Fototentoonstelling: Oude winkelinterieurs in Zwolle

Zwolle – De tentoonstelling Oude winkelinterieurs in Zwolle bestaat uit foto’s van Pieter Lettinga. Deze amateurfotograaf houdt van foto’s en schilderijen waarin de tijd wringt.. Van 29 juni t/m 4 september 2009 kunt u in het Historisch Centrum Overijssel de tentoonstelling ‘Oude winkelinterieurs in Zwolle’ zien.

Deze amateurfotograaf houdt van foto’s en schilderijen waarin de tijd wringt: een negentiende-eeuws schilderij met trotse zeilschepen waartussen een onooglijk raderstoombootje vaart, bezorgt de fotograaf een steek door zijn hart. “Het is maar een miezerig bootje, maar het belichaamt wel het doodvonnis van de zeilvaart,” zo stelt hij. In de fotoserie die hij in 2007 van een aantal Zwolse winkels heeft gemaakt, wringt de tijd ook. Op het eerste gezicht lijkt het of de opnamen veertig jaar geleden zijn gemaakt. Maar op de meeste foto’s is te zien dat dat niet zo is. Er staat een modern kasregister, of de prijzen staan in euro’s vermeld, bijvoorbeeld.

Het zijn het niet alleen winkelinterieurs, maar ook portretten van de winkeliers. Zij zijn geen museumstukken. Het zijn zelfbewuste mensen die heel goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen van deze tijd. Maar ze hebben er geen zin in om het anders te doen dan ze het doen. Lettinga: “Ik heb ze gefotografeerd op dezelfde manier als waarop zij hun winkel drijven. Het zijn analoge zwartwit foto’s gemaakt met een zware lompe Russische camera, door mijzelf ontwikkeld en afgedrukt. Ik heb niets tegen digitale fotografie. Maar ik doe het zo omdat het mij bevalt.” U kunt de tentoonstelling bezoeken tijdens de openingstijden van het Historsch Centrum Overijssel. De toegang is gratis.

Artikel delen:

Reageer