SP wil opheldering over reorganisatie Thuishulp

Zwolle – de SP wil van het stadsbestuur opheldering over de reorganisatie bij Thuishulp Nederland. Thuishulp Nederland is een dochteronderneming van schoonmaakbedrijf Asito en levert hulp bij het huishouden in Zwolle. Het bedrijf is in de problemen gekomen en de continuïteit is in gevaar. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt om de functies huishoudelijke verzorgende, thuishulp A en verzorgingshulp B  te laten vervallen en daarvoor in de plaats de functie huishoudelijk medewerker in te stellen.

Bij deze nieuwe functie wordt er niet meer uitgegaan van een signaleringsfunctie/zorgfunctie, maar enkel van schoonmaakwerk. Mensen die iets meer opleiding hebben gehad, meer zorg kunnen verlenen en beter kunnen meedenken met de cliënten op het gebied van ziekte, gezondheid en psychisch functioneren worden wegbezuinigd. Terwijl zij juist vaak zorgen voor inschakeling van extra hulp waar nodig. Bovendien is deze functie veel lager ingeschaald waardoor de werknemers loon moeten inleveren. 

SP-raadslid Gert van Maurik: ‘Bij medewerkers van thuiszorginstanties – maar zeker ook bij hun cliënten – heerst de vrees, dat de zorg op korte termijn verder achteruit zal gaan. Ook de fractie van de SP deelt deze zorg. De fractie van de SP vindt het onjuist dat schoonmaakbedrijven een rol gaan spelen in het zorgtraject. Immers het schoonmaken in een huishouden vereist geheel andere vaardigheden en kennis dan het schoonmaken van kantoren en fabrieken. Voor het schoonmaken in een zorgsituatie is minstens een opleiding binnen de zorg noodzakelijk waardoor rekening kan worden gehouden met de speciale situatie waarin deze cliënten zich bevinden. Schoonmaak en zorg vereisen kwaliteit van de zorgondersteuners en hier moet een redelijk tarief tegenover staan. De zorg mag niet verschralen.’ 

De fractie van de SP wil van de wethouder weten wat zijn oordeel is over het sociaal plan van Thuishulp Nederland. Bovendien vraagt de fractie erkenning voor het feit dat de signaleringsfunctie uit de functieomschrijving is geschrapt.  Daarnaast wil de partij weten of het stadsbestuur het wenselijk vind dat het personeel en de cliënten de rekening gaan betalen voor de scherpe prijzen die zorgaanbieders hebben gepresenteerd.  Tot slot dringt de partij er bij de wethouder op aan om in gesprek te gaan met Asito/THN om samen te onderzoeken hoe de medewerkers en cliënten kunnen worden ontzien in deze bezuinigingsslag.<?xml:namespace prefix = o ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:office” />

 

Artikel delen:
Reacties 5
 1. thuiszorg
  de gemeente Zwolle heeft altijd gezegd dat ze nooit akkoord zouden gaan met een schoonmaakbedrijf, maar ja het geld telt natuurlijk weer harder .
  nu kunnen ze van het uitgespaarde geld weer leuke dingen doen


  Maak melding

 2. Nee,verpleging is iets anders dan huishoudelijke hulp.
  De door de gemeente Zwolle aangewezen bedrijven hebben zich destijds ingeschreven voor een bepaalde uurvergoeding.
  Daar redden ze het niet mee (met welke oorzaak dan ook).
  Huishoudelijke hulp is op basis van de toewijzing “HH1”.
  “HH2” krijg je als je niet meer weet wie jezelf bent en verpleging is weer afhankelijk van je kwalen (die dan erkent moeten worden..)

  Dan is er nog zoiets als een zorgindicatie en die is op basis van hetgeen je zelf niet meer kan door bv. een handicap of ziekte.

  De gewone hh hulp werd ooit uitgevoerd door mensen die ook nog met de client konden communiceren én mensen die wel enig kaas hadden gegeten van huishouding.

  Dat is in 2007 een beetje veranderd; het computerprogramma is “aangepast” en iedereen is fors teruggezet.

  Resultaat nu:
  Studenten komen aanbellen als HH hulp terwijl hun eigen moeder hun bed nog moet opmaken omdat ze niet weten hoe zoiets moet.
  Ze ‘reinigen’ je boterhambord met het doekje waar ze even tevoren de wc mee hebben schoongemaakt.
  Soms moet er eentje eerder weg omdat er een afspraak bij de reclassering is… (werkelijk meegemaakt!)
  Dat krijg je dus allemaal aan de deur en is het ‘probleem’ toch opgelost…

  Zal ik nog ff doorgaan???  Maak melding

 3. Sp wil opheldering over reorganisatie Thuishulp
  Jammer dat de tarieven van de aanbesteding vanaf het begin zo laag werden ingeschreven. In Zwolle werd altijd heel goede kwaliteit huishoudelijke zorg gegeven door goed en professioneel personeel van Icare. Maar door de marktwerking moest deze organisatie ook mee met de lage uurtarieven, daarbij ook nog met veel meer HH 1 indicaties als voorheen. Jammer dat daardoor het HH bedrijf moest worden verkocht aan TSN/Asito om het van de financiële ondergang te redden.
  Nu worden er door de reorganisatie mensen die soms jarenlang met hart en ziel hun werk hebben gedaan en de cliënten de dupe van dit beleid.


  Maak melding

Reageer