Festival Zwart nog niet op de kaart van Zwolle

Zwolle – De raad heeft in 2004 ingestemd met een structurele subsidie van € 125.000,– ten behoeve van een jaarlijks weerkerend, voor een ieder toegankelijk meerdaags cultuurfestival welke een regionale uitstraling dient te hebben. Vorig jaar is het Festival Zwart gestart als opvolger van de eveneens meerdaagse laagdrempelige muziek en cultuur festival De Stad Als Theater. Ondanks de goede bezoekersaantallen voldeed De Stad Als Theater volgens het College niet aan de beoogde culture en regionale uitstraling.

In de evaluatie van de opvolger van De Stad als Theater, het Festival Zwart werden de tijdens het Festival Zwart dagen tegenvallende bezoekersaantallen verklaard met o.a. de ontoereikende bekendheid, de reclame en media aandacht. Met andere woorden maar weinig mensen waren op de hoogte. Dit werd genoemd als één van de leermoment voor het volgende Festival Zwart in 2009. Het is vandaag 25 mei. Over een maand, 25 juni start het 2e Festival Zwart. Maar wie is hier behalve de organisatie van het Festival in Zwolle al van op de hoogte? VVD Zwolle stelt hierover vragen aan het college.

De VVD Zwolle heeft dan ook de volgende vragen:

 1. Wanneer start de media aandacht voor het festival;
 2. Denkt het College binnen de komende 4 weken voldoende tijd te hebben om in Zwolle en regionaal mensen tijdig te kunnen bereiken en interesseren voor het festival;
 3. Wat is het behalen doel mbt tot het bezoekersaantal;
 4. Wat zijn volgens het College de consequenties voor het festival bij een herhaling van tegenvallende bezoekersaantallen.

VVD Zwolle

René de Heer

Artikel delen:
Reacties 13
 1. De Stad als Theater was best wel gezellig en goed bezocht.

  Ik ben inderdaad benieuwd hoeveel Zwartkijkers er dit jaar zijn.


  Maak melding

 2. Zwart 2008 was super
  Leuk dat Zwart sowieso een 2e editie krijgt. Ik heb vorig jaar 1 route gedaan. Achteraf had ik ze allemaal wel willen doen. Echt een geslaagd cultureel evenement voor Zwolle!

  Ga allemaal!


  Maak melding

 3. De stad als theater had ettelijke miljoenen aan sponsorgeld binnen kunnen halen, maar heeft vanwege die ene ton subsidie van de gemeente niet door mogen gaan. Is bedacht door een of andere procedure vanwege iets met een regionaal karakter ofzo … om er vervolgens een soort prijsvraag van te maken om die zak geld toch ergens aan uit te kunnen geven.

  Dat komt er nou dus van, een grote pot met geld voor de winnaar van de strijd om de subsidie, maar geen enkel besef van de werkelijkheid en de woede die er heerst omdat een prachtig festival om zeep is geholpen door een stel ambtenaren.

  De stad als theater had zo’n 750 vrijwilligers rondlopen, en die zijn allemaal aan de kant gezet, niet te vergeten de grote hoeveelheid aan technische kennis die de medewerkers van de stad als theater in huis hadden, en die verloren is gegaan voor de stad zwolle.


  Maak melding

 4. Veel is er al over de gang van zaken gezegd voor wat betreft De Stad Als Theater en ik vind het ook erg jammer dat dit niet meer gehouden wordt, maar ik vind het ook jammer dat er vorig jaar zomaar uit het niets ineens een festival was dat blijkbaar zwArt heette en voor mij totaal onverwacht in de stad plaatsvond. Ik liep er letterlijk tegenaan…
  Ik ben het dus met de VVD eens dat er meer en vooral eerder reclame moet worden gemaakt, wil het het succes krijgen waar het recht op heeft. En dan dus niet zo kinderachtig zijn en zeggen dat doordat De Stad Als Theater niet doorgaat, dit festival dan ook maar geen kans mag krijgen, want dat vind ik niet kunnen.
  Ik vind zelfs dat ze beiden naast elkaar zouden kunnen bestaan, als de gemeente tenminste eens beter na kan denken in de toekomst voor het een succesnummer verwijdert uit de programmering van onze stad.


  Maak melding

 5. Het is allesbehalve kinderachtig, het is alleen jaren te laat … dat wil ik dan weer wel toegeven.

  De stad als theater was het Oerol van Zwolle !! En het is eeuwig zonde dat het is afgelast.


  Maak melding

 6. ik vind zwART helemaal geen leuke naam voor een cultuurfestival.. zou ik niet direct naartoe gaan.. “De stad als Theater” klinkt veeeeel gezelliger!


  Maak melding

 7. Stad als theater was begreep ik financieel wat te ambitieus, maar waarom dat niet in kleinere vorm voortgezet? De goede naam was er al.

  Wat ik ook niet begrijp: eerst een pot geld geven en dan een festival optuigen. Tuurlijk heb je een startkapitaal nodig, maar dit klinkt weer echt als gemeenschapsverspilling zonder enige financiele prikkel.


  Maak melding

 8. Zwart2009
  Een beetje geduld. Vorige maand heeft er nog een uitgebreidepersbericht in de Stentor gestaan over het programma van Zwart2009. Hotel Fidder is een van de speellocaties met een bijzondere voorstelling van de firma Weijland. Ook komt deze week de festivalkrant uit en kunnen kaarten gereserveerd worden. Zie ook voor de eerste info op http://www.festivalzwart.nl


  Maak melding

 9. Dan is het slim Niek om ook Weblog Zwolle te informeren. Zou je als organisator moeten weten.
  O.k. heb het programma eens bekeken en vindt de routes van vorig jaar terug. Spreekt mij in mijn stad totaal niet aan. Die stuntman moet de publiektrekker worden. Ken de man niet, maar ga ik zeker heen! Ik laat me graag verrassen. Niet in Hotel Fidder trouwens. De show van Weijland is inclusief ontbijt en overnachting!. Niet op de Zwollenaren gericht denk ik dan. Veel succes met de publiciteitscampagne en voorbereidingen.


  Maak melding

 10. helaas is dit een van de zeldzame momenten dat ik me in de vraagstelling van de VVD kan vinden.
  Als zwArt de jaarlijkse cultuurhappening van Zwolle moet worden, dan mag er wel wat meer aan exposure worden gedaan. Ik ben bang dat a) minder dan 25% van de zwollenaren weet dat het er weer aan zit te komen en b) dat vrijwel iedereen het gewoon de stad als theater blijft noemen.
  Los van de cultuurwaarde en het feit dat een festival als zwArt iets moet toevoegen aan het bestaande aanbod, is en blijft het een kwestie van je product slim verkopen. Verzin een stunt, maak zwolle nieuwsgierig. Dat is wat anders dan een poster met een datum. (en zelfs die heb ik nog niet veel gezien)


  Maak melding

 11. Besef me trouwens ineens dat ik de posters al tijden in de stad zie hangen. RE:creatie, had alleen geen idee wat ermee bedoeld werd. Maar begrijp nu dus dat dit de campagne van ZwArt is?


  Maak melding

 12. Besef me trouwens ineens dat ik de posters al tijden in de stad zie hangen. RE:creatie, had alleen geen idee wat ermee bedoeld werd. Maar begrijp nu dus dat dit de campagne van ZwArt is?

  Je bedoelt van die groen/zwarte posters? Als dat zo is…. erg fraai dan dat ze er zo’n enorme rotzooi van maken met die posters. Ze plakken ze rustig over andere posters heen, ook op van die borden die voor de politieke partijen bedoeld zijn, etc. En dan niet één poster…. nee, een heel vrachtje naast elkaar.


  Maak melding

Reageer