Zwolle in de aanval voor graffitivrije binnenstad

Zwolle – Zwolle maakt een doorstart met de aanpak van graffiti in de binnenstad. In samenwerking met politie IJsselland, de stadswacht en schoonmaakbedrijf Graffiti Clean werkt de gemeente de komende jaren aan een graffitivrije binnenstad. Door de extra inzet van deze partijen zijn er in de afgelopen maanden acht graffitispuiters opgepakt en is de binnenstad zichtbaar schoner. In een convenant spreken politie IJsselland, de stadswacht en gemeente Zwolle af dat ze tot en met 2012 doorgaan met deze aanpak.

graffiti.jpg
Archieffoto Weblog Zwolle

Politie en stadswacht zetten extra personeel in om graffiti in de binnenstad te bestrijden. Stadswachters maken met een zogeheten Paceblade foto’s van graffiti die zij aantreffen in de binnenstad. Deze foto’s worden gebruikt in het politieonderzoek om te achterhalen welke personen zich bezighouden met het aanbrengen van graffiti. Om de extra inzet van de verschillende partijen kracht bij te zetten ondertekenden de politie IJsselland, de stadswacht en de gemeente Zwolle woensdagmorgen een convenant. Hierin geven de partijen aan dat zij tot en met 2012 extra zullen investeren in de aanpak van graffiti in de binnenstad.

Het bedrijf Graffiti Clean heeft de afgelopen maanden in opdracht van de gemeente de binnenstad schoongemaakt. Twee keer per week doen zij een ronde door de stad om aangetroffen graffiti te verwijderen. Hier zullen zij ook de rest van 2009 nog mee door gaan. Het schoonmaken van de stad is in 2009 eenmalig op kosten van de gemeente. Vanaf 2010 is het de bedoeling dat de binnenstad schoon wordt gehouden dankzij overeenkomsten die pandeigenaren en –gebruikers afsluiten met Graffiti Clean.

OvereenkomstEigenaren en gebruikers van panden in de binnenstad kunnen ook een steentje bijdragen. Als deze mensen constateren dat er graffiti op hun pand zit is het van belang dat ze aangifte doen bij de politie. Daarnaast roept de politie iedereen op om verdachte zaken te melden via 0900-8844. Door een overeenkomst af te sluiten met Graffiti Clean wordt hun pand t/m 2012 schoongemaakt wanneer er graffiti wordt aangetroffen. Pandeigenaren en –gebruikers betalen hiervoor een eigen bijdrage en de gemeente betaalt een bijdrage in de kosten. De overeenkomsten worden later dit jaar beschikbaar en zullen lopen van 2010 t/m 2012.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Hier wordt ik erg vrolijk van. En nu maar hopen dat dit project niet gaat verwateren.

  Kan de gemeente zijn blik ook richten op andere wijken ?

  Kunnen de tags en de locaties misschien op een website gepubliceerd worden zodat de Zwolse burger
  mee kan helpen met het opsporen van de bijbehorende artiesten ?

  (@admin: Misschien is het interessant om dit als nieuwe rubriek aan WLZ toe te voegen).


  Maak melding

 2. Deze foto is volgens mij gemaakt in het steegje in De Sassenstraat, bij de kinderopvang.

  Deze muur is regelmatig het slachtoffer van het amateuristische geklieder van puistige tieners. De gemeente moet gewoon proberen de “verminkingen” binnen 24 uur weer te verwijderen.


  Maak melding

 3. Gewoon zorgen, dat het steeds minder uitdagend wordt…
  Hoe doe je dat? Door het leuke er vanaf te halen!
  Als het snel weer weg is wordt het minder leuk.
  Als die ettertjes vaak gepakt worden wordt het minder leuk.

  Bovendien hoeven we dan niet zo lang tegen de rotzooi aan te kijken.

  Dat graffiti clean hier goed aan verdient is geen schande. Zij doen ook gewoon hun werk. Het dient bij de oorzaak aangepakt te worden!


  Maak melding

 4. gewoon de verkoop van die bussen verbieden dan ben je van het probleem af of de fabrikant verplichten dat spul op waterbasis te maken dan is het ook zo van de muren af


  Maak melding

 5. @Plantje
  Misschien moet je je motor maar voor de Action, Zeeman of een andere favoriete kliederplek plaatsen.

  Dan wordt deze misschien wel gratis overgespoten !;)


  Maak melding

 6. De Opgezwolle graffiti mogen ze van mij wel laten staan… (Tegen over het benzine station)

  Voor de rest goed plan.. vooral al dat amateuristische gekladder van kindjes die het niet kunnen.  Maak melding

Reageer