‘Beelden Van der Capellen uit Italië naar Nederland’

Zwolle – Een indrukwekkende beeldengroep die in 1784 door Zwolse burgers is betaald, staat 225 jaar later nog altijd in Rome. Tijd om ze op te halen en te restaureren, vindt de Stentor. Minister Plasterk is op de hoogte van het initiatief. De regionale krant heeft het ministerie gevraagd contact op te nemen met de Italiaanse overheid.


Foto: de Stentor/Michael Amsman

De beelden waren bedoeld voor het praalgraf van Joan Derk van der Capellen tot den Pol, de patriottische baron die zijn leven lang vocht tegen de macht van de adel en de stadhouder. Toen hij in 1784 stierf, 43 jaar jong, hielden zijn aanhangers een inzameling voor een praalgraf. Ze haalden 45.000 gulden op, omgerekend naar de huidige draagkracht 750.000 euro. Daarvoor begon de Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Ceracchi in 1785 aan een groep van vier beelden en een grafkist. In 1789 rondde Ceracchi de opdracht af. De beelden konden naar Zwolle worden verscheept, maar dat was op dat moment onmogelijk; Pruisische troepen waren twee jaar eerder Nederland binnen gevallen, op verzoek van stadhouder Willem V, die zo de opstand van de patriotten bedwong. De plaatsing van een praalgraf voor de leider van de patriotten was toen ondenkbaar.

225 jaar na de dood van Van der Capellen staan de vier beelden nog steeds in Rome. Half onder, half naast een gammel afdakje, achter een bijgebouwtje in het park rond de Villa Borghese. De beeldengroep zou zo snel mogelijk naar Nederland moeten worden gebracht, zegt universitair docent beeldhouwkunst Arjan de Koomen. „In Italië is het een winkeldochter, in Nederland zou het in de top-10 van monumenten komen te staan. Het is al jammer als kunstwerken in een depot niets staan te doen, maar helemaal als ze achter een parkeerplaats staan te verpieteren.”

De Stentor heeft het initiatief genomen om de beelden op te halen. Daarover is overleg gevoerd met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, onder wie minister Plasterk en directeur Nationaal Erfgoed Sander Bersee.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Leuk idee, maar dit is poging nummer zoveel in de geschiedenis van de beeldengroep. Ben benieuwd of deze actie van De Stentor in beginnende komkommertijd wordt voortgezet. Denk het niet, zeg ik optimistisch 😉


  ⚠️ Meld

 2. De Overijsselse Tweede Kamerleden Van Hijum (CDA) en Slob (CU) hebben het kabinet om hulp gevraagd voor het naar Zwolle halen van een beeldengroep.

  De 18e eeuwse beeldengroep is betaald door de Zwolse burgerij, maar nooit geleverd. Hij staat te verloederen in Rome. De vier beelden waren bestemd voor het praalgraf van een Zwolse patriottenleider. Maar toen ze klaar waren, was Nederland bezet door de Pruisen en was een praalgraf voor een patriottenleider ondenkbaar. De Tweede Kamerleden willen dat minister Plasterk van Cultuur bemiddelt bij de Italiaanse regering en het stadsbestuur van Rome.

  RTV Oost


  ⚠️ Meld

 3. Van het totaalbedrag van 45.000 gld. is de laatste termijn van 7500 gld nooit door de Nederlandse opdrachtgevers betaald…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.