Doop Solarboat op Windesheim

Zwolle – Techniekstudenten van Windesheim dopen op a.s. donderdag 4 juni een door henzelf ontworpen en gebouwde solarboat. Met deze boot, die vaart op zonne-energie, zullen ze op maandag 15 juni deelnemen aan de Dutch Open Solarboat Challenge in Zeeland. De studenten hebben de boot, met steun uit het bedrijfsleven, verder ontwikkeld en geperfectioneerd.

 solarboot.jpg

De boot is gebaseerd op een eerdere versie van vier jaar geleden. Die versie was gemaakt om in het eerste jaar van de Frisian Solar Challenge mee te doen. Destijds is daar de eerste plek mee bereikt. Vorig jaar behaalde de boot een tweede plaats. Het team bestaat uit dertien tweedejaarsstudenten Werktuigbouwkunde, één vierdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde, één vierdejaarsstudent Elektrotechniek. Ze krijgen hulp van hun docentbegeleider van Windesheim.

Projectleider is student Werktuigbouwkunde Jan van Rijn: ”In december zijn wij begonnen met het ontwerpen van onze solarboot. De grootste nadelen van de boot waren dat hij ruim 7.5 meter lang en ontzettend zwaar was. De boot is daarom 1,5 meter korter geworden. Dit was overigens ook een voorwaarde om binnen de eisen van de A-Klasse te vallen. Omdat we in Zeeland veel op brede wateren zullen varen en je dan met een beetje wind veel golfslag kunt verwachten, bleek het een goeie beslissing te zijn om de boot voldoende stabiel en hoog boven het water te maken."

Voor de afwerking van de boot is gebruik gemaakt van een unieke verf.  Intersleek 900 is een speciale laklaag die zorgt voor minder weerstand en dus een hogere snelheid en  minder energieverbruik. Als alle schepen gecoat zouden worden met deze verf zouden we voor de CO2-reductie kunnen zorgen van 60 miljoen ton! Dit past dus goed bij het groen project! Met deze verf hopen de studenten een unieke troef in handen te hebben die tot goede resultaten leidt.

Van 15-19 juni varen de studenten mee in de Dutch Open Solarboat Challenge in Zeeland. Dit is een uitdagende wedstrijd voor bemande vaartuigen op zonne-energie. Aan de race, bestaande uit verschillende proeven en etappes op uiteenlopende locaties, nemen zo’n 40 nationale en internationale teams deel. Meer informatie over het Windesheimteam is te vinden op www.prodeonsolarteamwindesheim.nl.

Artikel delen:

Reageer