Actie SP tegen Europese verhuizing

Zwolle – Elke maand verhuist het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg –en weer terug. Een volstrekt zinloze verspilling van tijd en geld, die de belastingbetaler volgens conservatieve schattingen meer dan 200 miljoen euro per jaar kost, zegt de SP in Zwolle. Zaterdagmiddag voerde de SP actie op de Diezerstraat.

De SP ging met een bakfiets door de Diezerstraat heen en weer rijden. Op deze bakfiets stonden verhuisdozen. Daarnaast had de actiegroep van de SP, ANWB bordjes gemaakt met Brussel en Straatsburg. De boodschap was: Stop het Europese verhuiscircus! De verhuizing is echter vastgelegd in Europese verdragen en –ondanks het verzet hiertegen van de SP- ook in de Europese Grondwet. SP: “Dat maakt het verhuiscircus ook een symbool voor het Europa dat niet wil luisteren naar terechte klachten van burgers.” Daarom voerde de SP zaterdagmiddag een ludieke actie, om aandacht te vragen voor deze verspilling, en te protesteren tegen de Europese Unie die er mee door blijft gaan. Op 4 juni zijn Europese verkiezingen en heeft de stemmer de kans te laten zien dat Nederland minder Brussel wil.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. tja, leuke actie en mee eens, maar de verkiezingen gaan natuurlijk wel over iets meer dan alleen de maandelijkse verhuizing. We hebben momenteel te maken met een klimaatcrisis en met een economische crisis en die kunnen we alleen Europees goed aanpakken. Trouwens zie ik ook graag een oplossing van de SP over hoe ze de werkloosheid die in Straatsburg zal ontstaan nadat het EP daar vertrekt wordt opgevangen.


  Maak melding

 2. schei toch uit…. o jee, een tegengeluid uit het stadje Zwolle zal ze doen sidderen in Brussel… brrrrrrr :'(
  Populistisch gedoe daar bij de SP


  Maak melding

 3. Ben het er volledig mee eens. – Overigens in de geest van de Europese Grondwet waar de SP juist fel op tegen was. – Om dit er door te krijgen moeten natuurlijk eerst wel alle veto’s afgeschaft worden.

  Agnes Mulder van het CDA heeft ook een aardige oplossing:

  De Fransen moeten ter compensatie iets terugkrijgen, bijvoorbeeld de nog op te richten Europese Universiteit, of een andere instelling. Dit om ervoor te zorgen dat de economie van Straatsburg niet zwaar getroffen wordt. En lukt het ook daarmee niet om de Fransen over te halen, wellicht is een staaltje vrije verdragsinterpretatie dan de oplossing. Want waar staat dat alle parlementsleden lijfelijk aanwezig moeten zijn in Straatsburg? Zet enkel de voorzitter en griffier in Straatsburg, en laat de rest van het Parlement via video-conferencing vanuit Brussel meevergaderen. Met een beetje inventiviteit en moderne communicatiemiddelen, bespaar je zo een paar honderd miljoen.  Maak melding

 4. Dennis overal moet een begin zijn om iets op te starten zoals dit protest ,ik vind dat heel goed van de SP dat hun daar mee beginnen en hopelijk volgen ze landelijk dit protest op .Wij moeten als belastinbetalers al veel te veel bijdragen aan het europees verbond.


  Maak melding

 5. @Pieter: Het is een aardig begin, maar wel een verkeerd begin. Het is naïef om te denken dat we als NL daar iets aan kunnen veranderen de komende paar jaar. Dat moet toch echt door de grote jongens Frankrijk, UK en Duitsland besloten worden. Het staat buiten kijf dat het op zich natuurlijk iets is waar we wel op moeten blijven hameren in Europa, maar ik zou graag zien dat de SP met belangrijkere zaken bezighoudt zoals bijvoorbeeld de klimaatcrisis.

  Verder valt het wel mee wat we als belastingbetalers aan Europa afstaan. Plus we krijgen er ook weer veel voor terug. Kijk maar eens op http://provincie.overijssel.nl/beleid/economie/europaloket voor een aantal voorbeelden van zaken die met Europees geld zijn gefinancierd.


  Maak melding

 6. Europese verkiezingen
  :-*Hallo SP Zwolle,

  Ik vond de actie met de verhuisdozen een goeie zet, de meeste mensen in Nederland hebben geen idee wat dat heen en weer getrek tussen Brussel en Straatsburg wel niet kost jaarlijks!

  Hebben jullie ook last van een college dat het simpelweg weigert om voor verkiezingsborden te zorgen?

  Het College van B&W van Steenwijkerland weigeren categorisch hier voor te zorgen, is het niet om gek van te worden?


  Maak melding

Reageer