9.000 Vuilniszakken zwerfafval

Zwolle – Tijdens het project Natuurlijk Schoon, dat in de week van Nederland Schoon is gehouden, hebben er in 16 gemeenten uit het ROVA-werkgebied 12.000 scholieren het zwerfafval uit hun eigen leefomgeving opgeruimd. Alle ingezamelde kilo’s zijn nu bekend en het totaal komt op
maar liefst 20.000 kilo aan zwerfafval. Dat is te vergelijken met 9.000 volle vuilniszakken!

Niet alleen je eigen leefomgeving schoonmaken, maar ook het bewust worden van de hoeveelheid zwerfafval en de schadelijkheid hiervan. Dat is het resultaat van een week lang zwerfafval opruimen met 12.000 scholieren uit zowel het basis-als het voortgezet onderwijs en 2.000 vrijwilligers. Het project Natuurlijk Schoon, dat in samenwerking met afvalinzamelaar ROVA, ROC Landstede, natuur- en milieuorganisaties en 16 ROVA-gemeenten is georganiseerd, wordt nu geëvalueerd met de
betrokken partijen.

Tijdens de voorbereidingen is er van alle kanten hulp gekomen, zo heeft FrieslandCampina voor alle scholieren gratis een flesje drinken verzorgd en heeft Stichting Nederland Schoon alle deelnemende scholen voorzien van lespakketten en presentjes. Daarnaast hebben allerlei regionale en lokale
organisaties zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Cambio, wildbeheereenheden, milieuraden en verenigingen zich ingezet met het helpen organiseren en uitvoeren van de actie Natuurlijk Schoon.

De organisatie van Natuurlijk Schoon wil graag alle leerlingen, scholen, vrijwilligers, verenigingen en bedrijven hartelijk danken voor hun inzet voor, tijdens en na de actie. Op de website www.natuurlijkschoon.nu  zijn er vele foto’s te vinden van de acties in de verschillende gemeenten.

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Kijk eens op de oevers van het Zwarte Water, nog nooit zoveel rotzooi zien liggen en het meeste afkomstig van pleziervaartuigen.
  Niet van jongeren!


  ⚠️ Meld

 2. Die babyboomers zijn er verantwoordelijk voor dat we nu A) in een economische crisis zitten en B) dat we binnen no time zonder voldoende grondstoffen zitten.

  Die hebben alleen maar opgebouwd m.b.v. twee keer zo hard af te breken.


  ⚠️ Meld

 3. @Larry,
  Is ook niet mijn partij hoor, wel van mijn grootouders en overgrootouders maar die zouden zich in hun graf omdraaien als ze wisten wat voor stelletje prutsers nu de scepter zwaaiden bij de Partij Van De Afbraak.


  ⚠️ Meld

 4. @Zwolleeder

  Tja… en alles wat zij afbreken dumpen ze maar zo in onze samenleving en milieu. >:(

  En zelf een keer met een vuilniszak de boel opschonen?
  Nee daar voelen zij zich zeker te groot voor. ;D


  ⚠️ Meld

 5. @ Larry, 😀 wat een subjectief en ongenuanceerd onderzoek. “Kijk om je heen, zie wat je ziet”. Wie zitten op die dure motoren, wonen in zeer exclusieve huizen en vervuilen onze wateren met hun zongebruinde vetpenzen en natuurlijk….hun onmisbare schipperspet?


  ⚠️ Meld

 6. Ja, daar voelen ze zich te groot voor want ze vinden allemaal dat ze zo hard gewerkt hebben.
  Toen ze met hun 57e met de VUT gingen waren ze ook helemaal op.
  Maar wij die-hards gaan gewoon door tot ons 67e of nog langer om hun riante pensioenen bij mekaar te bikkelen.
  Onze generatie da’s pas de bloem der natie Larry.


  ⚠️ Meld

 7. Wie zitten er nu als spookambtenaren bij de Waterschappen en vertikken het ten enenmale om met een vuilniszak in de hand de wallekanten schoon te maken? ;D

  Nou? ;D 8)


  ⚠️ Meld

 8. @Dick, wel sociaal maar zeker geen pacifist.
  Ik geloof heilig in het toepassen van zinvol geweld.
  Deze rooie kan keihard terug trappen.


  ⚠️ Meld

 9. Oh, ik vond ze aardig pascifistisch worden. Zelf ben ik ook hoe langer hoe meer van “het gebroken geweertje”. Dat vooraan lopen altijd bij elke oorlog, witte voetjes halen om de mooiste opdrachten achteraf te krijgen, ben ik aardig zat.

  Sterkte met je zinvolle geweld 😀 Hoop het zelf nog zoveel mogelijk met woorden op te lossen.


  ⚠️ Meld

 10. @Dick, op de anjerrevolutie na is elke onderdrukker nog afgezet met zinvol geweld.
  Met geweldloosheid kom je niet aan je onderdrukking vandaan.


  ⚠️ Meld

 11. Oi jongens! Gaat wel heel erg snel op deze manier!

  Ik denk niet, dat de rotzooi die we overal langs de wegen, in de wijken en in de natuur vinden toe te schrijven is aan één groep mensen.


  ⚠️ Meld

 12. @ Zwolleeder, op 22 april 2009 om 12:33; of gewoon zorgen dat je niet onderdrukt wordt. Nuchter blijven en op tijd ingrijpen. De muur is natuurlijk ook zonder opzienbareng geweld gevallen. Volgens mij ging het in meer oostbloklanden zonder noemenswaardige comedy.

  Ook de babyboomers hebben zonder geweld de macht gegrepen Plantje, sterker nog: het is ze in de schoot geworpen 😉


  ⚠️ Meld

 13. 20.000 kilo…
  en dan gaan we het over politiek hebben?
  Misschien moeten we het over collectieve ‘eigen’ verantwoordelijkheid hebben i.p.v. naar een ander te wijzen en dan die ander ons het zelfde verwijt horen maken…
  Gooi je afval gewoon in de vuilnisbak.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.