Medewerking gevraagd bij het HanzeFestival 2009

Zwolle – De stichting HanzeFestival is op zoek naar betrokken Zwollenaren, verenigingen, clubs en individuen die op vrijwillige basis mee willen werken aan het HanzeFestival 2009. Dit festival vindt plaats op 5 en 6 september en zal dit jaar in het teken staan van de 600 jarige Sassenpoort.

De bedoeling van de oproep is een start te maken om het HanzeFestival in de komende jaren te laten uitgroeien tot een groot historisch middeleeuws evenement uit de tijd van de Hanze. Als we om ons heen kijken, dan zie je dit soort festiviteiten plaatsvinden in vele steden en dorpen in heel Nederland. Denk daarbij aan Het Dikke Tinnenfestifal in Hattem en het Dickensfestijn in Deventer.

De kracht daarbij is dat het door de plaatselijke gemeenschap grotendeels wordt ingevuld. Trots op hun geschiedenis verkleden inwoners zich als boeren, burgers en buitenlui. Op diverse plaatsen in hun stad, dorp of evenemententerrein zitten inwoners als zwervers, marktlieden, viswijven, dames van lichte zeden enz. Koren laten zich van hun beste kant zien in middeleeuwse klederdracht en verenigingen zoals padvinders, vriendengroepjes, e.d. treden op in groepsverband met middeleeuwse attributen. Denk daarbij aan de door de padvinders van palen opgebouwde schommels die aangekleed als stormram leuk ingezet kunnen worden voor de kinderactiviteiten.

De stichting HanzeFestival in er van overtuigd dat dit in onze mooie stad Zwolle ook moet kunnen. Onze stad kent heel veel creativiteit. Zo houden bijvoorbeeld circa 1700 mensen zich bezig bij 42 zang-/operette verenigingen. Maar kijk ook eens naar het carnaval waar tientallen verenigingen, groeperingen en individuen het feest der zotheid op een geweldige kleurrijke manier invulling geven. Wij weten zeker dat er ook voor het HanzeFestival in Zwolle animo voor is.

Dit jaar zijn alle zangverenigingen en carnavalsgroeperingen aangeschreven of zij op vrijwillige basis kosteloos hun medewerking te willen verlenen. Maar ook iedereen die alleen – of met een groep – wil meedoen is van harte welkom. Wel moet je natuurlijk zelf voor je middeleeuwse uitdossing zorgen.

Geïnteresseerden kunnen contact op nemen met het secretariaat HanzeFestival (Tineke te Loo) via het e-mailadres tekstheks@home.nl of bellen met 038-4546435 

 

Artikel delen:
Reacties 3
 1. “Dit jaar zijn alle zangverenigingen en carnavalsgroeperingen aangeschreven of zij op vrijwillige basis kosteloos hun medewerking te willen verlenen.
  Wel moet je natuurlijk zelf voor je middeleeuwse uitdossing zorgen.”

  Heel leuk idee, maar als zangvereniging moet je natuurlijk wel je dirigent (voor die dag) betalen – is daar dan (g)een subsidietje voor?

  En voor iedereen een Middeleeuwse uitdossing regelen vind ik ook niet niks. Kunnen de verschillende feestcomités vd Hanzesteden niet wat kleding uitwisselen voor die feestjes? Ze vallen toch niet allemaal tegelijk?



  Maak melding

 2. In de middeleeuwen zijn duizenden mensen gestorven door metallurgen die teveel lood aan het tin toevoegden waardoor de kans op loodvergiftiging aanzienlijk toenam en de prijs behoorlijk afnam. ik weet niet het festival hun servies van daan haalt, maar mocht het tin wezen kijk even naar het keurmerk.
  ik blijf thuis


  Maak melding

Reageer