Windesheim presenteert netwerk ‘Eén in EVC’

Zwolle – Elf mbo-scholen en twee hbo-instellingen, waaronder Windesheim in Zwolle, hebben een kwaliteitsnetwerk opgericht voor EVC- en scholingstrajecten voor werkenden en werkzoekenden. Ze garanderen een snelle aanpak: binnen vijf dagen een offerte en binnen twee weken de start van een traject dat binnen drie maanden leidt tot een Ervaringscertificaat (EVC). Daarna wordt indien nodig snel aanvullende scholing aangeboden.

De scholen van het netwerk ‘Eén in EVC’ hebben allemaal ruime ervaring in het aanbieden van EVC-trajecten en aanvullende scholingstrajecten. Ze werken volgens de geldende kwaliteitscodes op dit gebied. Wat hen betreft wordt het kwaliteitsnetwerk snel uitgebreid met alle mbo- en hbo-instellingen. Het Ervaringscertificaat brengt kennis en vaardigheden van werknemers of werkzoekenden in beeld, erkent en waardeert ze. Dat helpt hen om een volgende stap in hun loopbaan te kunnen zetten. Ook kan de stap naar een vervolgopleiding worden verkleind doordat deelnemers vrijstellingen kunnen krijgen. Het Ervaringscertificaat helpt werkgevers zicht te krijgen op de kwaliteiten van hun medewerkers.

Zeker in tijden van economische crisis biedt het Ervaringscertificaat veel voordelen. Het kan de bemiddeling van werk naar werk vergemakkelijken als ontslag dreigt en het versterkt de positie van de werknemer of werkzoekende op de arbeidsmarkt.

Om een Ervaringscertificaat te krijgen stellen werknemers of werkzoekenden, samen met een erkende EVC-aanbieder, een portfolio op, met bewijsstukken waarin zij laten zien welke kwaliteiten en ervaringen ze in hun werk hebben ontwikkeld.

Ook de rijksoverheid stimuleert momenteel het Ervaringscertificaat. Zij wil de bekendheid van dit middel te vergroten via de postbus 51 campagne ‘Weet waar je staat. Vraag je Ervaringscertificaat.’ Daarnaast stimuleert de overheid een Leven Lang Leren via fiscale voordelen voor zowel scholing als het Ervaringscertificaat voor bedrijven, waardoor het extra interessant wordt om opleidingsaanbod te koppelen aan erkende kaders. De Voorhoedescholen (een initiatief van de Projectdirectie Leren en Werken) hebben de handen ineen geslagen om het netwerk ‘Eén in EVC’ op te richten.
De volgende onderwijsorganisatie nemen deel in het netwerk:Hbo: Christelijke Hogeschool Windesheim, Fontys Hogescholen.Mbo: Albeda College, Noorderpoortcollege, Alfa-college, ROC Nijmegen, ROC Eindhoven, Koning Willem I College, Rijn IJssel, ROC De Leygraaf, ROC van Twente, AOC Oost, ROC Tilburg, Nova College.

Artikel delen:

Reageer