Eerste ster Keurmerk Veilig Ondernemen

Zwolle – Winkelcentrum Holtenbroek heeft, als eerste winkelcentrum in Zwolle, het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald. Het keurmerk geeft aan dat ondernemers, gemeente, brandweer en politie samen structurele maatregelen hebben genomen om de veiligheid in het winkelgebied te vergroten. In aanwezigheid van burgemeester Henk Jan Meijer krijgt de ondernemersvereniging van winkelcentrum Holtenbroek in het wijkcentrum op 27 mei 2009 de eerste ster uit handen van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).  

Door een KVO-project te beginnen en een convenant te ondertekenen, verbinden de partijen zich aan een structurele aanpak van criminaliteit en onveiligheid. Om het Keurmerk Veilig Ondernemen te krijgen moet een aantal stappen doorlopen zijn, zoals een nulmeting, een samenwerkingsovereenkomst en een plan van aanpak. Op de lijst met actiepunten staan onder andere de aanpak van winkeldiefstal, fietsendiefstal en het beheer van de openbare ruimte.  

Met ondersteuning van het HBD wordt, verspreid over Nederland, in meer dan 250 winkelgebieden ingezet op het verhogen van de veiligheid met de KVO-methode.

De ervaringen bewijzen het succes van deze werkwijze. Schade vermindert aanzienlijk en het gevoel van veiligheid neemt in belangrijke mate toe. Het KVO is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het ministerie van Justitie. 

Gedurende de ochtend wordt door het HBD een aantal winkelscans uitgevoerd. Vanaf 14.00 tot ongeveer 17.00 uur hebben de ondernemers voor belangstellenden en omwonenden een feestelijk programma opgesteld met onder andere een rodeostier, zweefmolen, demonstratie politie-bikers, blusdemonstratie door de brandweer en reparatie autoruiten.  

 

Artikel delen:

Reageer