Ernstig chronisch zieken zoeken buddy’s

Zwolle – Steeds meer ernstig chronisch zieken uit Zwolle melden zich bij Steunpunt Informele Zorg voor een buddy, iemand waarmee ze kunnen praten en nu en dan op pad kunnen. Daardoor is er grote behoefte aan nieuwe buddy’s.

Op 26 mei start een serie trainingen waarvoor nieuwe buddy’s zich nu kunnen aanmelden. Buddyzorg werkt met koppels. Gedurende een periode van één tot maximaal twee jaar steunt de buddy dezelfde persoon. Dat gebeurt op vrijwillige basis, gemiddeld een dagdeel per week. Voor ernstig zieken betekent hun buddy vaak een groot verschil voor de kwaliteit van leven. Een buddy helpt de zieke zo veel mogelijk uit zijn leven te halen. De cliënt stelt een doel waar hij met behulp van de buddy naartoe werkt. Dit kan gaan om het vergroten van het sociale netwerk of het accepteren van de ziekte, een stukje rouw- of verliesverwerking. De buddy is er om hem te steunen.

Agnes Wille, coördinator informele zorg bij Steunpunt Informele Zorg, krijgt verzoeken binnen van mensen met heel uiteenlopende ziektes en aandoeningen. Voorbeelden zijn kanker, spierziektes of niet-aangeboren hersenletsel.

Buddyzorg voor de gemeente Zwolle wordt alweer ruim een half jaar gecoördineerd door Steunpunt Informele Zorg, onderdeel van Vrijwilligerscentrale Zwolle.

Wie buddy wil worden of meer informatie wil, kan zich aanmelden bij Agnes Wille: 038 – 422 52 00 of info@informelezorgzwolle.nl.

De trainingen – die noodzakelijk en verplicht zijn voor nieuwe buddy’s – zijn op dinsdag 26 mei en 2 en 9 juni van 19.00 tot 22.00 uur bij Steunpunt Informele Zorg in Zwolle.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer