Beroepskunstenaars in de klas

Zwolle – Leerlingen van de basisschool de wereld door een andere bril laten bekijken. Dat was dit schooljaar de uitdaging voor de dertien kunstenaars van de opleiding Beroepskunstenaars in de Klas (bik). Hiervoor ontwikkelden zij uiteenlopende kunstprojecten. Deze nieuwe bik-projecten worden op woensdag 27 mei 2009 van 14.00 tot 17.00 uur gepresenteerd bij Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) aan de Kamperstraat 11-13 in Zwolle. De presentatie wordt een reis waarin alle zintuigen aan bod komen!

Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom bij KCO. De bezoeker kan een voorproefje ervaren door middel van een aantal korte workshops. Er zijn kunstprojecten te zien op het gebied van fotografie, vilt, schilderen, nieuwe media, animatie, zang, muziek, illustratie, gemengde media, textiel, keramiek, beeldhouwen, tekenen en grafiek. De presentatie is speciaal gericht op leerkrachten uit het basisonderwijs en iedereen met belangstelling voor kunst- en cultuureducatie.

De bik-lichting van 2009

Betty van Velzen (Zwolle),Marjo Potma (Heino), Anne Besselink (Nijmegen), Heleen van der Veen (Zutphen), Jolanda Verstegen (Arnhem), Alex van der Meer (Zwolle), Joke van Zinderen (Amersfoort), Marieke Opmeer (Meppel), Mimi van Bindsbergen (Arnhem), Kirsten Offringa (Kampen), Mirna Limon (Hengelo), Jorien van Veen (Ochtrup) en Judith Woudstra (Zwolle).

Bik-opleiding

Steeds meer basisscholen schakelen beroepskunstenaars in om een waardevolle bijdrage te leveren aan het onderwijs. Grote meerwaarde zijn de inspirerende projecten en de vakkundigheid waarmee zij keer op keer de kinderen mee weten te nemen in hun verbeelding.

De bik-opleiding is een eenjarig individueel ontwikkeltraject, waarin de deelnemende kunstenaars les krijgen van ervaren docenten, coaches en andere kunstenaars. Het doel van de opleiding is tweeledig: enerzijds kinderen op een effectieve manier enthousiast maken en houden voor kunst en cultuur, anderzijds verbreden kunstenaars hun beroepspraktijk.
Beroepskunstenaars in de Klas is een landelijk initiatief van het ministerie van OC&W en Kunstenaars & CO. In Overijssel wordt de bik-opleiding verzorgd door KCO en mede gefinancierd door de Provincie.
In september gaat er weer een nieuwe bik opleiding van start in Zwolle. Kunstenaars kunnen zich hiervoor nog tot 10 mei aanmelden via de website www.beroepskunstenaarsindeklas.nl.

Leerkrachten die meer willen weten over de bik/opleiding kunnen contact opnemen met KCO, Emmy Rahantoeknam Bergsma, studieleider, 038 – 422 50 30.

Artikel delen: