Uitkeringsfraude opgespoord

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft in het eerste kwartaal van 2009 € 172.000,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Na verschillende huisbezoeken en onderzoeken zijn zes uitkeringen stopgezet. Twaalf uitkeringen zijn aangepast omdat de woonsituatie onjuist bleek. Dit levert de gemeente Zwolle een besparing op van ruim € 10.697,- per maand.  

Eén van de manieren waarop de sociale recherche fraude opspoort, is het koppelen van bestanden. Hierdoor kwam aan het licht dat een aantal personen naast hun uitkering ook inkomsten uit werk genoot. Zij fraudeerden voor een bedrag van € 42.200,-. Daarnaast bleek dat twee personen hun detentie hadden verzwegen. Zij moeten een bedrag van zo´n € 353,- terugbetalen.   

Een 71-jarige Zwolse verzweeg een gedeelte van een appartement in het buitenland te bezitten. Dat ze een buitenlands pensioen uitgekeerd krijgt, had ze evenmin gemeld. Van de gemeente Zwolle ontving zij ten onrechte ruim €32.800,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd. De vrouw moet binnenkort voor de rechter verschijnen.   

Een 27-jarige vrouw ontving een bijstandsuitkering, maar bleek samen te wonen met een 28-jarige man die als zelfstandige werkzaam is. Het stel had dit niet doorgegeven aan de gemeente Zwolle. Een bedrag van € 31.550,-  wordt van beide personen teruggevorderd. Daarnaast is proces verbaal opgemaakt.  

Ook een ander stel van in de twintig moet zich voor de rechter verantwoorden. Een 29-jarige Zwollenaar ontving bijstand, maar werkte ook als zelfstandige. Omdat hij bleek samen te wonen, wordt ook van zijn 21-jarige partner in totaal ruim € 9.500,- teruggevorderd.  

Een 51-jarige man en 41-jarige vrouw uit Zwolle ontvingen een bijstandsuitkering, terwijl zij bleken te beschikken over twee aanzienlijke bankrekeningen. De twee kregen in totaal € 30.800,- onterecht uitgekeerd. Dit bedrag wordt teruggevorderd. Tegen de twee is proces verbaal opgemaakt.  

Een 28-jarige vrouw uit Zwolle verzweeg dat zij al een jaar lang studiefinanciering kreeg naast haar uitkering. Zij ontving daardoor ten onrechte € 11.100,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd. Ook is proces verbaal opgemaakt.

 

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Wachtgeld,gouden handdrukken, opstappen met behoud van meerdere jaren salaris dat zijn de dingen die de burger bakken met geld kosten.
    Zeker wel het tienvoudige van die 10.679 euri per maand maar ja, dan hebben we het over pakken met stropdas en dan mag je in NL. graaien zolang je maar niet zo stom bent om gepakt te worden.


    Maak melding

  2. Nee, dan heb je het over zaken die gewoon zo geregeld zijn!

    De mensen waar het hier boven over gaat stelen gewoon van de hardwerkende burger! Toen ik werkeloos was heb ik alles netjes opgegeven en kon ik het ook met een schamele uitkering doen. Dan ben je blij dat er IETS geregeld is! Dan ga je niet ook nog eens de boel lopen flessen!


    Maak melding

Reageer