Zwolse Halve Marathon Festival LIVE bij RTV Oost

Zwolle – De organisatie van de Stichting Zwolse Halve Marathon Festival en RTV Oost zijn vrijdag 1 mei een overeenkomst aangegaan voor een live televisie-uitzending van de feestelijke hardloopwedstrijd, die zaterdagavond 13 juni wordt gelopen. Twee helikopters zullen die avond laag boven Zwolle vliegen en zorgen voor een Tour de France-achtige sfeer in de provinciehoofdstad. 

RTV Oost zal het marathonfestival gaan volgen met helicamera’s, motorcamera’s en schoudercamera’s. RTV Oost werkt bij deze monsterklus samen met het Hilversumse ‘Dutch View’ dat opereert op veel grote, internationale sportevenementen en Heli Holland, eigenlijk de enige professionele partij die heli’s levert voor dergelijke live tv-spektakels. ‘We gaan behoorlijk uitpakken’, aldus projectcoördinator Roel Zweers.

‘Maanden geleden waren we al op uitnodiging van voorzitter Teun Bouwhuis van de organiserende Stichting Zwolse Halve Marathon Festival met alle partijen voor een locatiebezoek in Zwolle. Vanaf de Peperbus hebben we bruikbare locaties gezocht, want de beelden moeten nogal een route afleggen voor ze in de huiskamer zijn. Het signaal van de cameraheli en de twee motoren met zendercamera’s gaat naar een hoog vliegende relayhelicopter die het naar het grondstation van Dutch View stuurt. Van daaruit gaan de beelden naar de regiewagen op de Markt in Zwolle waar regisseur Hans Meijer de beelden mixt met de grondcamera’s en er titels en tussentijden aan toevoegt. Daarna gaat de eindmix via een satellietwagen in Zwolle naar de Astrasatelliet. In Hengelo pikken we dat signaal van de satelliet en transporteren het naar de huiskamer. Het lijkt een hele omweg maar de kijkers thuis zullen merken dat we op deze manier echt overal bij kunnen zijn. Bij de lopers, bij de artiesten maar ook bij het publiek dat met tienduizenden langs de route zal staan’.  

Het Zwolse Halve Marathon Festival staat bekend als het gezelligste hardloopfestival van Nederland. Niet minder dan 7000 atleten lopen door de historische binnenstad van Zwolle, toegejuicht door tienduizenden enthousiaste supporters. Langs het parcours spelen fanfares, bands en DJ´s. Van scholier tot wereldtopper, van recreant tot doorgewinterde hardloper, in Zwolle is iedereen van de partij! ‘Ook dat speelde mee toen we kozen voor de live uitzending. Wij willen net als bij de Enschede Marathon naast de topsport toch ook insteken op sfeer en beleving en dat is die avond in Zwolle ruimschoots voorhanden’, aldus Roel Zweers. 

De Zwolse Halve Marathon is meer dan een hardloopwedstrijd over 21.097 meter en vijftig centimeter. Het is ook een muziekevenement, van de late middag tot de vroege nacht. Het grootste gezelschap staat op het Rode Torenplein: de Meander Big Band. Met hun uptempomuziek spelen ze alle zalen en pleinen plat. Ook present is Harm Wolters, de Zwolse volkszanger die inmiddels in heel Nederland bekendheid geniet. Tot weer een heel andere categorie behoren Het Blokzijler en het Wapenvelds Piratenkoor. Zij roepen herinneringen op aan het roemruchte zeevaartverleden van Hanzestad Zwolle. Verder staan links en rechts diskjockeys opgesteld, die steeds de muziek draaien die het best bij de stemming past.

 

Artikel delen:
Reacties 2
  1. go kon rtv oost Zwolle vinden????
    de meeste aandacht van rtv Oost gaat naar twente en salland komt op de derde plaats


    Maak melding

Reageer