Parade van groene biohippies door Zwolle

Zwolle – Groen is het gedachtegoed dat breed zal worden uitgedragen tijdens de optocht naar de opening van Doepark Nooterhof, zaterdag 20 juni. De Groene optocht begint in de binnenstad en eindigt in het Doepark.  Studenten van de opleiding Fashion Design van Landstede geven het spektakel in samenwerking met FRISGROEN, een samenwerkingsverband van twee groene ambassadeurs die mode- en leefstijlfeesten organiseren in Zwolle, kleur en vorm.

biohippie.jpg

Aangekomen in het park zal er een bio-hippie modeshow plaatsvinden met gerecyclede kledingontwerpen). Dozen met oude kleding zijn omgekeerd en kleding bestemd voor de afvalcontainer is prompt weer bruikbaar geworden. De naaimachines in het atelier van de vierjarige opleiding Fashion Desgin draaien overuren, want de deadline voor de collectie nadert snel. ‘We hebben al kriebels voor de opening’, bekennen eerstejaars studenten Lars Kuijer, Lisanne Tigchelhof en Ellen Maatman. Niet eerder stelden ze hun ontwerpen aan een dusdanig groot publiek voor. Een beetje spannend is het dus wel.

De studenten zelf zijn bovendien ook nog groen als gras wat het ontwerpen van kleding betreft. ‘Het was voor het eerst dat ze bewuste patronen moesten maken op de naaimachine‘, vertelt docente Hellen Zeeders. Dat leverde even komische als onverwachte verrassingen op. ‘Ik wilde een broek van de losse flodders stof maken’, vertelt Lars Kuijer. Het ontwerp kwam echter als schort onder de naaimachine vandaan. Een typisch voorbeeld van improvisatie binnen een geïmproviseerde voorstelling.

De modeshow is onderdeel van de snuffelstage die de leerlingen bij MAPSZ showvormgeving uit Zwolle lopen. Map Renes wil de leerlingen met de centrale vraag ‘Hoe groen ben jij’ bewust laten worden van het belang van een groene samenleving. ‘Hier zitten immers de ontwerpers van de toekomst.’

Tigchelhof merkt dat ze groener is gaan denken over mode. ‘Je bent bewuster met de natuur bezig en leert je inspiratie uit de natuur te halen.’ Renes: ‘We willen het publiek vooral verwonderen’, zegt Renes. Docente Zeeders is nu al het stralende middelpunt tussen de fleurige creaties. ‘Ik ben heel erg trots op ze.’

Artikel delen:

Reageer