vragen waar hij zoveel mogelijk een antwoord op zal geven. Na de pauze wordt de film ‘Zwolle in oorlogstijd, 1937-1945’ vertoond. Het betreft een compilatie van origineel en uniek filmmateriaal van particulieren, het Polygoonjournaal en propagandamateriaal.

De film bestaat uit 3 delen. Deel 1 loopt van 1937 tot de bezetting, waarin u o.a. het spoorcomplex, de markt en het Kleine Veer bij Oldeneel ziet. Maar ook bijvoorbeeld de optocht ter gelegenheid van de geboorte van prinses Irene op 5 augustus 1939.

Daarna volgen filmfragmenten over de bezetting met de beelden van 10 mei 1940 als Duitse soldaten het centrum van Zwolle binnenmarcheren, maar ook met de verwoesting van de treininfrastructuur rond Zwolle. U ziet ook delen van de kampioenswedstrijd voetbal tussen PEC en Vitesse in Apeldoorn in 1941.

Deel 3 begint uiteraard met de bevrijding van Zwolle door de Canadese troepen op 14 april 1945 en de bevrijdingsfeesten die in de maanden daarna volgden. Tot slot ziet u de opening van de spoorbrug bij Zwolle op 2 mei 1946.

De avond begint om 20.00 uur en zal rond 22:00 uur afgelopen zijn. De toegang is gratis. Wij raden u aan om op tijd te komen, want het aantal plaatsen is beperkt. Helaas is reserveren niet mogelijk.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Zeer interessant!! Zoiets moeten ze uitbrengen op dvd als dat mogelijk is. Ik ben bang dat ik 8 uur wel red maar dat het dan al vol zit :'(


  ⚠️ Meld

 2. @Natascha:
  Er bestaat al wel een andere DVD met oude beelden van Zwolle.
  Is in de serie “Mooi Zwolle” en kost tussen de 10 en 12 euro.
  Heb hem gezien bij Music Store (AA-landen) en Media Markt.


  ⚠️ Meld

 3. Volgens mij is dit dezelfde film die ongeveer 3 jaar geleden in Hedon vertoond werd.
  Zeer interessant en de moeite waard om nogmaals te bekijken. 🙂


  ⚠️ Meld

 4. @Arie
  Is dat die met dat jengelende pianospel?
  In het blad van de ZHV staat een DVD uit de serie: ‘Mijn Nostalgisch Nederland, Mijn Zwolle‘.
  Bedoel je die soms?
  Is te koop bij: winkelvandenostalgie.nl/[/url] 😉


  ⚠️ Meld

 5. Bedankt Arie, wordt em vast niet donderdag. Duidelijk verhaal met winkels en al. Larry op je link zag ik de dvd over Zwolle zo 1,2,3 niet staan.


  ⚠️ Meld

 6. @dick
  In de linker kolom onder: ‘Mijn nostalgisch Nederland’ daarna klikken op volgende tot resultaat 17 – 20.

  Omschrijving:
  *Hanzestad Zwolle is een stad met een rijke geschiedenis. Op deze dvd ziet u prachtige archiefbeelden van de Overijsselse hoofdstad. Zo bent u onder andere getuige van de festiviteiten die in 1930 gehouden werden vanwege het 700-jarig bestaan van de stad en van de bevrijdingsfeesten op Koninginnedag in 1945. Daarnaast vindt u op deze dvd beelden van de bedrijvigheid aan de Thorbeckegracht voor de oorlog en van de opening van de veemarkt in 1931. Ook ziet u de band die Zwolle met de IJssel heeft: voor vervoer, werk en ontspanning.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.