Politie legt focus op woninginbraken

Zwolle – Het terugbrengen van het aantal woninginbraken in Zwolle is één van de belangrijkste speerpunten van de Zwolse politieteams. Vanwege een stijging van het aantal woninginbraken is een speciaal team samengesteld. Dit team verzamelt aanwijzingen, brengt ze in kaart en hoopt daarmee verdachten op het spoor te komen. Er is de afgelopen maanden al veel werk verzet. Er zijn ook verdachten aangehouden. Dat neemt niet weg dat u ook een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van woninginbraken. 
 
De afgelopen maanden vonden veel woninginbraken plaats waarbij ruiten werden ingegooid. Na uitvoerig onderzoek, waarbij meerdere huiszoekingen hebben plaatsgevonden, zijn er meerdere personen aangehouden. Ze zijn ondertussen voorgeleid aan de Rechter Commissaris.  De verdachten zijn ondertussen wel weer vrijgelaten, maar wachten nog op de rechtszitting. Onder de verdachten bevonden zich zowel helers als stelers bij. Tijdens de huiszoekingen zijn helaas maar enkele goederen teruggevonden. Deze zijn weer aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Verschuiving inbraken

Het speciale team werkt samen met de afdeling analyse. Uit de analyse van april blijkt dat de inbraken zich verschuiven naar de late middag en vroege avond. Meestal komen de inbrekers via de deur naar binnen. Het wordt weer lichter en men zit dan in de tuin of is boven in de woning en vergeet de deur af te sluiten. In de vorige nieuwsbrief zijn we al ingegaan op tips van ervaringsdeskundige Evert Jansen.
 
Tips
Evert is zelf jarenlang werkzaam geweest als inbreker en hij heeft deze ‘kwaliteiten’ nu omgezet in iets positiefs. Onlangs heeft hij ook een wijkplatform in de Aalanden bezocht. Ik wil graag zijn tips nog een keer onder uw aandacht brengen. Voorkomen is immers beter dan genezen.  
          Zorg voor goede sloten, buitenverlichting, alarmsysteem;
          Laat ’s avonds een lichtje branden en hang gordijnen op in een  nieuwe woning die opgeknapt wordt;
          Zorg voor sociale controle door bijv. buren in te lichten bij vakantie;
          Sluit ramen en deuren goed af;
          Geen touwtje uit brievenbus of briefje op deur “Ik ben even weg”;
          Ruim kostbare zaken op en laat deze niet in het zicht liggen;
          Verspreid kostbaarheden op ongewone plaatsen in de woning;
          Haal niet te veel contant geld in huis;
          Autosleutels goed opbergen;
          Geen ladders, trappen, containers ed. rondom de woning laten staan. 

Politie IJsselland

Artikel delen:

Reageer