Column: Rodetorenbrug

Er is geen stadsdeel wat zoveel de aandacht trekt als onze meest schaars bewoonde stadswijk, onze historische binnenstad en toch is dat niet zo vreemd. Want gezelligheid, historie en cultuur in Zwolle zoeken bewoners en toeristen toch voornamelijk daar in het hart van de stad. Maar het historisch stadshart van Zwolle is eigenlijk een klein kinderhartje.

knolparkeer.jpg

Eeuwen lang was het een tevree kloppend hart in de boezem van een stadje van twintigduizend inwoners. En zoals het een gezond hart betaamd kon het enige overbelasting bij de groei van Zwolle naar zestigduizend inwoners ook nog wel aan zonder hartkloppingen te krijgen. Maar ondertussen is dat getal ook al weer verdubbeld tot 120.000 inwoners en moet het Zwolse kinderhartje een groot mannenlijf met de prestaties van een topsporter van een goede doorbloeding voorzien. Het kleine stadshartje doet z’n uiterste best maar de eerste tekenen van een stedenbouwkundige “Angina pectoris” zijn al geconstateerd. De patiënt “lees de binnenstadswinkeliers” klaagt over grote ademnood en smeekt onze stadhuiselijke hartspecialisten hartstochtelijk om meer lucht. Maar in plaats dat onze wethouderlijke cardiologen het kinderhartje ontlasten vinden ze dat er bypasses in de vorm van 3 extra bruggen over onze singels en stadsgrachten moeten komen.

In hun paniek besluiten ze de smeekbedes en ondraaglijk lijden van de patiënt belangrijker te vinden dan het welzijn van het kinderhartje toestaat en schromen zelfs niet de anatomie “lees beschermd stadsgezicht” van de patiënt te “verbeteren” door extra kransslagaderen “lees bruggen” pal naast bestaande aderen te leggen.

De ontwerper van het Maagjesbolwerk, professor Ruijsenaars heeft nooit kunnen denken dat het historisch beeld van zijn bastion en Grote Aa havenmonding ooit nog eens ruw verstoord zou worden door een moderne brug er dwars overheen en voorlangs.

Het medisch team vraagt zich op dit moment slechts nog af hoe breed de extra bypass moet zijn maar niet of de patient cosmetisch nog wel toonbaar is. De littekens van deze onverantwoorde open hartoperatie zullen ons tot in lengte van jaren tot schande zijn. 

A.M. Dijkink

Artikel delen:
Reacties 10
 1. De lidtekens van deze onverantwoorde open hartoperatie zullen ons tot in lengte van jaren tot schande zijn.

  “Lidtekens” is volgens mij toch iets heeeeel anders dan “littekens” 😀

  ==========

  Gecorrigeerd.

  ==========

  Overigens ben ik benieuwd naar hoe die brug eruit gaat zien. Volgens mij gaat dat nog niet eens zo verschrikkelijk zijn. Maar goed…ik ben dan ook geen geboren en getogen Zwollenaar 🙂


  Maak melding

 2. Het eerste stukje klonk logisch, van het tweede stukje vraag ik me af: Wat ziet de schrijver dan liever, een stad die door het kleine hart cultureel en economisch sterft? Zodat het behoudt van het hart uberhaupt al geen mogelijkheid meer is?
  Een noodzakelijk kwaad misschien, helaas voor degenen die er zo over denken. Echter vind ik het prima als er hier en daar veranderd wordt. De heilige landstichting biedt immers soelaas voor mensen die de terugblik hoog in het vaandel hebben staan.


  Maak melding

 3. Bruggen
  De schrijver van dit stuk A.M Dijkink is de tel kwijt.
  Het gemeentebestuur had niet 3 maar 4 bruggen op haar verlanglijstje staan.
  1. Diezerpoortgarage/Spiegel
  2. Spinhuisbreehoek/eiland.
  3. Buitenkant t.h.v. Huisman/Schaepmanlocatie
  4. Pannekoekendijk/Maagjesbolwerk (Rodetorenbrug)
  Deze allemaal op zeer korte afstand van een andere reeds bestane brug.
  Als men toch vindt dat er te veel omgelopen moet worden waarom dan niet het idee uit de jaren 50 uitgevoerd : Dichtgooien die grachten.


  Maak melding

 4. de professor
  De professor heeft wel degelijk nagedacht over een brug bij zijn ontwerp van het Maagjesbolwerk. In mijn bezit zijn tekeningen van het ontwerp, waarop de professor hoogst persoonlijk een brug heeft ingetekend.
  Laten we alsjeblieft anderen niet buikspreken in het eigen belang.
  Gewoon argumenten uitwisselen, dat lijkt me het beste.


  Maak melding

 5. bruggen
  @ john van Boven,
  Voortschrijdend inzicht van de professor zullen wij maar zeggen.
  Ik hoop dat het gemeentebestuur dat besef ook heeft.


  Maak melding

 6. Rodetorenbrug
  Ikke,
  Ik noem in mijn artikel wel degelijk een alternatief, namelijk het ontlasten van het stadshart.
  Men zou het oude maar nooit uitgevoerde plan van een Shopping Centre á la Hoog Catharijne achter het NS station nog eens weer nieuw leven kunnen inblazen.
  Of zou dit voor dit gemeentebestuur iets te ambitieus zijn?
  Ook zou voor de prijs van de brug makkelijk ook eens een paar jaar een Transferium op de voormalige Veemarkt uitgetest kunnen worden.
  Bert Dijkink
  Ps, excuus voor de spelfout


  Maak melding

 7. Overigens ben ik benieuwd naar hoe die brug eruit gaat zien. Volgens mij gaat dat nog niet eens zo verschrikkelijk zijn. Maar goed…ik ben dan ook geen geboren en getogen Zwollenaar smilies/smiley.gif

  =========

  On-topic a.u.b. !!


  Maak melding

 8. Volgen mij is er een aantal jaren geleden toch ook gesproken over detailhandel op/langs de katerdijk richting de meubelboulevard? Op de plaats waar voorheen de Rova gevestigd was, zou plaats komen voor grootschalige detailhandel.

  Is er van dit plan nog iets over?  Maak melding

Reageer