Onthulling kunstwerk bibliotheek Stadshagen

Zwolle – Op 6 maart is de eerste Zwolse integratieprijs ‘de PLURIFORM’ uitgereikt. De PLURIFORM is een prijs, die wordt uitgereikt aan personen of organisaties, die zich belangeloos inzetten voor de integratie van allochtonen in Zwolle. De gemeente Zwolle vindt het belangrijk dat deze initiatieven zichtbaar worden gemaakt.

De PLURIFORM bestaat uit twee kunstwerken. Kunstenaar Johan Akkerman is uitgenodigd om de twee kunstwerken te realiseren. Het eerste kunstwerk is in de vorm van een beeldje, namelijk ‘de koning van het speelveld’. Deze is inmiddels aan de prijswinnaars (Campherbeekschool en Toonladder) uitgereikt. Het tweede kunstwerk is een speltafel die in een openbare ruimte wordt geplaatst. Deze zal op 16 mei voor het eerst in het cultuurhuis in Stadshagen te zien zijn. Johan heeft  ervoor gekozen een beeld te maken die ontmoeting stimuleert in de openbare ruimte. Vormen uit vele culturen zijn samengebracht in dit beeld. Johan Akkerman, Zwolle 1977, studeerde aan de academie in Kampen en volgde daarna een  kopstudie ‘Public Art’ aan de Dutch Art Institute waar hij in 2005 afstudeerde. De onthulling gebeurd door Wethouder Hennie Kenkhuis. Daarna krijgt dit beeld een plaats in de bibliotheek van Stadshagen.

Na de onthulling van de prijs is er tijd ingeruimd om kennis te maken met spellen uit andere culturen. Spellen worden over de hele wereld gespeeld. Als vorm van tijdverdrijf, om je behendigheid te verbeteren, kennis te testen, maar vooral ook om met elkaar en van elkaar te leren. Op een plezierige manier te ontdekken, verrast te worden en grenzen te verleggen.

Gezelschapsspellen uit landen als ondermeer China, Suriname, Marokko, Turkije zijn voor deze gelegenheid samengebracht in het cultuurhuis. Mensen uit die landen zullen aanwezig zijn om hun spel uit te leggen en samen met u te spelen. U kunt verrast worden over de overeenkomsten en door de verschillen.

Ook als u een spel bezit uit een ander land of cultuur en dit samen met belangstellenden wilt spelen wordt u van harte uitgenodigd dit die dag mee te nemen.

De organisatie ligt in handen van Artikel 1 Overijssel en de Integratieraad Zwolle.

Artikel delen:

Reageer