Grote metamorfose in Pierik-Zuid

Zwolle – De afgelopen maanden hebben 62 witte huurwoningen aan de Primulastraat, Lobeliastraat, Ranonkelstraat en Lavendelstraat in Pierik-Zuid* een nieuwe uitstraling gekregen. Deze huurwoningen van woningcorporatie SWZ zijn aangepast aan de wensen en eisen van deze tijd.

ranonkel.jpg
Ranonkelstraat

Midden jaren tachtig zijn de woningen ook gerenoveerd. Toentertijd zijn de gevels voorzien van isolatie en een witte stuclaag. Ook zijn er kunststof kozijnen aangebracht om de uitstraling van de woningen te veranderen en voor die tijd voldoende te isoleren. Met name door de witte gevels hadden deze woningen weinig uitstraling. Daarom heeft SWZ Aequo architecten benaderd. Zij hebben voorstellen gedaan om de woningen een eigen karakter te geven, maar toch ook meer eenheid te creëren in een rij woningen. Daarbij is rekening gehouden met de voorkeur van de bewoners voor een gevel waarin bakstenen(strips) zijn verwerkt. De bewoners hebben tijdens de verbouwingen in een wisselwoning in de wijk gewoond.

De voor- en zijgevels zijn voorzien van steenstrips die verticaal zijn aangebracht. Er is gewerkt met drie kleuren steenstrips (donkerbruin, rood en wit/grijs) en ieder blok heeft een eigen kleur. De achtergevels zijn opnieuw gesausd en de kleur is afgestemd op de keuze van de steenstrips van de voorkant.

Ook zijn de voor- en achtergevels voorzien van nieuwe houten kozijnen. Nieuwe keuken, badkamer en toilet De renovatie omvat meer dan alleen de gevelaanpassing. Ook de dakbedekking is vervangen en het keukenblok, de badkamer en toilet zijn vernieuwd. In oktober 2008 is de aannemer gestart.

Voor de bouwvakantie van 2009 zijn alle werkzaamheden zo goed als afgerond. Het totale project heeft ongeveer 6 miljoen euro gekost.

* De wijk Pierik-Zuid is een gedeelte van Assendorp en ligt tussen de Hortensiastraat, het spoor en het sportpark de Marslanden. In 1928 zijn hier de eerste woningen gebouwd.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. staande stenen, slechte constructie. Het zal mij benieuwen wanneer de eerste scheuren ontstaan in de muren. Die malloot die dit heeft verzonnen heeft geen verstand van bouwen:'(


  Maak melding

 2. @koko
  Het betreft slechts steenstrips die op de muur zijn geplakt.

  Degene die de vorige renovatie, toentertijd zijn de gevels voorzien van isolatie en een witte stuclaag, heeft bedacht was:

  a) Manisch depressief;
  b) Had te lang achter het Ijzeren gordijn gewoond;
  c) Volstrekt incompetent.

  Geloof me, ten opzichte van de oostblokhokken die er stonden is dit een grote vooruitgang !  Maak melding

 3. hebben ze als isolatie in de jaren tachtig de muren volgespoten? In dat geval ben ik nieuwsgierig of er al vocht problemen zijn. Zou ASSENDORPER ook in zo’n steenstriphut wonen:D:D


  Maak melding

 4. Nee @Koko, ik woon niet in één van deze steenstriphutten op de Pierik maar wel in het echte Assendorp. Ik vind het ook niet mooi, maar ja over smaak valt te twisten.


  Maak melding

 5. @koko hattem -> Indien juist uitgevoerd met voldoende dilitaties kan staand metselwerk prima uitgevoerd worden. Dus niet zo antiek denken!


  Maak melding

 6. @pim, staand metselwerk is geen probleem dat weet ik, maar dan moeten ze wel in verband metselen. Antiek denken? Kijk eens met stormschade naar de leeftijd van het gebouw;) zelden schade aan oude panden, wel complete daken van nieuwe woningen die wegwaaien:D;D


  Maak melding

 7. Als ze het goed hebben uitgevoerd zit er om de 2 lagen lintvoegwapening. Daarnaast zijn er nog de gebruikelijke metselankers. De meeste oude woningen staan in het centrum daar heeft wind een hele andere invloed dan in een buitengebied zoals stadshagen. Maar nieuwbouw daken laten inderdaad nog wel eens aan de wensen over. Vooral panhaken worden vaak vergeten.


  Maak melding

Reageer