Wethouder en weerman openen Windesheimer molen

Zwolle – Ruim een jaar nadat wethouder Janco Cnossen de eeuwenoude molen in Windesheim stilzette als starthandeling voor een uitvoerige restauratie, zet de Zwolse wethouder samen met weerman Gerrit Hiemstra de molen weer in beweging. De feestelijke ingebruikname van het gerestaureerde monument heeft zaterdag 9 mei plaats, tussen 10.15-11.15 uur. Het is zaterdag Nationale Molendag. 

Speciaal voor de heropening van de molen heeft de nieuwe Zwolse Stadsdichter, Alet Boukes, een gedicht gemaakt dat zij zaterdag bij de molen voor zal dragen. Weerman Gerrit Hiemstra komt bovendien vertellen over zijn vakgebied: het weer is immers van grote invloed op het functioneren van een molen. De vrijwillige molenaars nemen verder het eerste exemplaar in ontvangst van de nieuwe brochure over de Windesheimer molen. Muziekvereniging Nooit Gedacht zorgt voor de muzikale omlijsting van het evenement. 

In 2004 pleitte de Zwolse gemeenteraad voor restauratie van de molen. Daarna is een restauratieplan opgesteld voor de stellingmolen uit 1748 en is het benodigde budget bijeengebracht. Naast de gemeente hebben ook het rijk en de provincie bijgedragen aan de restauratie.  

De restauratie bestond uit twee fases. Er is een nieuw, maar historisch geïnspireerd onderkomen voor de vrijwillige molenaars gebouwd. En van de molen zelf is de stelling vervangen en is eerder dit jaar de kap gedemonteerd en gerestaureerd. Bovendien is de romp van de molen aangepakt.  

De molen ligt aan Wijheseweg 43 bij Windesheim.

Artikel delen:
Reacties 6

Reageer