Buiten-gewoon sporten bij SWOut door

Zwolle – Woensdagmorgen was het zover: het outdoor-sporten voor senioren ging feestelijk van start met een dynamische introductieochtend. Deze ochtend werd gratis aangeboden door de organisatoren: SWO-Zwolle en de Stichting Samenwerkende Sportclubs De Pelikaan. Er kwamen 35 Zwolse senioren op de introductieochtend af.


Demonstratie knotshockey…

Op het programma stond een kennismaking met het programma zoals dat de komende tijd wordt aangeboden op en rond de sportvelden van De Pelikaan met als vaste uitvalsbasis het clubhuis van korfbalvereniging Oranje Zwart. Voorbeelden zijn nieuwe activiteiten zoals knotshockey (de Apeldoornse Hockeyclub Ares gaf een demonstratie) en dicsgolf, maar ook de bekende en succesvolle sporten zoals wandelen en nordic walking gaven acte de presence. De bezoekers van de introductieochtend konden gratis met alle activiteiten meedoen en werden daarbij begeleid door Calo-studenten van Hogeschool Windesheim.

Groene vlakte

Aan de locatie lag het niet: een frisgroen sportveld, omzoomd met bomen, lekker in het zonnetje en de vogelgeluiden waren niet van de lucht. “Wat een baan!” geniet Marcus Schiere, sinds een jaar als professionele sportdocent verbonden aan De Pelikaan “Op deze plek, de hele dag in beweging en leuke mensen om ons heen. Wat wil je dan nog meer!”  Janneke de Groot, projectleider namens SWO-Zwolle valt hem bij: “Het was altijd een grote wens om dit te gaan doen: seniorensport op een locatie als deze.” Janneke de Groot is al jaren actief in de Zwolse wereld van sport en bewegen voor senioren. Zij zag het aantal deelnemers bij SWO-Zwolle in een paar jaar tijd verdubbelen naar bijna tweeduizend.  “In die jaren zijn er veel nieuwe activiteiten bijgekomen”. De Groot somt op: “Nordic Walking, fitness, diverse dansvormen zoals Salsa en Pilatus, de samenwerking met Zwolse wandel- en fietsclubs nam een flinke vlucht.” Veel Zwollenaren kennen ook de GALM- fittesten die een aantal jaren geleden leidden tot sport en beweegadviezen. “Daar kwamen veel nieuwe deelnemers uit voort en ook de sport- en spel groepen die na jaren nog steeds bij elkaar zijn”, aldus Janneke de Groot.

Het seniorensporten in Zwolle staat aan het begin van een nieuwe ontwikkeling. Marcus Schiere: “De sportvelden hier zijn prima, ze worden alleen niet fulltime gebruikt”. Hij wijst op de groene vlakte, waar overdag inderdaad niemand is te zien. “Binnenkort is dat dus anders. Overdag kan hier prima gesport worden door senioren. Die kunnen dan exclusief iedere woensdagochtend onder professionele leiding aan de slag op de velden, in de kantine en in de omgeving van het sportpark.”

Samenwerking

Stichting Samenwerkende Sportverenigingen de Pelikaan constateerde het gebrek aan buitensportaanbod voor senioren en zocht daarvoor aansluiting bij SWO-Zwolle. “Dat is een logische keuze” aldus Schiere. “In Zwolle is SWO dé aanbieder van sporten en bewegen voor senioren.” Janneke de Groot vult aan: “Ouderen kunnen bij ons sporten, maar ook bij een club, dat maakt niet uit. Als ze maar in beweging zijn. Als SWO vinden we het daarom belangrijk om naadloos aan te sluiten bij de verenigingen. Die samenwerking vonden we hier op De Pelikaan.”

Achter de schermen zijn Janneke de Groot (SWO-Zwolle) en Marcus Schiere (de Pelikaan) de afgelopen periode erg druk geweest. Ze hebben alle voorbereidingen getroffen voor het eerste seizoen buitensporten voor senioren.

Minder prestatiegericht

Er kwamen deze ochtend maar liefst 35 ouderen naar De Pelikaan om te genieten van het bewegen. “Én van de gezelligheid”, benadrukt Janneke de Groot. “Natuurlijk, het sportieve element is de basis, maar minder prestatiegericht. Kenmerkend aan onze senioren-groepen is de saamhorigheid: de mensen hechten aan elkaar, ze organiseren zelf hun groep, ze delen lief en leed en er is ruimte om voor ieders mogelijkheden en beperkingen”.

Introductieochtend

Als voorproefje op de gezelligheid werd de koffie en thee gratis aangeboden en was er voor iedere belangstellende een leuke attentie in de vorm van een bijzondere bidon.

Zomerprogramma

De hele zomer lang worden er iedere woensdagochtend activiteiten georganiseerd. Dit zomerprogramma is natuurlijk verkrijgbaar tijdens de introductieochtend, maar ook in de dienstencentra van SWO-Zwolle en via de website www.pelikaan-zwolle.nl.

Deelname was gratis, evenals het programma op woensdagochtend tot en met 24 juni. Daarna geldt een tarief van € 1,50 per keer. Geïnteresseerden kunnen zich op woensdag 13 mei a.s. melden op sportpark De Pelikaan in het clubhuis van korfbalvereniging Oranje Zwart aan de Haersterveerweg 2/A.

Vanaf 2 september start het nieuwe seizoen met activiteiten die de komende jaren een vaste plek en een welkome aanvulling moeten zijn in het Zwolse sport en beweegaanbod.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. ff
  Dag Harry,
  Je hebt super snel deze mooie sportochtend op de site gezet!! Bedankt.
  Ziet er goed en de mooie foto’s geven een goede impressie van het plezier wat iedereen heeft gehad. Fijn dat je er was.
  Succes verder en tot ziens.
  Janneke


  Maak melding

 2. Leuk voor op scholen, dat knotshockey.

  Vroeger gingen we op school ook weleens gewoon hockey’en, maar dan was het dat je óf kats over de bal heen maaide en een ander met je stick op het scheenbeen sloeg óf je sloeg op een verkeerde manier tegen de bal, waarbij het leek of je tegen een muur sloeg en schoot de dreun door heel je armen. ;D


  Maak melding

 3. SWO outdoor
  En leuk dat het was!!!
  Vanmorgen weer geweest en korfbal en knotshockey gedaan.
  Senioren kom in beweging en kom eens kijken en meedoen, het verplicht je tot niets!  Maak melding

Reageer