Open Huis hoogstamboomgaarden IJsselzone

Zwolle- Welkom in hoogstamboomgaarden en wijngaard van de IJsselzone. Unieke landschapsonderdelen die elk hun eigen verhaal hebben. 9 mei aanstaande is het “Open Huis” van 13:00 tot 16:00 in twee hoogstamboomgaarden aan de Kleine Veerweg. Hoewel de volle bloei net achter de rug is valt er veel wetenswaardig te halen over de oude appel en perenrassen die al meer dan 100 jaar in de IJsselzone groeien.

Het buurtschap heeft in 2008 subsidie gekregen om met behulp  van ervaren beroeps boomsnoeiers de boomgaard te herstellen en nieuwe “oude” boomsoorten aan te planten. Het resultaat is te zien en te proeven op 9 mei met appelsap van de oogst van 2008. Toegang onder andere via de dijk. De andere boomgaard is te bereiken via de wijngaard. Deze boomgaard is een herplant nadat 30 jaar geleden “perenvuur” een grote slag toebracht aan de vruchtbomen en meidoornhagen. Daarnaast is de wijngaard te bezichtigen.

Wijngaard de Swolse Marken (Kleine Veerweg tussen 14 en 16) zal op 9 mei a.s. de eerste “Scheller Rosé” en de eerste  ” Ittersummer Witte” presenteren. De wijngaard is in 2005 aangeplant en heeft in 2007 een eerste bescheiden oogst opgeleverd waarvan in 2008 de eerste Oldeneler Rode is verkocht. In 2008 was de oogst verrassend groot. In totaal ongeveer 600 liter.

De Ittersummer Witte is een bijzonder smaakvolle droge witte wijn die kenmerken heeft van zowel Sauvignon Blanc als Riesling. Tijdens de Open Dag op 9 mei a.s. biedt de Buurtschap IJsselzone u een glas wijn aan en zijn de nieuwe wijnen te koop. Wijngaardenier Wiebe Dirksen zal u met plezier vertellen over de wijnbouw in Zwolle.

Bezoekers wordt gevraagd met de fiets te komen wegens gebrek aan parkeermogelijkheden.

Artikel delen:

Reageer