Het weer: bewolkt

Zwolle –  Zondag wordt de bewolking snel dikker, later in het noordwesten gevolgd door enige regen. Elders in het land blijft het vooralsnog droog. Met een aantrekkende zuidelijke wind worden mistbanken, die zich afgelopen nacht hebben gevormd, snel opgeruimd.

Zondagmiddag trekt de regen langzaam oostwaarts naar Duitsland weg. Waarschijnlijk blijft het ten zuiden van de grote rivieren, een los buitje daargelaten, droog. Alleen in het noorden valt met 2-3 mm neerslag van betekenis. In de loop van de middag breekt de bewolking weer in de kustprovincies en komt de zon weer tevoorschijn. De temperaturen lopen uiteen van 11 graden op de Wadden tot 15 in Brabant en Limburg. De wind neemt behoorlijk in kracht toe en wordt aan zee krachtig, 6 Bft, uit het westen.


Zondagavond verlaat de laatste bui om richting Duitsland te verdwijnen. Vooral op het Wad waait het stevig door uit het noordwesten. Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het overal droog. In het binnenland kan een mistbank ontstaan bij temperaturen die dalen naar circa 7 graden aan zee tot 3 lokaal in het oosten.

Morgen zorgt een uitloper van het Azorenhoog voor rustig weer in ons land. Met een westelijke stroming worden enkele wolkenvelden aangevoerd, maar de zon zal zich regelmatig laten zien. De kans op een verdwaalde bui is niet uit te sluiten, maar in het grootste deel van het land blijft het de gehele dag droog. De wind is matig, aan zee vrij krachtig, 3-5 Bft en het kwik ligt rond de 13 graden.

De weersverbetering is geen lang leven beschoren want de nacht van maandag op dinsdag zorgt een storing vanaf de Noordzee voor bewolking en regen. Ook dinsdag overdag overheerst de bewolking en valt er van tijd tot tijd regen. De hoeveelheden lopen volgens de huidige verwachtingen uiteen van 3-5 mm in het zuiden tot ruim 10 mm in het noorden. De temperaturen zijn met 11 graden aan zee tot 14 in het zuiden aan de magere kant.

Woensdag zijn we nog niet van de storing af en overheerst de bewolking. Wel nemen de neerslagkansen in de loop van de dag sterk af, zodat de neerslagaftappingen van dinsdag zeker niet gehaald zullen worden. De temperatuur boekt een bescheiden winst.

De periode van donderdag t/m zaterdag kan dankzij de toenemende invloed van het Azorenhoog wel eens droog kunnen verlopen. Er zijn perioden met zon en de temperaturen lopen op richting de 20 graden. Vanaf zondag wordt de kans op een bui weer groter, maar op deze verwachtingstermijn is het verstandig om rekening te houden met onzekerheden in timing en koers van de weersystemen.

Artikel delen:
Reacties 6

Reageer