Muzikaal project rond Napoleon in Zwolle

Zwolle – Het Zwols Symfonie Orkest organiseert van 15 tot 17 mei een groots Napoleonproject in Zwolle. Aan dit project doen diverse enthousiaste organisaties en verenigingen mee, die elk een steentje bijdragen op hun eigen terrein. De tijd dat Napoleon in Zwolle is geweest zal even herleven!


Muzikale opening expositie  Kunstcollectief ArtXing in de Broerenkerk…

Van 11 t/m 15 mei worden in het gebouw van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) 14 schoolklassen verwacht voor een speciaal ontwikkeld lespakket over de tijd van Napoleon. Het HCO laat de kinderen o.a. zien hoe het leven van een soldaat er in die tijd uitzag, de kinderen kunnen uniformen uit die tijd passen, er is een tentoonstelling met voorwerpen uit die tijd en er kan gemarcheerd worden op muziek uit de tijd van Napoleon. Op vrijdag 15 mei start het bivak van het geallieerde 7e bataljon Infanterie van Linie 1815 en een korps uit het leger van Napoleon. De legereenheid bestond en bestaat niet alleen uit soldaten, maar ook uit vrouwen en kinderen (de kampvolgers) en bijvoorbeeld een chirurgijn. Het bivak wordt opgezet in het oude centrum van Zwolle naast de oude stadsmuur tussen de Pletterstraat en de gracht en is gedurende het hele weekend door publiek te bezoeken.

Op zaterdag 16 mei worden door het Zwols Symfonie Orkest 2 muzikale voorstellingen gegeven in de Broerenkerk. In deze voorstellingen wordt het authentieke verhaal uitgebeeld van een Zwolse jongeman (Jan Willem van de Wetering) die de barre tocht met Napoleon naar Rusland heeft meegemaakt. Het verhaal is gebaseerd op zijn bewaard gebleven dagboek. De concerten duren met pauze maximaal 2 uur elk. Er is een concert om 16.00 uur en een concert dat aanvangt om 19.30 uur.  Er zal een tribune worden gebouwd in de kerk zodat de voorstelling voor iedereen goed te volgen is.  Voor kinderen is er een aangepast tarief van 5 euro, voor volwassenen kost een kaartje 12,50.

Het script is geschreven door Jan Pieter Boudens van stichting Suus.  Het verhaal zal ook worden verteld en uitgebeeld door leden van stichting Suus. Het script is zo geschreven dat de muziekstukken die het Zwols Symfonie Orkest olv Peter Liebregt speelt precies in het verhaal passen.

Naast het Zwols Symfonie Orkest zal ook het Slavisch koor Zwolle bijdragen aan de muzikale ondersteuning.

In de weken voorafgaand aan deze productie exposeert het Kunstcollectief ArtXing met door hen zelf gemaakt beeldend werk geïnspireerd door de tijd van Napoleon. Dit werk is te zien in de Broerenkerk. 2 mei was de opening met een muzikale bijdrage van een gelegenheidskwartet met leden van het Zwols Symfonie Orkest.

Artikel delen:

Reageer