Gemeente Zwolle organiseert Duurzame Donderdag

Zwolle – Donderdag was het Duurzame Donderdag bij de gemeente Zwolle. Een dag die in het teken stond van duurzaamheid. Het doel is bewustwording van het onderwerp en een eerste aanzet voor strategiebepaling voor de komende tijd. Medewerkers van de gemeente Zwolle konden deze dag nadenken en plannen bedenken over hoe ze duurzaamheid in de gemeentelijke organisatie kunnen toepassen.

28-05-2009_tentoonstelling_foto_s_duurzaam_2.jpg

Er wordt veel over duurzaamheid gesproken, ook bij lokale overheden. De vraag is wat duurzaam is, wat je ermee moet of kunt? Daarvoor was het donderdag 28 mei Duurzame Donderdag bij de gemeente Zwolle. Medewerkers van de gemeente konden de hele dag door deelnemen aan verschillende workshops of activiteiten, variërend van nadenken over strategie tot het concreet maken van duurzaamheid in het eigen werk. Er waren ook ludieke acties zoals vergaderen op een duurzame fiets: de kletsfiets, geschikt voor 7 personen. Om het onderwerp duurzaamheid onder de aandacht te brengen is in het Stadhuis een foto-expositie over duurzaamheid. Medewerkers van de gemeente Zwolle hebben hun visie op duurzaamheid gefotografeerd en gemotiveerd.

28-05-2009_tentoonstelling_foto_s_duurzaam_3.jpg

28-05-2009_tentoonstelling_foto_s_duurzaam_4.jpg

Medewerkers van de gemeente kunnen de expositie ook op andere werklocaties zien want met beamers worden de foto´s ook op andere locaties getoond, zoals op het Stadskantoor en op Werkplein De Lure.

28-05-2009_tentoonstelling_foto_s_duurzaam_1.jpg

De foto-expositie is te bezoeken van 28 mei tot 5 juni, tijdens openingstijden van het Stadhuis.

28-05-2009_tentoonstelling_foto_s_duurzaam_5.jpg

De gemeente Zwolle doet aanstaande vrijdag ook mee aan het symposium Duurzaam Ondernemen, van denken naar doen op Windesheim in Zwolle. Er zijn coachingsessies, een duurzame markt en een netwerkcafé.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Ingezonden:

  Geacht BenW,

  Met veel waardering heeft onze fractie kennis genomen van de Duurzame Donderdag die de gemeente vandaag voor de eigen medewerkers organiseert. Wij hopen dat er heel veel duurzame ideeën zullen opborrelen waar de hele stad baat bij zal hebben.

  Ook de fractie GroenLinks/DeGroenen wil een duit in het duurzame zakje doen en richt zich daarbij op duurzame energieopwekking. Deze week is door het besluit van minister van der Hoeven om het splitsingsplan goed te keuren de laatste barri?re voor de verkoop van Essent aan RWE weggenomen. De minster heeft echter helaas geen harde afspraak gemaakt over de kerncentrale Borssele en heeft RWE daarmee de ruimte om meer kernenergie op te wekken. Gezien haar activiteiten tot nog toe is naar de mening van onze fractie RWE geen duurzaam bedrijf te noemen. Slechts onder zeer grote druk heeft ze boterzachte toezeggingen gedaan op het gebied van duurzaamheid. De waarschijnlijk onontkoombare verkoop van Essent aan RWE leidt tot het wegvallen van overheidsinvloed op de duurzaamheid van energievoorziening. Onze fractie maakt zich daar ernstige zorgen over.

  De afgelopen week hoorden wij dat Amsterdam een gemeentelijk duurzaam energiebedrijf wil starten samen met woningcorporaties en het bedrijfsleven. De bedoeling daarvan is om binnen de gemeente zoveel mogelijk groene energie op te wekken. Een gemeentelijk energiebedrijf is naar onze mening een uitstekende tegenhanger van grote producenten als RWE die vanuit zichzelf onvoldoende doordrongen zijn van de noodzaak tot duurzame energieopwekking. Met behulp van een gemeentelijk energiebedrijf is het mogelijk om maximaal duurzaam opgewekte energie binnen de gemeente te produceren en eventueel van elders duurzame energie te importeren. Wij stellen ons voor dat de gemeente Zwolle met enkele omliggende gemeenten het voorbeeld uit Amsterdam kan navolgen. Om te beginnen zou Kampen als netwerkstad als partner in aanmerking komen, waarmee Zwolle-Kampen-Netwerkstad een prachtig duurzame invulling kan krijgen.

  De middelen die ook de gemeente Zwolle straks krijgt bij de verkoop van Essent-aandelen zien wij graag mede aangewend om het idee voor een gemeentelijk energiebedrijf te onderzoeken en te concretiseren.

  Wij hebben de volgende vragen aan u:

  1.Bent u bereid om een actieve rol te spelen in de opwekking van duurzame energie in de stad?
  2.Wilt u zich gaan oriënteren op de mogelijkheden die er zijn om ook in Zwolle eventueel in samenwerking met netwerkstad partner Kampen een gemeentelijk duurzaam energiebedrijf op te richten?
  3.Bent u in principe bereid om Essent-middelen in te zetten om tot een duurzaam gemeentelijk energiebedrijf te komen?

  Namens fractie GroenLinks/DeGroenen
  Anneke Nusselder en Aysenur Ekici  Maak melding

Reageer