Grote Kerkplein wordt het hart van ZWART

Zwolle – Donderdagmorgen heeft de organisatie van Festival Zwart tijdens een persconferentie in Hotel Fidder haar programma bekend gemaakt.  Het eigenzinnige en kleurrijke festival biedt dit jaar voor ieder wat wils.  Van donderdag 25 t/m zondag 28 juni zijn er iedere dag meer dan 60 kleinere en grotere voorstellingen op bijzondere en spannende locaties in de binnenstad van Zwolle.

Het merendeel van de voorstellingen is speciaal voor het festival gemaakt door kunstenaars onder leiding van inspirerende meesters.  Voor dit jaar zijn Tom America, Jeroen Kriek, Wies Merkx, Leo de Nijs, Michael de Roo, Henk Schut, Renate Zentschnig en Lydia Schouten aan het festival verbonden. Het Grote Kerkplein vormt dit jaar het hart van het festival, waar iedere avond een (gratis) muzikaal programma zal worden aangeboden met onder andere de nieuwe jazzsensatie Wouter Hamel, NO Blues, Lady Linn and Her Magnificent Seven en The Tunes. Het Grote Kerkplein verwordt in de vroege avond tot een waar bingoplein. Stoelen op de juiste plaats, de kaarten op tafel en de gedachten op scherp. Speciaal voor het festival Zwart gemaakt: Bingotainment. Een echte bingo op theatrale wijze in de vorm van een heuse voorstelling.

Routes

Door de binnenstad zijn er 8 kunstroutes te bezoeken. Elke route kent vier voorstellingen die speciaal gemaakt zijn voor Zwart. Groepen jonge en ervaren kunstenaars vanuit alle disciplines hebben de voorstellingen gemaakt, onder de bezielende begeleiding van ‘meesterkunstenaars’. De voorstellingen zijn verrassend, eigenzinnig en vinden plaats op de mooiste plekken in de Zwolse binnenstad.

Muziektheater

Op het plein aan de Goudsteeg zullen 6 muziektheater voorstellingen worden geprogrammeerd, die alle dagen van het festival meerdere keren te bezoeken zijn. Waaronder  Rammstadt (videocabaret van Willem Alkema & Arie Koomen), One Shot at Happiness (muziektheater van Kalterflug), Muzikale Helden/RE: Master (Albert Bartels & Rick Mensink) en RE:Shuffle (Een bijzondere mix van folk en hiphop van Muppetstuff, Rico & Sticks en Typhoon).

Theater Gnaffel

Theatergezelschap Gnaffel speelt in samenwerking met het Conservatorium van ArtEZ een speciale familievoorstelling van het klassieke Peer Gynt op een bijzondere locatie. De Peer Gynt zal tijdens het festival minimaal zeven keer te zien zijn. Geschikt voor jong en oud.

Hendrick Jan de Stuntman

Als grote publiekstrekker zal Hendrick Jan de Stuntman uit Amsterdam met zijn nieuwste voorstelling 7 keer te zien zijn in het Ter Pelkwijkpark in de binnenstad van Zwolle. Hendrick Jan komt dan net van Oerol.

Studenten spelen een belangrijke rol tijdens het festival

De studenten van ArtEZ Hogeschool voor de kunsten zullen een aantal bijzondere voorstellingen tonen: een ‘recreatie’ van het verhaal van Odysseus in de vorm van een familievoorstelling aan de Potgietersingel door studenten van de faculteit theater. Daarnaast maken ze een bijzondere locatievoorstelling in het Veilinghuis met 140 eerstejaars studenten van de faculteit beeldende kunst. Tot slot een drietal klassieke concerten uitgevoerd door meer dan 150 conservatorium studenten in de Onze Lieve Vrouwekerk.

Studenten van het Deltion College maken onder begeleiding van ‘meesterkunstenaars’ twee kunstroutes Deze bijzonder aan te bevelen routes zijn, naast de donderdag voor de school zelf, in het festival te bezoeken op vrijdag en zaterdag.

Bijzondere projecten

Firma Weijland ´Mensch im Hotel´

Muziektheater Firma Weijland  zet Hotel Fidder op de kop met een speciale voorstelling `Mensch im Hotel´.  Tijdens het festival kan je een arrangement boeken waarbij je als  hotelgast op een speelse en spannende wijze onderdeel wordt van een voorstelling.

De Zonnen van Zwolle

Henk Schut (ex artistiek leider Dogtroep en tevens meester van het festival) bouwt een zonne-installatie. De stad verandert in een bewegend planetenstelsel. Vanaf de Peperbus ontwaart het publiek ieder uur een nieuw patroon. De kunstroutes en de geluiden van de voorstellingen dringen zich vanuit de hoogte op.

Kortom een eigenzinnig en kleurrijk festival dat je moet ervaren.  Kijk voor meer informatie over het festival op www.festivalzwart.nl

Artikel delen:

Reageer