Sipans twijfelt aan Zwolse steun voor Hammam

Zwolle – Stichting Sipans is erg ongelukkig met de houding van het stadsbestuur tegenover de komst van een Turks badhuis in Zwolle. ‘De wil lijkt gewoon te ontbreken’, zegt Sipans-voorzitter Ali Ogüt. Al jaren schoof het Zwolse college een uiteindelijke beslissing voor zich uit en werd Sipans gevraagd om het ene na het andere detail weer aan te passen. Het uiteindelijke voorstel van Sipans (de hammam meenemen als onderdeel van het nog te bouwen zwembad ‘De Vrolijkheid’) werd eind mei alsnog afgewezen.

De suggestie voor de realisatie van de hammam als onderdeel van het nieuwe zwembad kwam overigens in 2006 van Wethouder Van Dooremolen, zegt Sipans. Steun van de gemeente was voor Sipans van essentieel belang in de verwezenlijking van het badhuis. Wanneer de gemeente eenmaal mee zou gaan in het project zouden investeerders snel volgen, denkt Ogüt. Het lijkt er inmiddels op dat de gemeente nooit de daadwerkelijke intentie heeft gehad het project te steunen. De kans is nu dan ook erg klein dat er in de nabije toekomst op andere wijze een hammam gerealiseerd zal worden. Volgens Sipans is het probleem vooral de onwil van het college. Dat er geen geld zou zijn bestrijdt Ogüt. ‘Door de overname van Essent ontvangen de provincie en de stad binnenkort een hoop geld, waarom zou een klein deel daarvan niet besteed worden aan maatschappelijke projecten zoals deze’, zegt de voorzitter. De niet-financiële argumenten van de gemeente zijn te ver gezocht, vindt Sipans. Zo zou de locatie van het nieuwe zwembad moeilijk bereikbaar zijn. ‘Bouw daar dan ook niet je zwembad’, weerlegt Ogüt die dergelijke argumenten met een korreltje zout neemt. 

Sipans houdt de stille hoop dat de gemeente Zwolle alsnog het lef en de visie toont om iets te maken van het project waar de organisatie nu al jaren mee in de weer is. ‘We zijn inmiddels wel enigszins cynisch na jaren van valse hoop’, zegt Ogüt. ‘Ze doen allemaal erg aardig tegen ons, maar wanneer het puntje bij het paaltje komt ontbreekt de wil.’ Sipans overweegt nieuwe acties voor de komst de hammam. ‘We hebben veel steun onder de burgers. Zowel allochtoon als autochtoon’, aldus een strijdbare Ogüt.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. ??Door de overname van Essent ontvangen de provincie en de stad binnenkort een hoop geld, waarom zou een klein deel daarvan niet besteed worden aan maatschappelijke projecten zoals deze??

    Voor dit soort opmerkingen was ik al vanaf moment 1 bang. Nu veel geld opstrijken en aan diverse leuke projecten uitgeven. Zie liever dat jaarlijks een x bedrag aan dividend hieraan wordt opgemaakt, maar goed.

    Los daarvan ben ik wel voorstanderd van zo’n hammam, maar dan wel direct naast het nieuwe zwembad.


    Maak melding

  2. Misschien dat de gemeente Zwolle deze 500.000,- (aangevraagd door SIPANS) beter kan besteden aan sportabonnementen voor gezinnen met kinderen die het niet kunnen betalen…dat lijkt me meer zinvol


    Maak melding

Reageer