GL/DG organiseert cursus gemeentepolitiek

Zwolle – In juni organiseert GroenLinks/De Groenen (GL/DG) een cursus gemeentepolitiek. In drie avonden worden alle aspecten van de gemeentepolitiek belicht. Hoe gaat het werk in een fractie? Wat is een motie? Hoe stel je raadsvragen op? Wat doet een wethouder eigenlijk? Wat is de verhouding tussen een gemeenteraadsfractie en een afdelingsbestuur? Op al dit soort vragen wordt antwoord gegeven tijdens de cursus.

De cursusavonden zijn op maandag 8 juni, maandag 15 juni, maandag 22 juni en bij voldoende belangstelling is er ook nog een bonusavond over de provincie. De cursus is een algemene introductie zijn voor mensen die geรฏnteresseerd zijn in de Zwolse gemeentepolitiek. Ook niet-leden van GroenLinks of De Groenen zijn dus van harte welkom. Tijdens de derde avond zullen de cursisten gezamenlijk een uur lang de raadsvergadering volgen vanaf de publieke tribune. Daarna wordt geรซvalueerd wat men in de vergadering heeft gezien.

Een week na de laatste cursusavond is het mogelijk om nog een vierde avond bij te wonen. Tijdens deze extra cursusavond zal de provinciale politiek worden belicht. Wat doet de provincie eigenlijk? Over welke onderwerpen heeft de provincie iets te vertellen? Wat is de verhouding tussen de provincie en de gemeentes? Dergelijke onderwerpen zullen aan de orde komen tijdens de bonus avond.

Aanmelden

Mensen die graag aan de cursus willen deelnemen moeten zich uiterlijk 24 mei (!) aanmelden. Dat kan via het mailadres groenlicht@groenlinks-degroenen.nl.

Vermeld daarbij naam, e-mailadres en telefoonnummer. Er is slechts ruimte voor twaalf deelnemers. Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden.

Voor meer informatie of aanmeldingen kan men contact opnemen met Patrick Pelman via het bovenstaande mailadres of telefoonnummer 038-4530385.

Artikel delen:
Reacties 33
 1. Ik heb vorig jaar de cursus gemeentepolitiek gedaan en vond het heel interessant en leuk om te doen. Een aanrader als je politiek leuk vindt en er meer over wil weten.


  Maak melding

 2. “Kleding” was een geintje, het lijkt mij zeker leuk daar eens te kijken. Misschien ook nog wel leerzaam. De 3 cursusavonden op juni-maandagen zijn echter nog aardig ver weg. Ben je verplicht alles te volgen of helemaal nixxx? Bedoel, ik heb niet alles afgemaakt in mijn leven ๐Ÿ˜‰


  Maak melding

 3. Dank voor de link. Ik zie dat het niet echt besproken, wordt, maar meer dat iemand het persbericht in het forum heeft geplaatst en iemand anders die daar een enigszins vreemde opmerking over maakt.

  Je hebt nog enige tijd om te beslissen, zoals je ziet. We verwachten wel dat je alle drie de avonden aanwezig bent. Drie avonden is toch iets anders dan een compleet schooljaar lijkt me. Ik zie dat bovenaan een van onze eerste cursisten heeft gereageerd. Zij en de anderen waren heel positief over de cursus. De keuze is aan jezelf en dat geldt uiteraard ook voor alle anderen die hier meelezen. Meld je nu aan. De eerste aanmeldingen zijn inmiddels binnengekomen.


  Maak melding

 4. Hallo Dick,

  Gewoon doen! Misschien dat het stereotype beeld dat je toch van een GLDG (of een D66 of CDA) hebt, enigzins kan worden bijgeschaafd. En/of wellicht levert de cursus een (her)bevestiging van jouw politieke voorkeur op.

  Met vriendelijke groet,

  Martijn van der Veen


  Maak melding

 5. ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ Klopt, in de politiek is het vaak nodig om in hokjes te denken. En te generaliseren. In het normale leven gruwel ik daarvan. Maar we hebben ook teveel partijen in NL. En teveel partijen die op elkaar lijken. Mensen begrijpen vaak niet waarom we nog expliciet Christelijke partijen in NL hebben. 3 nogwel.

  Maar mag ik je verbazen? Voor elke partij is wel een stereotyp beeld neer te zetten. Swollwacht maakt het ons wel hรฉรฉl makkelijk.

  @ Patrick ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ Goed ingeschat, zegt veel over die club. Bedankt voor je antwoord.

  @ Roline: Wilde je tevoren wat doen met de cursus? Ga je dat ook doen?


  Maak melding

 6. @ Martijn, waarom het nodig is zo te denken?

  Anders raak je volgens mij het hele overzicht kwijt.

  – Het gaat niet om personen maar om partijen
  – In Europa bijvoorbeeld gaat het geloof ik om 700 partijen. Als ze geen coalitie vormen zijn ze kansloos. Zie CDA en Berlusconi (Forza Italia is pas uitgebreid met neo-fascisten). Als je als stemmer de verbanden, de coalitie mogelijkheden en de samenwerkingsmogelijkheden niet ziet…..Dan wordt het volgens mij lastig een weloverwogen keuze te maken.


  Maak melding

 7. Angela Merkel regeert nu nog met de socialisten. Gaf gister aan dat ze in augustus/september met de Kapitalisten wil regeren…….dat vind ik absoluut niet kunnen. Bijzonder slecht voor de naam van de politiek. Die toch al enorm bedoezeld is.


  Maak melding

 8. Deze cursus is teveel van het goede voor de partij Willem Lucht,daar zit een bestuur met een iq van een zak kiezelstenen.
  Zielige vertoning daar.kunnen beter een kadobon van Bart Smit ophalen en samen .gezellig in de zandbak spelen ๐Ÿ˜›


  Maak melding

 9. LWL Partijcongres
  Ik denk dat Willem Lucht met de LWL deze cursus goed kan gebruiken.

  Hun partijcongres op de 25e zal ook wel weer een rommeltje worden


  Maak melding

 10. Niet teveel hooi op de vork nemen LWL,eerst knoop in de zakdoek leggen wanneer partijcongres er is.Schijnt nogal een heel denkwerk te zijn om de datum erin te pompen. ๐Ÿ˜› ๐Ÿ˜› ๐Ÿ˜›


  Maak melding

 11. zojuist is bekend geworden dat WOUTER BOS niet met WILDERS en LUCHT in 1 kabinet zitting zal gaan nemen, erg voorbarig lijkt me.


  Maak melding

 12. Joop, voorbarig?

  D’66 wilde dat natuurlijk al niet: Pechtold zou zich anders wel ernstig ongeloofwaardig maken
  GL
  CU
  SP

  Waren PvdA al voor.


  Maak melding

 13. Joop als je zegt voor samenwerking te zijn…voor bruggenbouwen; hoe kun je dan een coalitie met een klovenschepper verdedigen?


  Maak melding

 14. @ Larry 14:02. Heb je deze ook gelezen? Ik noem hem ff “een bekende Zwollenaar” 10-05-09 12:06 op dit topic: Welkom bij het forum van Lijst Willem Lucht? ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€

  ==========

  On-topic a.u.b. !!


  Maak melding

 15. Hartstikke goed!
  Ik vind het heel tof dat GroenLinks/de Groenen – ook vlak voor het verkiezingsjaar – de cursus gemeentepolitiek opnieuw voor iedereen openstelt. De meeste partijen beperken dit soort activiteiten tot eigen leden. Vorig jaar heeft iemand van Lev-06 meegedaan en zij was erg enthousiast over de cursus. Ook dit jaar promoten we de cursus van GL/DG weer, omdat het prettig is als meer mensen een beetje weten hoe de lokale politiek werkt.


  Maak melding

 16. @ Dick. Nee, ik hoop dat wel mensen hem gaan volgen, maar ik denk dat ik d?ze basiskennis nou net wel bezit. Ik heb de Zwolse politiek altijd een beetje gevolgd en zit ook wel eens bij een raadsvergadering.


  Maak melding

 17. Verwacht je eigenlijk nog wel weer aan een koffietafel bij een nieuwe radiozender. Volgens mij lag/ligt je hart daar ook. Bovendien is het uitstekend te combineren met het nakende raadslidmaatschap.

  Komt Hans Stroeve nog weer op je lijst?

  =============

  On-topic a.u.b. !


  Maak melding

Reageer