Sterk deelnemersveld Zwolse Halve Marathon

Zwolle – Naast drie eerdere winnaars van de Zwolse Halve Marathon, die ook dit jaar weer aan de start verschijnen, is de organisatie  verheugd om mee te kunnen delen dat er twee Nederlandse toppers aan de start verschijnen. Te weten: Hugo van den Broek en Luc Krotwaar. Tevens is de Zwolse Halve Marathon trots op het sterke damesveld dit jaar. De Groene Land Achmea Zwolse Halve Marathon geeft aan dit jaar de sterkste bezetting ooit te hebben.  

Aan de start van de aanstaande Groene Land Achmea Zwolse Halve Marathon zullen twee voormalige parcoursrecordhouders verschijnen, de Kenianen Peter Kiprotich en Jason Mbote (drievoudig winnaar in Zwolle.) Ook de huidige parcoursrecordhouder Ben Kimwole (eveneens Kenia) zal dit jaar weer meelopen. Kimwole klokte vorig jaar een fantastische tijd  van 1.01.50 na een solorace vanaf de vierde kilometer. Kimwole won dit jaar ook de Marathon van Monaco in een nieuw parcoursrecord van 2.11.01. Deze drie Kenianen lopen graag in Zwolle vanwege de goede organisatie en de geweldige ambiance langs het parcours, vooral in de historische binnenstad.

Nederlandse lopers

De organisatie is erg verguld met het feit dat ook een tweetal Nederlandse topatleten uit Nederland voor Zwolle kiezen. Zevenvoudig Nederlands marathonkampioen Luc Krotwaar en de sterkste marathonatleet van dit moment, Hugo van den Broek, gaan eveneens in de Overijsselse hoofdstad van start. Ook Neals Strik loopt opnieuw in Zwolle. 

Mannenveld

De concurrenten van bovenstaande namen zijn de Kenianen Mark Tanui en David Kipngetich, de Marokkaan Najim el Qady, Ivan Babarika uit Oekraïne, de Belg Hans Janssens en de Ier Vinny Mulvey.  

Damesveld

Bij de dames is de Ethiopische Etalemahu Kidane de favoriet voor de overwinning. Kidane liep in december 2008 in de Montferlandrun in ’s-Heerenberg. Lange tijd liep zij samen met de Nederlandse Lornah Kiplagat; een blessure noopte haar echter vroegtijdig deze wedstrijd te staken. Kidane zal de strijd moeten aangaan met de Keniaanse atleten Ruth Wanjiru, Joan Aiyabei en Lydia Kurgat, tweevoudig winnares van de Marathon van Eindhoven en dit jaar ook goed voor de zege en een nieuw parcoursrecord in de marathon van Utrecht. Verder bij de dames aan de start veelvoudig Belgisch kampioene op diverse afstanden Anja Smolders en de Russische Tatiana Mezentseva, afgelopen jaar winnares van de marathon van Lubljana. 

Regionale namen

Vanuit Overijssel doen mee Jaqueline Rustidge uit Kampen, Henk Uitslag uit Oldebroek en Berthold Berger uit Zwolle.Op de invulling van dit jaar zegt samensteller van het deelnemersveld Gerard van de Veen “De belangstelling van topatleten voor deelname aan de halve marathon van Zwolle wordt jaarlijks groter. Atleten die in het verleden aan de start stonden ervaren met name de talrijke enthousiaste aanmoedigingen langs het parcours als geweldig; ook het enthousiaste en deskundige commentaar van speaker Henk Borgmeijer draagt bij aan de sfeer van deze wedstrijd. Bovendien wordt de goede organisatie én verzorging als uitermate positief ervaren. Wat mij betreft wordt het de sterkste bezetting tot nu toe in Zwolle, waarbij ik vooraf niet durf in te schatten wie op de hoogste trede van het erepodium komt te staan”. 

Kortom het belooft een spannende dag te worden in Zwolle op 13 juni 2009.

Artikel delen:

Reageer