Wedstrijden Dutch Homeless Cup in Zwolle

Zwolle – Komende zaterdag staat het Grote Kerkplein in Zwolle volledig in het teken van voetbal. Vanwege de komst van de Dutch Homeless Cup, de voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen, wordt het Zwolse plein omgetoverd in een heuse straatvoetbalarena.

Spelend in korte vier-tegen-vier partijen zal het team uit Zwolle er alles aan doen een goede prestatie neer te zetten. Doel is plaatsing bij de laatste acht. Dat betekent namelijk meespelen in de finale later dit jaar in Amsterdam en tevens kans op het Nederlands kampioenschap. Wethouder Cnossen verricht de aftrap.

De uit Afrika afkomstige Niko is al meer dan vijf jaar in Nederland. Sindsdien wacht hij op een verblijfsvergunning. Hij kan en mag daarom niet werken en heeft nauwelijks mogelijkheden om zich sociaal te ontplooien. Via vluchtelingenwerk kwam hij in contact met het Zwolse team dat deelneemt aan de Dutch Homeless Cup. Voetballiefhebber Niko debuteerde vorige maand tijdens de speelronde in Leiden en imponeerde daarbij zijn coach en begeleider Klaas Klein: “Niko is een grote aanwinst voor het team; hij is enorm sterk aan de bal. Maar nog belangrijker is dat hij door mee te doen aan deze voetbalcompetitie weer wat vertrouwen krijgt in het leven. Hij heeft de afgelopen jaren veel negatieve dingen meergemaakt, maar voetballen kan hem zeker helpen die neerwaartse spiraal te doorbreken. Al moet hij nog wel werken aan zijn conditie,” voegt Klein er met een glimlach aan toe.

Verhoging zelfvertrouwen

“Deze competitie toont aan dat voetbal in staat is moeilijk bereikbare mensen te stimuleren en weer een eind op weg te helpen”, zegt Edu Jansing, directeur van Stichting Meer dan Voetbal, de organisatie achter de Dutch Homeless Cup. Uit onderzoek blijkt dat de deelnemers door regelmatige training en het spelen van wedstrijden een positievere levenshouding en een betere fysieke gesteldheid krijgen. Door deelname aan de Dutch Homeless Cup durven de voetballers weer in de spiegel te kijken. Veel dak- en thuislozen zijn het niet gewend complimenten te krijgen. “Tijdens het voetballen gebeurt dat wel, waardoor hun gevoel van eigenwaarde enorm verbetert. Dit geeft hen het stukje zelfvertrouwen dat ze nodig hebben om te re-integreren in de maatschappij”, aldus Jansing.

De Dutch Homeless Cup wordt mogelijk gemaakt door Stichting Meer dan Voetbal, het Leger des Heils, USG Restart, Nike, de Straatkranten, het Ministerie van VWS, het Oranje Fonds en de gemeente Zwolle. www.dutchhomelesscup.nl

Datum: zaterdag 23 mei

Aanvang eerste wedstrijd: 10.00 uur

Locatie: Grote Kerkplein, Zwolle

 

Artikel delen:

Reageer