Wapengekletter in Zwolse binnenstad

Zwolle – Zaterdagmiddag klonken er geen geluiden van mitrailleur’s, UZi’s, Kalasjnikov’s of soortgelijke wapens over de Zwolse stadsgrachten, maar waren het de natuurlijke geluiden van de mens. De mens die het geluid van een musket uit de tijd van Napoleon immiteerde: “boem”, “boem”. Het hoorde allemaal bij het grote Napoleon spektakel, een project van het Zwols Symfonie Orkest.

In samenwerking met de stichting Suus, werden er in de Broerenkerk twee goed bezochte concerten gegeven. Kenmerkend voor het eerste concert om 16.00 uur was de aanwezigheid van een groot aantal kinderen, die samen met hun ouders het impossante verhaal beleefden. Naast het orkest onder leiding van dirigent Peter Liebregt en de strijders van het 7e bataljon, werd er meegewerkt door Kozakkendansers en een Slavisch koor.

Voor meer foto’s zie “Lees verder”


Knopen poetsen voor de inspectie…

In de twee concerten werd het verhaal van Jan Willem van de Wetering uitgebeeld. Jan Willem van de Wetering was een Zwolse jongen die de tocht van Napoleon naar Rusland heeft meegemaakt. Het verhaal, gebaseerd op een bewaard gebleven dagboek, werd door een verhalenverteller voor het voetlicht gebracht.

De soldaten van het 7e Bataljon Infanterie van Linie (1815) en een korps uit het leger van Napoleon, hadden hun bivak opgeslagen naast de oude stadsmuur aan de rand van de Thorbeckegracht, ter hoogte van de Pelserbrug. De eenheid bestond niet alleen uit soldaten, maar ook uit vrouwen en kinderen en bijvoorbeeld een chirurgijn.

De vereniging 7e Bataljon Infanterie van Linie 1815 is opgericht in 1998 en is voortgekomen uit de gelijknamige werkgroep van de Vereniging voor Militaire Living History.


… wapencontrole door de sergeant …

Het bivak werd zaterdagmiddag door veel ge√Įnteresseerde jongeren en ouderen bezocht en is ook zondag zeker nog een bezoekje waard.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Hans,

  Mooie foto’s nu weet ik ook wie ze gemaakt heeft.
  Het was leuk vrijdag alleen jammer van het slechte weer, ik heb gewacht dat het dat minder ging regenen en ben toen naar jullie gegaan.
  Ga zo door.

  Jeroen


  Maak melding

 2. Napoleon
  Anne,
  Helaas heeft mijn camera het net voor de pauze begeven. Ik vond het ook bijzonder spijtig, dat ik het prachtige schouwspel niet verder in beeld kon brengen. Helaas!


  Maak melding

Reageer