Supportersclub FC Zwolle hekelt optreden politie

Zwolle – Dinsdagavond, na de play-off wedstrijd van FC Zwolle tegen sc Cambuur, vond er een incident plaats waarbij de politie diensthonden inzette en er een 29-jarige supporter uit Kampen aangehouden is wegens het gooien van een voorwerp naar de spelersbus van de gasten. De touringcar raakte beschadigd en toen de man een valse naam opgaf moest hij mee naar het bureau. De Supportersclub is achteraf van mening dat de agressieve houding van de politie kwaad bloed zette bij de fans en dat daardoor er een conflictvolle situatie ontstond.

De Supportersclub stelt dat er na de gewonnen wedstrijd er een gezellige sfeer was bij het supporterscafé. Toen de spelersbus van de gasten uit Leeuwarden moest passeren werden er ongeveer 35 agenten met getrokken wapenstok en 4 hondenbegeleiders opgetrommeld, zegt de Supportersclub. Dat aantal en de houding van de politie, ook nadat de bus vertrokken was, was volgens de fans reden om verhaal te halen. Rond dat moment zou er een beker gegooid zijn en werden de supporters tegengehouden door een medewerker van het deurbeleid van FC Zwolle. Vervolgens liet de politie diensthonden los waarbij een medewerker gebeten werd. De Supportersclub betreurt dit voorval en wil herhaling voorkomen. Het zal dan ook een gesprek met de politie gaan aanvragen met als insteek dergelijke conflicten in de toekomst te voorkomen. De Supportersclub stelt duidelijk dat het tegen het gooien van voorwerpen en drank is. De fanclub zegt dat gedrag nooit goed te keuren en wil de aanhang van FC Zwolle dan ook met klem verzoeken dit niet meer te doen.

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Eigenlijk was het een fout van de beveiliging, zij hadden de bus (op weg naar de kleedkamers) moeten begeleiden langs de supporters. Dan was er ook geen opstopping geweest met bobo’s die weg wilden.  Maak melding

 2. Supportersclub hekelt optreden politie na afloop gewonnen wedstrijd.
  Geplaatst May 20th, 2009 door admin in FC Zwolle nieuws, Overig Nieuws Na afloop van de wedstrijd tegen Cambuur is het onnodig onrustig geweest bij het supporterscafe. De Supportersclub is van mening dat het optreden van de politie hier mede de aanleiding voor is geweest. Als supporters iets doen wat volgens de gestelde normen en waarden niet door de beugel kan, meldt de Supportersclub dit met de hoop dat dit gedrag veranderd. Nu in onze ogen er andere mensen foutief gehandeld hebben, willen we daar ook melding van maken.

  Voordat de spelersbus van Cambuur ging vertrekken, had de chauffeur aangegeven dat hij niet zonder politie begeleiding langs het supporterscafe wou, omdat daar veel supporters buiten stonden. (Toen de chauffeur de spelers van Cambuur ging ophalen, waren er wat kwajongensstreken uitgehaald met de chaufeur, waardoor er wat oponthoud was). De sfeer was zeker niet aggresief, maar zelfs erg gezellig. Als leek valt er wat van te zeggen dat je als spelersbus niet door een grote groep supporters heen wil rijden waarvan je het gedrag niet kent. Normaal gesproken hadden er dan een paar vaste supportersbegeleiders van de politie even moeten meelopen, zodat alles volgens de normen verloopt.

  In plaats van paar agenten en een paar stewards kwamen er +/- 35 agenten met getrokken wapenstok en 4 hondenbegeleiders langs het supporterscafe. Dit overmatig machtsvertoon viel niet in goede aarde bij de aanwezige supporters en bracht verontwaardiging met zich mee. Maar alles verliep redelijk rustig en de bus kon vertrekken. Einde vehaal zou je zeggen. Op de terugweg vond de politie het nodig om de zelfde aggresieve houding aan te nemen en bleven volledig nutteloos stil staan bij de ingang van de tribune. Toen enkele supporters verhaal wilden halen bij de politie werden ze door de mensen van het deurbeleid tegengehouden en terug gestuurd naar het supporterscafe. Dit volgens de lopende afspraken met politie. Echter werden, als ⤽dank⤝ hiervoor, de honden losgelaten waardoor een deurmedewerker werd gegrepen en gewond raakte en een tweede beet net van een hond kon ontwijken. Wij, als Supportersclub, betreuren dit voorval ten zeerste en vinden dat dit niet weer mag gebeuren. De Supportersclub zal binnenkort een gesprek aanvragen met de politie om hierover te praten en hoe we dit gaan voorkomen in de toekomst. Niemand is gebaad bij ongeregeldheden en wij als Supportersclub al helemaal niet.

  Tot slot willen wij nog wel even aangeven dat er nooit een reden kan zijn om met voorwerpen dan wel bier of fris te gaan gooien. Ook al ben je zelf van mening dat je bent uitgelokt. De Supportersclub wil, kan en gaat dat gedrag nooit goedkeuren en wil iedereen dan ook met klem verzoeken dit niet meer te doen.

  Met vriendelijke groeten,
  Het bestuur van de Supportersclub FC Zwolle.

  Bron: FC Zwolle.org


  Maak melding

 3. Weer absurd optreden van de Zwolse politie en weer worden onschuldige mensen bewust mishandeld. Kan me ook nog goed herinneren hoe bij de thuiswedstrijd tegen Den Bosch twee meisjes (gok rond de 16 jaar oud) bij het openluchtbad door een ME’er geslagen werden met een knuppel terwijl iedereen gewoon de orders van de politie opvolgde.


  Maak melding

 4. Richt de toegang voor de bezoekers dan ook gewoon anders in. Tussen de kantoorgebouwen langs en niet recht voor het supportershome langs.

  Doe dat en in het vervolg zal het beter gaan.


  Maak melding

 5. Het is in principe helemaal geen probleem dat de spelersbus van de tegenstander langs het supporterscafé gaat, dat levert nooit problemen op. Nu waren er ook geen problemen, behalve voor de chauffeur. Doordat het nogal druk was met geparkeerde auto’s van sponsoren kwam de bus klem te staan. Doordat de chauffeur hier nogal zenuwachtig van werd, was dit natuurlijk een mooi stukje vertier voor de in euforie verkerende supporters. Tot zover geen agressie of dreiging.

  De chauffeur heeft dat misschien toch anders ervaren, ook gezien zijn zenuwen en heeft om politie begeleiding gevraagd voor de terugweg (met de spelers erin). Als je daar een motor voor zet, of de bekende Zwolse agenten die iedere wedstrijd aanwezig zijn, dan had het geen problemen opgeleverd. Maar als je 35 bewapende agenten met de bus mee laat lopen en deze zich ook nog eens provocerend gedragen door nadat de bus al is vertrokken, met getrokken wapenstok voor het supporterscafé te blijven staan, blijft een reactie niet uit.

  Machtsvertoon van de bovenste plank heeft een feeststemming doen oveslaan in een dreigende sfeer. Hierbij is ook nog een goedwillende vrijwilliger die juist de rust probeerde te bewaren tijdens de provocatie, gebeten door een losgelaten politiehond. Onbegrijpelijk.


  Maak melding

 6. Het blijven gevoelige jongens die voetbal supporters. ze kunnen in het vervolg beter een paar hiulpverleners eropsturen. een goed gesprek doet meet dan een politie knuppel


  Maak melding

 7. het is altijd de politie die iets verkeert doet nooit de supporters !!! dat de politie er is om te zorgen voor rust kost de bevolking klauwen vol geld maar ach voor 1 1/2 uur voetbal moet dat kunnen !! en zodra er drank in het spel komt viert de aggressie hoogtij mijn idee is stoppen met voetbal ga lekker knikkeren


  Maak melding

 8. Wat toch altijd een gedoe weer hier.

  Afgelopen zondag feest gevierd in Rotterdam met 18.000 Tukkers en 18.000 Friezen. Na afloop de felicitaties mogen ontvangen van meerdere FC Twente fans.

  Vervolgens ?s nachts met 20.000 man doorgefeest naast het Abe Lenstra Stadion Heerenveen en de plaatselijke cafe?s.

  De politie heeft geen kind gehad aan de supporters, de supporters hebben geen last gehad van de politie.

  Waarom toch altijd dat gedonder ?


  Maak melding

 9. ho hoho ”gezellig” Er waren weldegelijk relletjes uitgebroken tijdens de wedstrijd van fc twente en heerenveen.. 😉
  maar goed dan praat je wel over een paar duizend man meer op de been 😉


  Maak melding

 10. De ‘beste stuurlui’ staan weer aan wal. Elk weekend is het gedonder in het centrum, maar op supporters afgeven is veel makkelijker omdat de klagers daar zelf ook wel eens een pilsje gaan drinken en uiteraard nooit iets verkeerd doen.;D


  Maak melding

 11. Voor die mensen die automatisch de schuld bij de supporters leggen, makkelijk he! Alle Marokkanen zijn zeker tasjesdieven in jullie wereld of niet? Zou het misschien zo kunnen zijn dat de politie ook weleens een fout maakt? Volgens mij zijn het gewoon mensen en is dit dus mogelijk! Ikzelf heb het meerdere malen gezien dat de politie verkeerd/onterecht optrad bij voetbalwedstrijden… Als het nu het geval is dan hebben de supporters toch recht om te klagen… Ben benieuwd hoe die zeikerds reageren als zij eens onterecht aangepakt worden door de mannen in blauw… Dan mogen jullie dus ook niet zeggen dat je onschuldig bent, want het ligt volgens jullie blijkbaar NOOIT aan de politie!


  Maak melding

 12. Die ben ik niet vergeten…..Maar over die gesloopte bussen en treinen van Heerenveen fans gesproken: … die waren er niet


  Maak melding

 13. T kwam op mij een beetje over als een verheerlijking van Heereveen en Twente supporters, terwijl daar in het verleden (vooral bij twente) ook genoeg gebeurd is daarom mijn reactie 😉

  Verder was ik er niet bij bij het home dus ik kan er ook niets over zeggen


  Maak melding

 14. Het is toch belachelijk hoe deze “supporters”steeds maar weer een excuus proberen te vinden voor hun “voorbeeldige”gedrag. Lijkt me dat er binnenkort maar een vrachtje met spiegels bezorgd moeten worden in het home van de supporters.

  Jongens ga zo door. Het ligt altijd aan een ander.

  Wat jullie zou helpen is dat je een keer kritisch op elkaar wordt. Nee het zijn alleen maar volgers (kuddedieren) die bij het groepje zijn.

  Jammer.


  Maak melding

 15. Pluisje was je erbij?? Of ben jij zo iemand die denkt dat de politie feilloos is?
  Dat supporters af en toe ergens schuldig aan zijn zal ik niet ontkennen. Maar jij legt nu dus automatisch de schuld bij de supporters. Pluisje als je dan toch met spiegels gaat zeulen, rij dan ook ff langs het politiebureau! Daar zijn de spiegels in dit geval veel harder nodig! Mocht je het er niet mee eens zijn. Leg mij dan eens uit waarom de supporters in dit geval de schuldigen zijn? Dit moet jou vast gemakkelijk af gaan, jij weet immers precies wat er gebeurd is… 😉


  Maak melding

 16. @ Pluisje, jij was er dudielijk niet bij. Ik stond er wel bij en ik kan je zeggen dat ik de rotzooi niet, absoluut niet, op zoek. Die bus heeft zeker tien/twintig minuten voor mijn neus gestaan en rond om mij stonden genoeg mensen. Er gebeurrde niets. Er werd naar die bus gekeken en aan het eind werd er een praatje gemaakt met de buschauffeur.

  Toen die bus eindelijk na onkunde van een steward na twintig minuten verder reed, kwam hij pas bij de meesten in het vizier. Nog niet bijster veel aan de hand. Hier en daar werd de bus aangeraakt en er werd wat tegen de chauffeur geroepen. Dit keur ik overigens niet goed. Laat die bus gewoon rijden. Maar een echte bedreigende sfeer was er totaal niet!!

  Als die bus een half uur later er weer voor langs rijd, dan lopen er in een keer weet ik hoeveel politie om heen en aan de achterkant nog eens vier hondenbegeleiders. Dat riep zelfs bij de meest rustigste personen een afweerreactie/afschuw op. Dat dan mensen (en ook onschuldige mensen) die naar huis willen, zomaar tegen de vlakte worden geduwd, dat lijkt me niet goed te praten. Er zijn ook mensen geweest die terecht een klap hebben gehad. Op zo’n moment slaat de sfeer heel erg om, van gezellig naar agressief. En als de politie dan zo stom is om uit elkaar te vallen, dan ruiken sommigen hun kans om er wat van te zeggen. En dan bedoel ik ook letterlijk wat te zeggen.

  Uiteindelijk zijn er genoeg mensen geweest om de rest wat tegen te houden, om ze terug te sturen. Als er dan een medewerker van het home (en dan niet de eerste de beste maar één die hier heel veel ervaring mee heeft. Onder anderen supportersbegeleider is bij FC Groningen) gebeten wordt, dan zie ik niet in waarom de fout bij de supporters ligt. En waarom wij steeds in de spiegel moeten kijken. Want met zo’n opmerking pak je de raddraaiers neit, maar ook ieder andere “rustige” supporter.

  Ik zou zeggen kijk eerst zelf eens in een spiegel, voordat je zo’n opmerking plaatst. En voor dat je gaat zeggen dat ik dat zelf moet doen. Ik heb vanmorgen al in de spiegel gekeken en het zag er weer goed uit ;);)


  Maak melding

 17. Ik heb vanmorgen al in de spiegel gekeken en het zag er weer goed uit

  En dat is geen leugen, want ik vond Inge er ook goed uitzien.
  :P:-*;D;)


  Maak melding

 18. Oh de politie mag niet met dusdanige aantallen bij elkaar lopen. Ja dan snap ik het!!!!!!!

  Dat staat er niet.
  Misschien moet je ff goed lezen, vervolgens laten inwerken, nadenken en dan een eventuele conclusie trekken, dus niet van te voren een conclusie trekken!  Maak melding

 19. Er is een verschil tussen bij elkaar lopen en bij elkaar lopen met getrokken wapenstok en agressieve honden die springen in de hoop losgelaten te worden op een groep (tot dat moment) euforische supporters.

  Ik begrijp wel dat de conclusie voor iemand die de situatie niet gezien heeft eenvoudig te trekken is als er het woord voetbalsupporters bij staat. Ik vind het wel jammer dat mensen zo’n beperkt beeld van Zwolse voetbalsupporters hebben, namelijk het beeld van hooligan of vandaal en daar hebben we er in Zwolle nou juist niet zoveel van.

  Het is een taak van de politie om de orde en veiligheid te bewaren, een feestvierende menigte met veel machtsvertoon en agressie opjutten past m.i. niet in dat plaatje.


  Maak melding

 20. Met de laatste reactie kan ik wel iets. Ik snap dat de raddraaiers ver in de minderheid zijn. Dat is waarschijnlijk het groepje dat tijdens de wedstrijd van j.l. dinsdag dicht bij het vak van Cambuur staat, geen wedstrijd ziet en alleen maar loopt uit te dagen. Die staan erg ver van de Heerenveen-achtige inslag en zelfs die van Twente. Ik begrijp dat ik met mijn ietwat prikkelende opmerkingen veel goede supporters tekort doe.

  Mijn vraag is dan, en ik weet het echt niet. Zijn deze raddraaiers dan niet aan te spreken. Ik snap best dat dat moeilijk is, maar zij bepalen wat mij betreft wel het beeld van de Zwolle supporters. Niet erg positief dus.


  Maak melding

 21. @Natascha
  Verheerlijking laat ik graag aan partijbonzen en de gelovige medemens over. Ik vraag me slechts af waarom ik regelmatig soortgelijke verhalen gelezen heb op dit weblog.

  Ieder voetbalclub kan dergelijke publiciteit missen als kiespijn. Het schaadt de naam van een club waardoor er ook weer sponsorgelden misgelopen gaan worden.

  Het meest bekende en beruchte voorbeeld hiervan is ADO Den Haag. Deze club heeft door de jaren heen meerdere malen zijn shirtsponsor verloren als het gevolg van het gedrag van zijn “fans”.

  Als FC Zwolle de weg omhoog in wil slaan dan kan men iedere vorm van negatieve publiciteit beter zien te voorkomen. Een lang verblijf in de Eredivisie zal mede afhankelijk zijn van een goede (=hoge) begroting.  Maak melding

Reageer