Verkeershinder door activiteiten in Zwolle

Zwolle – Maandag 4 mei is om 20.00 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. De plechtigheid wordt voorafgegaan door een Stille Omgang. Het herdenkingsconcert van het Bevrijdingsfestival Overijssel vindt evenals vorig jaar plaats in het Abbott Theater, tegenover het Thomas a Kempiscollege. De avond begint met de jaarlijkse gedachtenisviering om 18.30 uur in de Oosterkerk georganiseerd door het Podium van Kerken. Burgemeester Henk Jan Meijer en de wethouders Janco Cnossen, Erik Dannenberg en Martin Knol wonen de viering namens de gemeente bij.

De Stille Omgang vertrekt om 19.25 uur vanaf De Spinhuisbredehoek. Verzamelen en opstellen tussen 19.00 en 19.25 uur. De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark. De burgemeester, enkele wethouders en de gemeentesecretaris lopen mee in de tocht en wonen de dodenherdenking bij het monument in het Ter Pelkwijkpark bij. Tijdens de plechtigheid treedt traditiegetrouw het Groot Mannenkoor Zwolle op. Het gastoptreden wordt dit jaar verzorgd door Multiple Voice. Na de Last Post, de twee minuten stilte en het Wilhelmus draagt burgemeester Henk Jan Meijer een gedicht voor, waarna de kranslegging en het defilé langs het monument plaatsvinden. 

Dit jaar vindt de Start Nationale Viering van de Bevrijding 5 mei in Zwolle, Overijssel plaats. De openingsceremonie begint om 12.15 uur waarna Minister-President Balkenende om 12.30 uur het bevrijdingsvuur ontsteekt in Park De Wezenlanden. Het bevrijdingsvuur is uit Wageningen opgehaald door atleten van PEC 1910. Kijk voor meer informatie over het programma en het thema ´Vrijheid en Identiteit´ op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

Verkeersstremmingen op maandag 4 en dinsdag 5 mei

De activiteiten op 4 mei hebben gevolgen voor het verkeer. Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden. Om de herdenking in alle rust te laten plaatsvinden, wordt de omgeving van Ter Pelkwijkpark afgezet. Deze afsluiting geeft op 4 mei van 19.30 – 21.00 uur stremming voor al het verkeer. De stadslijnen 4 en 10 rijden tussen 19.55 en 21.00 uur niet over de Wilhelminasingel maar nemen een alternatieve route via de Eekwal, Kamperpoortenbrug, Pannekoekendijk waarna ze hun gebruikelijke route oppakken. De bushaltes aan de Wilhelminastraat en Kerkstraat vallen uit. Een alternatieve uit- en opstapplek bevindt zich aan de Eekwal of bij winkelcentrum Diezerpoort.


Vanwege het Bevrijdingsfeest op 5 mei in de binnenstad en in park De Wezenlanden worden de volgende straten afgesloten:

–          Kerkstraat (gedeelte tussen bussluis en Ter Pelkwijkstraat),

–          Groot Wezenland (gedeelte tussen Kerkbrugje en Schuurmanstraat),

–          Schuurmanstraat,

–          Wiecherlinkstraat,

–          Buserstraat,

–          Luttenbergstraat (gedeelte tussen Hanekampbrug tot de Burgemeester van Roijensingel),

–          en een deel van de Wethouder Alferinkweg.

Bebording geeft de stremmingen en omleidingroutes aan. Het tankstation aan de Hanekamp is bereikbaar via de Hanekamp. Ziekenhuis Isala klinieken, locatie De Wezenlanden, is deze dag bereikbaar via de algemene omleidingroute: Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Stationstraat, Oosterlaan, Deventerstraatweg, Hortensiastraat, Leo Majorlaan en omgekeerd.

Er zijn op 5 mei bushaltes aan de Eekwal, Schuttevaerkade en Burgemeester Drijbersingel.

De afsluiting van het gebied binnenstad/Park De Wezenlanden vindt plaats vanwege de veiligheid in verband met de vele bezoekers die worden verwacht.

Gedurende de opbouw en afbouw van het bevrijdingsfestival (van 27 april tot en met 8 mei) zullen delen van straten afgesloten zijn voor het verkeer. 

Reisadvies
De gemeente adviseert om met het openbaar vervoer naar Zwolle te komen. De loopafstand van het station naar de binnenstad en Park De Wezenlanden is minder dan tien minuten. Daarnaast rijden er stadsbussen via de binnenstad. Er bevinden zich haltes aan de Eekwal, Dijkstraat en ter hoogte van winkelcentrum Diezerpoort. In de nabije omgeving van het park De Wezenlanden zijn haltes aan Wipstrikkerallee en Hortensiastraat. Voor fietsers worden fietsrekken geplaatst aan de Wethouder Alferinkweg, Hanekamp, Ter Pelkwijkpark en de Luttenbergstraat.  

Parkeren

In de buurt van het park zijn geen parkeerfaciliteiten. Het park ligt ter hoogte van vergunninghoudergebieden. Voor parkeren worden de volgende accommodaties aangeraden: parkeergarages Lübeckgarage en Pas de Deux en parkeerterrein Hanzeland. Deze liggen aan de zuidzijde van het station. Via de tunnel onder het spoor kunnen bezoekers de voorkant van het station bereiken waar verwezen wordt naar de bevrijdingsfestivallocaties. Andere parkeerlocaties in de buurt van de stad zijn Noordereiland (Assiesstraat), Eiland (Pletterstraat), Maagjesbolwerk (Jufferenwal), Diezerpoort (Van Wevelinckhovenstraat), Hanzeland (Hanzelaan). De routes naar de parkeeraccommodaties worden op de invalswegen aangegeven. Op de binnenring in de omgeving van de binnenstad bevindt zich het parkeerverwijssysteem dat de parkeeraccommodaties en het aantal beschikbare parkeerplaatsen aangeeft.

Voor informatie over het programma kijk op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl. Voor meer informatie over de wegwerkzaamheden en de bereikbaarheid van Zwolle kijk op www.bereikbaarheidzwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Dat klinkt nog best ver voor 35 minuten. Tuurlijk, dat rondje is prima in 35 minuten te lopen, maar dan loop je over het algemeen een stuk sneller. En het lijkt me niet iets waar je te laat voor wil zijn, die 2 minuten stilte.


    Maak melding

Reageer