Klachten over kletterende fontein ‘Wharfinger’

Zwolle – Het beeld ´Wharfinger´ in Hanzeland is maandag weer gaan spuiten. Op 27 april heeft een bijeenkomst plaatsgevonden met diverse betrokkenen, waaronder enkele wijkbewoners waarin dit besluit is genomen. Het beeld op het Hanzeplein van de Belgische kunstenaar Luk van Soom werd in het voorjaar van 2008 feestelijk onthuld, maar is enkele weken later uitgezet omdat de waterstraal van het beeld teveel geluid maakte.

Maandag, precies een jaar na de onthulling, ging het beeld weer spuiten. Voorlopig blijft de tijd dat dit gebeurt beperkt tot 2 uur per dag, 4 keer een half uur: ’s ochtends om 9.00 uur, rond lunchtijd om 12.00 uur, halverwege de middag om 14.30 uur en aan het eind van de middag om 17.00 uur. In het weekend spuit het beeld niet om 9.00 uur maar om 10.00 uur. De eerste klachten heeft de gemeente Zwolle nu ook alweer ontvangen van buurtbewoners. Volgens een oog- en oorgetuige mag het gekletter niet harder zijn dan 50 db en is op zijn balkon al 62 db gemeten. Daarbij vindt de meneer het standbeeld ‘een klotebeeld’. De komende periode probeert de gemeente samen met de kunstenaar een manier te vinden om het geluidsniveau van het beeld naar beneden bij te stellen, zodat het beeld in de toekomst langer kan spuiten.

Er wordt een aantal oplossingen onderzocht zoals een mat in het water in combinatie met een rietkraag, aanpassen van de straalrichting, aanpassen van de straalsterkte. Als dat niet gaat werken wordt nog gekeken om de waterstraal te vervangen door een lichtstraal. Mocht dat ook geen goede oplossing zijn dan kan het zo zijn dat er een andere locatie voor het beeld wordt gezocht.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Omgekeerde wereld??
  Wanneer ze zo’n klacht serieus nemen (een lachertje lijkt me, overigens) dan vraag ik me af wat er zou gebeuren wanneer ik omwonende zou zijn en juist zou klagen over het feit dat ik bijna niets van de intentie, het charme en de dynamiek van het kletterende water zou meekrijgen, terwijl zo’n beeld wel betaald zou zijn van ons eigen gemeenschapsgeld. Wanneer ik dus graag de waterstraal harder en groter zou willen, om er toch nog van te kunnen genieten.
  Op zo’n moment staan er 2 klagers tegenover mekaar: die onverdraagzame meneer die minder luid wenst, en ik in mijn persoontje die luider wenst. Hoe zou dit dan behandeld worden?


  Maak melding

 2. jajaja.. eigenlijk ben ik het wel met bovenstaande reageerders eens..

  Aan de andere kant, als je om de tien minuten naar de wc moet om te piesen van dat geluid, wordt je ook niet vrolijk.
  Gewoon een iets grotere sproeikop, zodat de straal wat minder hard klettert???


  Maak melding

 3. de tijd dat dit gebeurt beperkt tot 2 uur per dag, 4 keer een half uur: ’s ochtends om 9.00 uur, rond lunchtijd om 12.00 uur, halverwege de middag om 14.30 uur en aan het eind van de middag om 17.00 uur

  Misschien aan het werk gaan zodat je er geen last van hebt?


  Maak melding

 4. Ik wil eigenlijk wel een klacht indienen… Ik vind dat dit mooie kunstwerk er maar verloren bij staan zonder werkende fontein. Ziet er een beetje uit alsof het stuk is.
  Ik ben hier ook vrij serieus in! Als ik de tijd vind zal ik wellicht nog even een mailtje naar de gemeente sturen. Of moet ik ergens anders zijn?

  Dan heb je inderdaad twee klagers tegenover elkaar. En dan? Ik wil dat ze mijn klacht minstens zo serieus nemen! Misschien kunnen we wel met zijn allen klagen! Wie doet er mee? 😉


  Maak melding

 5. De gemeente Zwolle neemt klachten juist niet serieus.
  Als je uren achter elkaar hetzelfde monotone geluid moet aanhoren is dat niet prettig, zelfs erg storen, en het levert bovendien gehoorschade op als de norm overschreden wordt.  Maak melding

 6. Kletterend water is geen monotoon geluid en uh gehoorbeschadiging van dat straaltje?? hahahahahaha…nu maak je het wel weer erg bont hoor..


  Maak melding

 7. storend geluid is wat anders dan schadelijk geluid. Een overschrijding van 85db kan leiden tot een beschadiging. 62 db over zo’n afstand niet


  Maak melding

 8. ik heb zelf naast een Waterfall gewoont, geweldig en rust gevend
  wat een zeikers daar hoe lang duurt het tot ze over de sirene’s van de Politie (zijn de buren) of over de treinen klagen ? ga op de hei wonen !!!


  Maak melding

Reageer