Tentoonstelling John Heartfield in de Fundatie

Zwolle – Museum de Fundatie presenteert vanaf 20 september in zijn Zwolse vestiging Paleis a/d Blijmarkt een overzichtstentoonstelling gewijd aan John Heartfield (Berlijn 1891 – Berlijn 1968). Diverse collages uit zijn Dada-periode, boekomslagen en ontwerpen voor het Malik-Verlag en tientallen fotomontages voor de Arbeiter Illustrierte Zeitung geven een in Nederland nog niet eerder vertoond overzicht van zijn oeuvre.

Heartfield kwam voort uit de Berlijnse Dada-beweging en claimde samen met George Grosz de uitvinding van de fotomontage. Hij was één van de belangrijkste politieke kunstenaars van het interbellum en zette zijn kunst in als wapen tegen het nationaalsocialisme. Wereldberoemd werd Heartfield door de tientallen covers die hij maakte voor de Arbeiter Illustrierte Zeitung tussen 1930 en 1938, waarbij hij op uiterst effectieve wijze Nazi kopstukken bekritiseerde. Heartfield combineerde politiek engagement en vlijmscherpe satire met avant-gardistische beeldtaal. Juist dit laatste aspect van zijn kunst leverde hem na de tweede wereldoorlog in de DDR, waar hij zich in 1950 vestigde, het predicaat van formalisme op. De DDR machthebbers omhelsden het socialistisch realisme. Hierdoor werkte hij tot aan zijn dood voornamelijk in de luwte voor het toneel en bereikte zijn werk nooit meer scherpte van de jaren twintig en dertig.

Akademie der Künste Berlin
De tentoonstelling in Museum de Fundatie komt tot stand in nauwe samenwerking met de Akademie der Künste in Berlijn, waar zich de nalatenschap van John Heartfield bevindt. Er zullen diverse collages uit Heartfields Dada-periode, boekomslagen en ontwerpen voor het Malik-Verlag en tientallen fotomontages voor de Arbeiter Illustrierte Zeitung worden getoond. Nooit eerder was het oeuvre van John Heartfield zo omvattend in Nederland te zien. “Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans, Dirk Hannema en later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel Het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.”

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de BankGiro Loterij.

Tentoonstelling:    John Heartfield

Periode:               20 september 2009 t/m 3 januari 2010

Locatie:                Museum de Fundatie, Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, Zwolle

Informatie:         www.museumdefundatie.nl of 0572-388188.

Artikel delen:

Reageer