Napoleon Bonaparte en Zwolle

Zwolle – Geschiedenis. Terug in de tijd. Het Zwols Symfonie Orkest organiseert van 15 tot 17 mei een groot Napoleonproject in Zwolle. Aan dit project doen diverse enthousiaste organisaties en verenigingen mee. In 1811 brachten Napoleon Bonaparte en zijn gemalin Marie Louise een bezoek aan Zwolle. Deze tijd dat Napoleon in Zwolle is geweest zal even herleven!


… Marlies Mencke (HCO) laat de leerlingen de Gazette de Zwolle zien …

In het kader van dit project konden van 11 t/m 15 mei leerlingen van de Zwolse basisscholen kennis maken met deze Napoleontische tijd. Verdeeld over de week, kregen leerlingen van 14 scholen, een speciaal ontwikkeld lespakket voorgeschoteld in het Historisch Centrum Overijssel aan de Wevelinckhovenstraat. Vrijdagmorgen 15 mei kozen de leerlingen van groep 5 en 6 van Het Carillon uit Holtenbroek de weg naar het HCO.


… Zo zag een kogel er in die tijd uit …

Een prettig en leerzaam uitje aan het eind van de week. De kinderen konden zien hoe een soldaat uit die tijd er uit zag, ze konden uniformen passen en voorwerpen uit die tijd bekijken. Daarnaast was het marcheren op de muziek uit de tijd van Napoleon een bij de kinderen zeer gewild onderdeel.

Verdeeld over drie groepen, waarbij een groep de muziek uit die tijd werd uitgelegd, een groep kreeg uitleg wat een soldaat uit het leger van Napoleon al zo bij zich droeg en hoe hij gekleed was, en een groep die door Marlies Mencke van het HCO bijvoorbeeld werd uitgelegd hoe namen zijn ontstaan. Om een en ander inzichtelijk te maken konden de zeer geïnteresseerde leerlingen enkele boeken uit die tijd bekijken en zelfs, met handschoenen, aanraken, zoals de voorloper van dagblad De Stentor, de Gazette de Zwolle uit 1811.


… Geconcentreerd luisteren naar de muziek uit die tijd …

Op vrijdag 15 mei start in de middag het bivak van het geallieerde 7e bataljon Infanterie van Linie 1815 en een korps uit het leger van Napoleon. De legereenheid bestond en bestaat niet alleen uit soldaten, maar ook uit vrouwen en kinderen (de kampvolgers) en bijvoorbeeld een chirurgijn. Het bataljon zal gedurende het hele weekend zijn kamp opslaan op het terrein tussen de Pletterstraat en de gracht.

 

Op zaterdag 16 mei worden door het Zwols Symfonie Orkest in samenwerking met stichting Suus 2 concerten gegeven in de Broerenkerk. In deze concerten, welke beginnen om 16.00 en om 19.30 uur, wordt het authentieke verhaal uitgebeeld van een Zwolse jongeman (Jan Willem van de Wetering) die de barre tocht met Napoleon naar Rusland heeft meegemaakt. Het verhaal is gebaseerd op zijn bewaard gebleven dagboek. De concerten duren met pauze maximaal 2 uur elk.

Het belooft een waar spektakel te worden met een verhalenverteller, toneelspelers uit Zwolle, schietende strijders van het 7e bataljon, Kozakkendansers, een Slavische koor en bijpassende muziek bespeeld door het Zwols Symfonie Orkest.

 

Artikel delen:

Reageer