deltaWonen ziet af van koop Oude Mars

Zwolle – DeltaWonen ziet af van de aankoop van boerderij de Oude Mars. De corporatie zou de monumentale hoeve bij Zwolle-Zuid herontwikkelen tot een zorgboerderij, in samenwerking met RIBW en Frion. De herontwikkeling blijkt duurder dan verwacht. 

DeltaWonen, Frion en RIBW kregen gezamenlijk een optie op de herontwikkeling van de boerderij via een prijsvraagselectie in 2007.  In het winnende plan werd uitgegaan van dagbesteding in de boerderij zelf, met daar omheen twee nieuwe gebouwen met in totaal 40 wooneenheden voor cliënten van de twee instellingen.

In 2008 werd het deltaWonen duidelijk dat de taxatieprijs voor de aankoop van de boerderij hoger was vastgesteld, dan waarmee in het oorspronkelijke uitgangspunt voor de prijsvraag was gerekend. Ook de restauratie van het Rijksmonument bleek duurder en risicovol. De afgelopen periode is in samenwerking met de gemeente geprobeerd om het prijsvraagplan toch haalbaar te maken door de ontwikkeling van een groot aantal varianten. De strikte regels rondom prijsvraagselecties leggen echter beperkingen op aan de mogelijkheden de hogere kosten te compenseren met hogere opbrengsten. Ook de eisen rondom de restauratie van een Rijksmonument werken beperkend en een monumentensubsidie voor de Oude Mars bleek niet beschikbaar. Tegen deze achtergrond achten deltaWonen, Frion en RIBW het niet verantwoord het voorgestane concept op deze locatie te realiseren. Zij beraden zich nog over de mogelijkheden om het concept van wonen, werken en leren rondom een boerderij voor cliënten van Frion en RIBW elders in het buitengebied te realiseren.  

De gemeente beraadt zich hoe de Oude Mars zo goed mogelijk weer een functie kan krijgen.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. deltaWonen ziet af van koop Oude Mars
    Voor het herbestemmen van gebouwen is lef nodig. Zonder lef staat Nederland over enige tijd vol met eenheidsworst Vinex wijken en damwand dozen in de industriegebieden. Natuurlijk zijn er voorbeelden waar het een en ander scheef is gelopen. Een wijs iemand bestudeert wat er fout ging en leert hier dus van. Bange mensen kruipen weg. Regels geven aan wat niet mogelijk is, maar de focus moet liggen op wat wel mogelijk is. Ronald Molendijk is de motor achter Wonen in Oude Sfeer.


    Maak melding

Reageer