Raadsleden wachten af inzake komst hammam

Zwolle – Na een gesprek donderdagavond 7 mei met gemeenteraadsleden van PvdA, GroenLinks/De Groenen, SP en Swollwacht, heeft Stichting Sipans nog altijd geen duidelijkheid van de Zwolse politiek in hoeverre zij zich zullen inzetten voor de komst van een Oosters badhuis. Vooralsnog zijn de ogen van de Zwolse fracties gericht op gemeentelijk projectleider Ron Eggink, die over de plannen voor het nieuwe zwembad in  gaat. Sipans zou graag de hammam realiseren als onderdeel van dit nieuwe zwembad. 

Er was enige ontzetting onder de vertegenwoordigers van Sipans toen bleek dat de hammam op dit moment niet voorkomt in de plannen van Eggink, terwijl hij eerder meerdere malen beloofde dit scenario wel te onderzoeken. De SP en PvdA gaven aan hier maandagavond hoogstwaarschijnlijk vragen over te stellen in de gemeenteraad. Steun van de gemeente is voor Sipans van essentieel belang omdat dit het extra steuntje in de rug is waardoor andere investeerders en subsidiënten met het plan mee in zee gaan. De definitieve plannen voor het nieuwe zwembad worden deze zomer al behandeld door de raad. Februari jongstleden liet Sipans al weten dat het nu echt erop of eronder is voor de hammam waar de stichting zich inmiddels al tien jaar voor inzet. ‘Er ligt een ondernemingsplan en we hebben de steun en sympathie van de Zwollenaren. Het is nu of nooit’, zegt Emine Ogüt, voorzitter van Sipans.

Een voorstel van de gemeenteraadsleden om te gaan lobbyen bij de lokale politiek met het oog op de verkiezingen van 2010 ziet zij niet zitten. ‘Ik ben al tien jaar met de hammam in de weer. Steeds zegt iedereen dat ze het een leuk initiatief vinden en er in principe voor zijn, maar nu moet het er ook maar eens van komen’, aldus Ogüt. 

Ogüt benadrukte donderdagavond nogmaals de sociale functie van een Oosters badhuis. ‘Het haalt allochtone vrouwen uit hun isolement en brengt ze in contact met vrouwen uit andere culturen. Het is sowieso makkelijker voor culturen elkaar te ontmoeten in een hammam, omdat je geen uitnodiging hoeft af te wachten om een keer langs te komen. Je bent altijd uitgenodigd.’

In 2006 toonde een ondernemingsplan van Sipans al aan dat een Oosters badhuis een grote kans van slagen heeft in Zwolle, inmiddels ligt er een nieuw plan dat aan alle eisen van de gemeente tegemoet komt. De Zwolse gemeente- en integratieraad stonden in 2006 al positief tegenover het plan, maar financiële steun bleef toen uit. Wethouder van Dooremolen opperde zelf in maart van dat jaar in de De Stentor dat wellicht de hammam het best gerealiseerd zou kunnen worden wanneer het aansluiting zou vinden bij een zwembad of een sporthal. 

Artikel delen:

Reageer