Nieuwe vleugel voor theater De Spiegel

Zwolle – Theater De Spiegel is vanaf heden een nieuwe Steinway & Sons vleugel D-274 rijker. Opnieuw werd het mogelijk om via de Stichting Concertvleugel Zwolle een nieuwe vleugel aan te schaffen. Op donderdag 14 mei om 13.00 uur vieren wij de komst van de nieuwe vleugel. Toppianist Rian de Waal heeft de vleugel, evenals in 1997, ‘uitgezocht’. We gunnen hem dan ook alle eer de Steinway in te wijden met een middagconcert. U kunt dit concert gratis bijwonen.

Op 12 februari 1962 is, door vijf vooraanstaande Zwollenaren, onder wie de toenmalige burgemeester Roelen, bij notariële acte opgericht de “Stichting Concertvleugel Zwolle”. De Stichting heeft tot doel “…de bevordering van het muziekleven in Zwolle, door de verwerving van een concertvleugel en/of andere kostbare muziekinstrumenten, teneinde deze tegen door het bestuur der stichting vast te stellen vergoedingen, ten gebruike af te staan bij naar oordeel van dit bestuur in aanmerking komende concerten…”. Het beginkapitaal van de Stichting bedroeg vijftig gulden. De eerste vleugel werd in 1962 aangeschaft voor 21.000 gulden. In de eerste jaren werd de vleugel regelmatig verhuurd. De jaarlijkse “inkomsten” bedroegen ongeveer vijf procent van de oorspronkelijke waarde van de vleugel. In 1996 heeft de Stichting het – mede dank zij een genereuze schenking – mogelijk gemaakt dat voor Schouwburg Odeon een Steinway kon worden uitgezocht.

In de jaren tot nu toe is ook een aantal keren een vleugel van het merk Yamaha aangeschaft, met de bedoeling die te laten bespelen tijdens cabaretprogramma’s, feesten en dergelijke. 

Eind 2008 bood de Stichting, mede geholpen door de Sociëteit Cortegaerdt, Theater De Spiegel de gelegenheid een Steinway aan te schaffen, omdat het transporteren van de vleugel van Theater Odeon (uit 1996), uit overwegingen van behoud van kwaliteit, niet meer verantwoord was.

 Programma

Rian neemt u mee in zijn pianospel en laat de klanken van de nieuwe vleugel tot leven komen in de Rabozaal van Theater De Spiegel. Op het programma:

J.S. Bach  / F. Busoni                Chaconne     

1685-1750  1866-1924

 

F. Chopin                              Nocturne opus 55/1 in f , Andante

1810 – 1849                           Nocturne opus 55/2 in Es, Lento Sostenuto

 

Franz Liszt                   Norma Fantasie (Bellini)    

1811 – 1886

Reserveren

Bijwonen van dit inwijdingsconcert van de nieuwe Steinway op 14 mei om 13.00 uur is mogelijk door een gratis toegangsbewijs te reserveren ofwel bij het Bespreekbureau van Theater De Spiegel (038-4288288) of via www.odeondespiegel.nl.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer