Last minute boeken? GGD IJsselland bezoeken

Zwolle – – Malaria, buiktyfus, gele koorts, bilharzia. Het lijken ziekten uit een ver verleden. Helaas is dat niet waar. Wie verre reizen maakt naar tropische gebieden en landen rond de Middellandse Zee kan ermee te maken krijgen. Met een goede voorbereiding kan veel narigheid worden voorkomen. Daarom is het altijd verstandig om GGD Reizigerszorg IJsselland te raadplegen.  

 cid__1_08a5d4b008a5d040002336e9c12575d0.jpg

Met een vakantie in het vooruitzicht, denkt de vakantieganger aan plezier, niet aan gezondheidsrisico’s. Toch kunnen andere eetgewoonten en hygiëne voor flink wat ongemak zorgen. Dat kan ook in minder tropische bestemmingen zoals de landen rond de Middellandse Zee. Veel ziekten worden namelijk opgelopen door verkeerd voedsel, besmet (zwem)water of insectenbeten. Daar is goed wat tegen te doen. De meeste risico’s kunnen namelijk met een paar basisregels worden beperkt, terwijl infectieziekten met een inenting voorkomen kunnen worden. De GGD Reizigerszorg, die niet voor niets de slogan Vertrouwd, deskundig en betrokken hanteert, kan een ieder daarbij van dienst zijn met voorlichting en vaccinaties.

Daarom is het verstandig, ook bij het boeken van een last-minute reis, om naar GGD Reizigerszorg IJsselland te gaan. Het is namelijk mogelijk vlak voor de vakantie nog vaccinaties te krijgen. Dan is het aan te raden de basisvaccinaties (DTP, Hepatitis A en eventueel Buiktyfus) als voorzorgsmaatregel te nemen. Op deze manier is de vakantieganger voor een volgende last-minute en de komende jaren in ieder geval tegen deze infectieziekten beschermd.

Ziekte is natuurlijk nooit helemaal te vermijden. Met vaccinaties, malariatabletten en goede adviezen wordt de kans daarop wel veel kleiner. Wat de reiziger moet hebben hangt af van de exacte reisbestemming, de lengte van de reis en het karakter. Een trektocht van maanden door een continent vraagt om een ander advies dan een drieweeks verblijf in één land. Het advies is ook afhankelijk van gezondheid, eerdere vaccinaties, zwangerschap en medicijngebruik.

Wie wil  weten welke maatregelen er voor de reisbestemming verplicht zijn of worden aangeraden, kan bij GGD Reizigerszorg IJsselland terecht, een onderdeel van GGD IJsselland. Kijk dan op www.ggdijsselland.nl . Hier staat onder het kopje Reizigerszorg de actuele landenlijst van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering,  informatie over spreekuren en openingstijden – GGD Reizigerszorg IJsselland heeft twee locaties: Steenwijk en Zwolle – en allerlei informatie over gezond op reis.

Artikel delen:

Reageer