Overijsselse Staten voor verkoop Essent aan RWE

Zwolle – Een meerderheid van de Overijsselse Staten heeft gisteravond ingestemd met het voorstel om de Essent aandelen te verkopen aan het Duitse energiebedrijf RWE. Wel stelde de Overijsselse politiek een aantal harde voorwaarden aan de verkoop. Zo moeten er forse investeringen in het milieu worden gepleegd. Dat werd in een vijf uur durend debat overeen gekomen.

De provincie blijft aandeelhouder van het netwerkbedrijf Enexis.Het debat in de Staten werd live uitgezonden op het Internet en door zeshonderd kijkers gevolgd. Een motie van de SP, tégen de verkoop van Essent, werd met 39 stemmen tegen en 7 voor verworpen. CDA, PvdA en VVD maakten in een viertal moties hun wensen en bedenkingen kenbaar. Enexis en RWE/Essent moeten gaan participeren in duurzaamheidsdoelstellingen die door de provincie Overijssel worden ontwikkeld. Gedeputeerde Staten werden opgeroepen om deze duurzaamheidsdoelstellingen ook juridisch af te dwingen. PvdA en CDA willen dat die maatregelen uiteindelijk leiden tot een CO2 vermindering naar 30% in 2017 in plaats van in 2020. Voor de VVD gingen die laatste eisen overigens een stap te ver.

Binnen de PvdA en de ChristenUnie werd verdeeld gestemd over het voorstel om Essent aan RWE te verkopen. Twee PvdA-leden en één lid van de Christenunie stemde tegen. Ook de SGP, GroenLinks, de fractie Solidara stemden, net als de SP, tegen.

Maandag vergaderen de aandeelhouders van Essent opnieuw. Gedeputeerde Staten maken de dag daarna hun definitieve besluit bekend. Overijssel is met 18,7% de op één na grootste aandeelhouder van Essent. De grootste aandeelhouder is de provincie Noord Brabant met 30,8%. Een kleine meerderheid in de Brabantse staten adviseerde vorige week vrijdag tegen de verkoop van de Essent aandelen aan RWE.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Slechte zaak!
  Verkoop voor winst op de korte termein leidt tot onzekerheid en stijging van kosten op langere termein.


  Maak melding

 2. Zou ook tegen zijn. Maar NB had de meeste aandelen (staat hier ook), nu hun “nee” hebben gezegd stond de overname toch al op losse schroeven. Erg insteressant wat GS N-Brabant zegt.


  Maak melding

 3. Opvolger San, zie nu een lijstje met

  Bert van Marwijk
  JC
  Stanley Menzo
  Aad de Mos (met dochter waarschijnlijk)
  Rijkaard
  Hiddink
  Koeman
  Adriaanse
  Van Gaal


  Maak melding

Reageer