Lof voor mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat Isala

Den Haag – Woensdag reikte staatssecretaris Bussemaker van VWS drie Erkenningen uit aan verzekeraar Achmea, vloerenspecialist Unipro en Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Dit zijn de eerste drie organisaties met een mantelzorgvriendelijk beleid. Zorgverzekeraar Menzis en Isala klinieken gingen vandaag de alliantie aan met staatssecretaris Bussemaker voor een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat.  

De organisaties Achmea, Unipro en Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe voldoen aan de punten die nodig zijn om in aanmerking te komen voor de Erkenning ‘Wij werken Mantelzorgvriendelijk’. Martijn de Wildt, landelijk projectleider Werk&Mantelzorg: “Het is in eerste instantie van belang dat één persoon binnen de organisatie, met een HR achtergrond, fungeert als aanspreekpunt voor zowel de mantelzorger als de werkgever. Verder moeten zij het thema bespreekbaar maken, wettelijke verlofregelingen toepassen en flexibel zijn in het bieden van maatwerkoplossingen. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, zorgtaken regelen onder werktijd en de mogelijkheid krijgen om het werk onverwachts te onderbreken.”

Ambassadeursfunctie

In de beleidsbrief ‘Voor Elkaar’ meldde staatssecretaris Bussemaker een aantal allianties aan te gaan met grote bedrijven. Daarmee vervullen zij een voorbeeld- en ambassadeursfunctie voor een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat. Isala klinieken en Menzis zijn de eerste twee alliantiepartners. Staatssecretaris Jet Bussemaker van het ministerie van VWS: “We loven werkgevers die ook tijdens de recessie mantelzorgvriendelijk durven te werken. We roepen dan ook andere bedrijven op tot lange termijn denken dat leidt tot duurzaam inzetbare werknemers en effectieve bedrijfsvoering.” Bussemaker benadrukte vandaag met de uitreiking van de eerste Erkenningen ‘Wij werken Mantelzorgvriendelijk’ de noodzaak van een arbeidsklimaat in Nederland waarin mantelzorg normaal is.

Isala klinieken

Isala klinieken in Zwolle inventariseerde op verschillende afdelingen het aantal werknemers dat mantelzorgtaken verleent. Hieruit bleek dat bij hen zo’n 1 op de 4 medewerkers werk en zorg combineert. Marion Stolp, Manager Human Resources van Isala klinieken: “Omdat bij ons een behoorlijk aantal werknemers zorg en werk combineert hebben we gezamenlijk besloten ons in dit thema te verdiepen. We zijn van mening dat we hierdoor het risico op ongewenste uitstroom verkleinen, het ziekteverzuim terugdringen en medewerkers met plezier aan het werk blijven.” Concreet organiseert Isala klinieken bijvoorbeeld een ‘mantelzorgerslunch’, waarin de ervaringen en verwachtingen tussen werknemer en werkgever uitvoerig besproken worden. Daarbij wordt onder andere een interne campagne opgestart zodat werknemers weten dat maatwerkoplossingen mogelijk zijn. “We zijn erg blij met het ambassadeurschap dat wij vandaag aangingen met staatssecretaris Bussemaker van VWS. We zijn in elk geval op de goede weg en hopen dat veel organisaties ons zullen volgen!” 

Over Werk&Mantelzorg en het ministerie van VWS

Werk&Mantelzorg is een samenwerkingsverband tussen Mezzo, vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, en HR-adviesbureau Qidos en wordt ondersteund door het ministerie van VWS. Het doel van Werk&Mantelzorg is om een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat in Nederland te creëren samen met allerlei partijen zoals: werkgevers, de rijksoverheid, werkgevers- en werknemersorganisaties, gemeenten en Steunpunten Mantelzorg. De ambitie is om over vier jaar een arbeidsklimaat te hebben gecreëerd waarin mantelzorg volledig ingebed is in de maatschappij. Zowel voor mannen als voor vrouwen. Meer informatie is te vinden op www.werkenmantelzorg.nl.

*Definitie mantelzorger

Iemand met mantelzorgtaken zorgt minstens acht uur per week en/of voor een periode van minimaal drie maanden voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Meer dan 2,6 miljoen mensen in Nederland zijn mantelzorger.

Over Isala klinieken

Isala klinieken in Zwolle is het grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland. Isala klinieken is een topklinisch ziekenhuis met 5700 medewerkers en 1076 bedden. Meer informatie is te vinden op www.isala.nl.

Artikel delen:

Reageer