Afvalmachine smoort verontreiniging in de kiem

Zwolle – Zal in 2030 een zogenaamde BENNT-afvalmachine Overijssel duurzaam recyclen? Als het aan de leerlingen van de opleiding Juridische Dienstverlening van Landstede ligt zeker. Zij deden afgelopen donderdag in het provinciehuis hun besparende visie uit de doeken tijdens een zogeheten ‘Battle’ van het project ‘Jong Overijssel doet mee’, uitgeschreven door de provincie zelf.  

Overijssel gooit jaarlijks 9 miljard kilo afval in de prullenmand. Dat kan wel iets minder, vond de groep studenten van Landstede die hun hersenspinsels verwoord hebben in een zuinig project. Een groene afvalcontainer, de BENNT-machine, een recyclemachine en prullenbak ineen. Aangedreven door zonnepanelen en voorzien van tien knoppen voor alle denkbare soorten afval. Via een druk op de spoelknop gaat het afval naar de dichtstbijzijnde inzamelingsplaats. ‘We willen graag dat in er in 2030 één in elk huishouden komt’, sprak studente Ellis Koerhuis ambitieus.

De hele opleiding, gestoken in groene Landstede-shirts, was aanwezig bij de voordracht, waarin meer besparende maatregelen aan bod kwamen dan de BENNT-machine alleen. Verhoogde boetes voor milieuvervuiling, minder verpakkingen voor het vervoeren van producten en auto’s rijdend op biostof en waterstof, met accu’s die ’s nachts worden opgeladen. ‘De ideeën zijn er al, nu moeten ze alleen nog verder worden uitgewerkt.’

Ondanks passende oplossingen voor de gestelde vragen over aanschaf- (‘tussen de duizend en vijftienhonderd euro’) en onderhoudskosten, werd het project van de Landstede-scholieren niet tot winnaar van ‘The Battle’ uitgeroepen. Wel werd de presentatie uitgezonden tijdens het journaal op TV Oost. Voor de opleiding juridische dienstverlening was het een vooral een mooie gelegenheid om zichzelf te profileren.

Artikel delen:

Reageer