Ode aan de Peperbus

Zwolle – Oplettende luisteraars zullen aanstaande zaterdagmiddag om 16 uur uitnodigende carillonklanken horen uit de Zwolse Peperbus. Maar wie het complete muziekstuk wil horen zal naar het Stedelijk Museum Zwolle moeten komen. Want dáár staat in de museumtuin blokfluitiste Saskia Coolen, die een spectaculair vraag en antwoordspel speelt met de Peperbus tijdens de feestelijke opening van de expositie ‘Gesmolten klank, gestold geluid’ van beeldhouwster Hieke Meppelink. Zij maakte speciaal voor Zwolle het kunstwerk Ode aan de Peperbus.


Detail van het kunstwerk Ode aan de Peperbus…

Het Stedelijk Museum Zwolle toont met 30 bronzen beelden een overzicht van het werk van Hieke Meppelink, die naast beeldhouwster tevens musicus is. In haar beeldhouwwerk staan de mens en diens emoties centraal en is zij voordurend opzoek naar het spanningsveld tussen vorm, emotie en ruimte. Door haar ervaring als zangeres vormen de klassieke liedkunst en poëzie een belangrijke inspiratiebron. Met een speciaal samengestelde audiotour kan de bezoeker de muziekstukken beluisteren die voor haar van betekenis waren bij het creëren van de beelden.

Zelf zegt zij hierover: ‘Meestal werk ik vanuit een idee, een concept dat vaak gevoed is door de klassieke vocale muziek. Al zingend zie ik soms beelden voor me, krijg ik inspiratie, word ik aangeraakt. Boetseren is voor mij als zingen in klei, datgene in materie zichtbaar proberen te maken dat in eerste instantie onzichtbaar lijkt. In dit scheppingsproces is transformatie het sleutelwoord. In de zangkunst is dat het omvormen van een gevoel tot een vluchtige klank en in wezen ervaar ik beeldhouwen als een soortgelijk proces, ditmaal echter in een vaste, blijvende materie: oermaterialen als klei en brons.

De expositie ‘Gesmolten klank, gestold geluid’ is de gehele zomer te bezichtigen, van 16 mei t/m 6 september in het Stedelijk Museum Zwolle.

Artikel delen:

Reageer