Zwolse jonge mantelzorgers op bezoek bij kamerlid

Zwolle – Vier Zwolse jonge mantelzorgers overhandigden woensdag 27 mei in Den Haag een graffitikunstwerk aan Tweede Kamerlid Eddy van Hijum. Het kunstwerk is gemaakt door Esther (14) tijdens een activiteit van Steunpunt Informele Zorg in Zwolle.

mantel_2.jpg

 Eddy van Hijum met het kunstwerk dat hij van de jongeren kreeg…
Foto: Jan Koldewijn

Esther en de andere jonge mantelzorgers zorgen thuis voor een familielid. Eén op de tien Nederlandse jongeren draagt de zorg voor een ziek, verslaafd of gehandicapt familielid. Bij Steunpunt Informele Zorg, onderdeel van Vrijwilligerscentrale Zwolle, kunnen jongeren terecht voor steun, advies, ontspanning en contact met andere jonge mantelzorgers. Het bezoek aan Den Haag kwam tot stand na een werkbezoek van Van Hijum aan Zwolle dit voorjaar.

Hij hoorde toen bij Steunpunt Informele Zorg over de problematiek rond jonge mantelzorgers. Zo kunnen jongeren in hun ontwikkeling worden gestoord door het zorgen voor de ander en de zorgen die ze zich maken. Van Hijum nodigde daarop coördinatoren informele zorg Agnes Wille en Marely Bloemendal én de jongeren uit voor een rondleiding door de Tweede Kamer.

Tijdens de lunch vroeg hij de jongeren naar hun ervaringen. Alhoewel de jongeren het vanzelfsprekend vinden dat ze voor een familielid zorgen, was het voor het Tweede Kamerlid al snel duidelijk hoe ingrijpend het is. Zo gaf een van de jongeren aan dat ze alleen iets leuks kan doen als ze dat vooraf goed plant. ‘Want er moet altijd iemand thuis zijn.’

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer