SP: schaf leenbijstand af

Zwolle – Mensen die bijzondere bijstand aanvragen voor een koelkast of een wasmachine worden in sommige gevallen in Zwolle afgewezen. In plaats van bijzondere bijstand te krijgen, moeten ze het aankoopbedrag lenen, ook wel leenbijstand genoemd. In 2008 heeft de gemeente Zwolle meer dan 200.000,- euro aan leningen verstrekt aan mensen die geen cent te makken hebben. Dit terwijl er meer dan 300.000 euro is overgebleven in de pot voor bijzondere bijstand. De SP wil dat het stadsbestuur stopt met het verstrekken van leningen aan mensen met een laag inkomen. Met de notitie ‘bijzondere bijstand: een nieuwe schuld is geen oplossing’ geeft de fractie hiervoor een aanzet.

SP fractievoorzitter TjitskeSiderius: ‘De mooie woorden van het stadsbestuur om mensen niet verder de schulden in te helpen blijken hol. In de praktijk moeten mensen op bijstandsniveau voor een koelkast of wasmachine geld gaan lenen, terwijl er bij de gemeenten geld overblijft om hen deze noodzakelijke aanschaf te vergoeden. Schulden is voor deze mensen geen oplossing, maar een nieuw probleem. De bijzondere bijstand is expliciet voor mensen die leven op een absoluut minimum. Die kunnen niet sparen voor dure noodzakelijke spullen als een wasmachine. Hen een lening verstrekken voor deze goederen is hen nog dieper in de schulden steken. Daarmee los je de armoede niet op.”

De SP vindt het onacceptabel dat er in Zwolle geld overblijft in de pot voor bijzondere bijstand, terwijl Zwolle mensen via de leenbijstand schulden laat maken. Leenbijstand voor duurzame gebruiksgoederen aan mensen met een laag inkomen moet daarom worden afgeschaft. Bijzondere bijstand moet in deze gevallen gewoon als gift worden verstrekt. Siderius: ‘We hebben het hier over mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien. Als zij een kapotte wasmachine moeten vervangen, dan is daar simpelweg geen geld voor.  

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Tja, maar als je zomaar een nieuwe wasmachine of koelkast volledig vergoed haal je m.i. alle verantwoordelijkheid om zuinig met je geld/spullen om te springen bij de mensen weg.
  Bovendien kun je ook een tweedehands wasmachine of koelkast kopen…


  Maak melding

 2. Inderdaad, als mensen een dergelijke apparatuur nodig hebben, waarom zou de gemeente dan niet gewoon een goedwerkende 2e hands machine beschikbaar stellen.

  En even los van deze discussie: Was het niet verleden jaar dat de sociale dienst flatscreens beschikbaar stelde als vervanging voor regulier tv’s?
  Ik ben dus echt van mening dat als mensen dat soort apparatuur nodig zijn een 2e hands ook voldoet. Ik heb zelf een 2e hands tv staan en die doet het perfect. En als je geen 2e hands wil, dan krijg je gewoon niets.


  Maak melding

 3. Dit had ik 2 uur geleden geschreven, maar de website lag blijkbaar plat dus nog een poging:”

  Nou ben ik even ‘advocaat van de duivel’:
  Stel dat iemand met een ruim inkomen ook ieder dubbeltje moet omdraaien, mag die persoon dan ook voor de gift van de gemeente in aanmerking komen?

  Ik vind het heel terecht dat iemand in de bijstand ook het geld leent voor een dergelijke uitgave en dat dus uiteindelijk terug zal moeten betalen.

  Iemand die in de bijstand zit en een dure wasmachine kan betalen, kan ook zorgen dat hij dat geld op de langere termijn weer terugbetaalt toch? Ik zie vast iets helemaal over het hoofd, maar ik kan me toch niet voorstellen dat iemand die doorgaans wel geld heeft om de ‘noodzakelijke’ dingen in huis te halen, geen geld kan sparen (zoals iedereen moet!) om de dure dingen als wasmachine en dergelijke in mijn ogen werkelijk noodzakelijke dingen aan te schaffen.

  Ik ken mensen die gebruik maken van de regeling die onze gemeente en ook de kerken heeft/hebben om geld te krijgen als je het niet zelf hebt. Ik weet van mensen die gebruik maken van deze regeling en ondertussen wel voor andere niet noodzakelijke dingen het overige geld dat zij via uitkeringen of salaris krijgen gebruiken. Ik ben dus een beetje bekomen van de zorg om mensen zonder geld, zeker in een tijd dat iedereen datzelfde dubbeltje moet omdraaien… Wanneer iemand inderdaad geen geld heeft, dan praten we ergens anders over, maar zolang er nog bij 9 van de 10 personen om wie dit verhaal draait op andere plekken het geld wel gewoon ‘verdwijnt’ dan praat je mij niet om om deze mensen het geld te schenken en niet te lenen…


  Maak melding

 4. Komt allen naar Zwolle!
  Komt allen naar Zwolle!

  Beste bijstandtrekkers van Zwolle… Stop met het zoeken naar werk en kom lekker naar Zwolle. Hier krijg je gratis een wasmachine, een zomervakantie, een LCD televisie, een gratis zwembadkaart, bibliotheekpas, sportpas, etc, etc. van de gemeente Zwolle aangeboden!!! Ih et slechtste geval krijg je zelfs gratis onderdak, eten en drinken in de Herberg!


  Maak melding

 5. Ik vind dat mensen die in de bijstand zitten of gewoon weinig geld hebben de mogelijkheid moeten krijgen om ingeleverd spul bij de Rova op te halen. Als je kijkt wat voor goed spul daar allemaal weggaat, echt niet te geloven gewoon.


  Maak melding

 6. De SP denkt al jaren sinterklaas te kunnen spelen voor de minima. Witgoed in natura is een prima recycle idee. men moet in nedferland niet het idee krijgen dat alles maar kan.
  Toch vreemd dat de SP regelmatig de doelgroep in de schijnwerpers zet die niet op de SP stemt


  Maak melding

 7. Ik denk niet dat de gemeente voor Sinterklaas speelt. De mensen in de bijstand hebben het echt heel zwaar, zeker nu het leven zo duur is geworden en bijna de hele bijstand op gaat aan vaste lasten. Het is inderdaad zo dat mensen die werken en net boven het minimum zitten het ook erg moeilijk hebben en overal buiten vallen. Dat kun je de mensen in de bijstand echter niet kwalijk nemen.

  Volgens mij hanteert de gemeente strenge regels en is het echt niet zo dat mensen in de bijstand heerlijk op hun lauweren rusten en allerlei gratis apparaten ontvangen, dat is weer zo’n cliche. Dat de gemeente kiest voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine is denk ik verstandig. Oude wasmachines worden niet voor niets naar de Rova gebracht….dus mensen in de bijstand opzadelen met terugkerende dure reparatiekosten is van de regen in de drup.

  Ik denk dat men beter de leenbijstand kan afschaffen, zodat de mensen die het echt nodig hebben wat meer lucht krijgen. Volgens mij is de leenbijstand uit een periode waarin het nog wel enigszins mogelijk was om van een bijstandsuitkering iets te reserveren voor extra uitgaven. Dat is echter de laatste jaren al lang niet meer mogelijk met alle prijsstijgingen, dure ziektekostenverzekeringen, dure energie….het is voor mensen in de bijstand vooral overleven om het eind van de maand te halen en voor leningen afbetalen of reserveren is gewoon geen ruimte meer.

  Iedereen weet dat je mooie lijstjes kunt maken van wat er aan geplande uitgaven zijn, maar dat er vaak onverwachte uitgaven zijn die je lijstje helemaal in de war gooien. Voor iemand in de bijstand zijn die onverwachte uitgaven rampzalig, van een fietsreparatie tot het aanschaffen van nieuwe lampen of beddengoed etc.etc. en dan zeker voor gezinnen met kinderen.

  De grote groep die het echt niet kan helpen dat zij in de bijstand zit, mag je niet laten lijden onder het percentage dat misschien misbruik maakt. Meer betrokkenheid voor mensen die het nog moeilijker hebben dan jijzelf is geen slechte zaak en daarbij mag je best streng controleren om misbruik tegen te gaan.


  Maak melding

 8. Prima idee! Het gaat erom dat de mensen die het echt nodig hebben meer hulp krijgen. Ik vind het ook raar dat er zoveel open vacatures zijn. Het gaat mij om de mensen die echt op het bestaansminimum zitten en er niets aan kunnen doen.

  Het is trouwens wel opvallend dat het vaak de mensen zijn die het zelf erg goed hebben, degenen zijn die het meest aanschoppen tegen hulp voor de minima…..juist bij de mensen die het minder goed hebben zie je meer betrokkenheid en meer bereidheid om het weinige dat ze hebben met anderen te delen. Dat gegeven is al zo oud als de mensheid.  Maak melding

 9. Als je net iets boven het bestaansminimum verdient en je dus net niet voor al die leuke gratis dingetjes van de gemeente Zwolle in aanmerking komt, maar wel elke dag/5 dagen per week om 6.00 uur in de ploegendienst werkt, dan is het wel zuur he!!!


  Maak melding

 10. Ja, dat ben ik helemaal met je eens en dat heb ik ook in mijn eerste reaktie geschreven. Het is de armoedeval van de mensen die werken tegen een minimumloon. Ik denk dat daar de regels ook voor moeten worden versoepeld.

  Mijn betoog is vooral gericht geweest tegen de misvatting dat het om het cliche van de bijstandstrekker gaat die lekker achteruit leunt, niets doet en van alles gratis krijgt.

  Ten eerste is het beleid allang gericht op het direct aan het werk helpen van werklozen of omscholing, waarbij je niet makkelijk langdurig in de bijstand kunt blijven hangen en ten tweede lukt het veel mensen in een achterstandspositie, met beperkingen of door hun leeftijd vaak echt niet om aangenomen te worden bij sollicitaties. Ze zitten dus tegen hun wil in de bijstand en raken moedeloos door de voortdurende afwijzingen bij talloze, vaak wekelijkse sollicitaties. Kijk maar eens hoeveel van dat soort mensen aan vrijwilligerswerk doet, om toch het gevoel te hebben niet helemaal waardeloos en afgeschreven te zijn……

  Ik denk dat er ook verwarring is omtrent het begrip minima. Dat hoeven niet perse mensen in de bijstand te zijn, maar het zijn vaak juist de mensen die niet kunnen werken door ziekte, buiten hun schuld arbeidsongeschikt zijn of ouderen die niet rond kunnen komen. Deze mensen kunnen echt geen kant op en kunnen vaak niet meer rondkomen. Leenbijstand is voor hen vaak niet mogelijk, omdat ze al her en der moeten lenen voor de terugkerende aanschaffen in hun huishouden of om de maand rond te komen.

  Laten we wat meer relativeren en wat minder hard zijn voor elkaar, want het merendeel van de mensen is echt buiten hun schuld op hulp van de samenleving is aangewezen. Er zal zeker misbruik worden gemaakt, dat gebeurt in alle lagen van de samenleving en daar moet goed op worden gecontroleerd, zowel aan de onderkant van de samenleving als aan de top…. 😉


  Maak melding

 11. Ik wil helemaal niet tegen mensen aanschoppen en het is een feit dat sommige mensen heel weinig te besteden hebben. Maar het is ook een feit dat veel mensen slecht kunnen omgaan met het (weinige) geld dat ze hebben. Het lijkt mij beter als mensen begeleid worden bij de omgang met geld dan wanneer ze ‘zomaar’ spullen aangereikt krijgen.

  Wat betreft 2e hands spullen: die hoeven zeker niet van de vuilnisbelt te komen. Je kunt ook bij de kringloopwinkel gecontroleerde/gerepareerde apparatuur kopen met een maand garantie en er staan ook goede spullen op Marktplaats die bijv. v mensen zijn geweest die zijn gaan samenwonen of zijn overleden.
  In de tijd dat ik minder te besteden had heb ik het ook vaak met 2e hands apparatuur gedaan en dat ging prima: had bijv een (voormalige) inbouwkoelkast die mensen wegdeden omdat ze een nieuwe (inbouw-)keuken kochten waarin die niet meer paste.  Maak melding

 12. Het is een misvatting dat de gemeente zomaar spullen weggeeft. Mensen moeten een lange procedure doorlopen om extra bijstand aan te vragen en veel bewijzen overleggen. Voor veel mensen is dit een ingewikkelde procedure en vaak echt een grote drempel die ze alleen nemen als het echt nodig is.

  Tweedehands spullen zijn misschien een oplossing voor als je het even wat moeilijker hebt, maar niet voor de mensen die langdurig minima zijn. De onvermijdelijke reparaties brengen hen van de regen in de drup. Om daarbij hulp te krijgen zouden ze dan weer iedere keer die langdurige en omslachtige aanvraag moeten doen….en de gemeente moet al die administratie ook weer allemaal verwerken.

  Volgens mij is een nieuw apparaat met een gedwongen 5 jarige verzekering een betere oplossing. Maar goed, het moet wel op te brengen zijn, goed gecontroleerd worden en niet vaker dan 1 keer in de 5 of 10 jaar en alleen om onmisbare spullen voor een huishouden.

  Wel goed om zoveel meningen te horen!


  Maak melding

 13. Als de uitkeringen echt te laag zijn om van rond te komen zou het mij beter/makkelijker/goedkoper lijken die wat op te hogen dan voor elke situatie aanvullende procedures (met de bijbehorende adm. rompslomp) te ontwikkelen.
  Of denk ik nou te simpel?


  Maak melding

Reageer