Mogelijk geval van Mexicaanse griep in Zwolle

Zwolle – Er is reden om aan te nemen dat er in Zwolle een 18-jarige vrouw besmet is geraakt met Nieuwe Influenza A (H1N1), ook wel de Mexicaanse griep genoemd. Dat is uit onderzoek gebleken.

mexicaanse_griep.jpg

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat geen nadere bijzonderheden prijs wil geven over de besmetting van de Zwolse, constateerde afgelopen maandag dat een 18-jarige vrouw werd besmet door een collega die teruggekeerd was uit Amerika. Het was een van de eerste gevallen van besmetting van een persoon die niet zelf op reis is geweest. De vrouw zou tot en met zaterdag in een schoenenzaak in de Zwolse binnenstad gewerkt hebben. Later die dag, melden bronnen, is er een melding gemaakt bij GGD IJsselland en is er zaterdagavond laat nog door de GGD een monster afgenomen bij de besmette persoon. Ook zijn er collega’s getest. De bedrijfsleider van de schoenenzaak en de GGD IJsselland doen geen uitspraken over de besmetting van de Zwolse. Ook over mogelijk besmettingsgevaar voor klanten van de schoenenwinkel willen de instanties niets loslaten. Zwollenaren hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken. Pas als het RIVM met een officiële mededeling naar buiten komt zal er actie ondernomen worden.

Mededeling GGD IJsselland:

Het zal niemand zijn ontgaan. De Mexicaanse griep heerst. In verband hiermee zijn op maandag 27 april alle huisartsen in de regio door GGD IJsselland geïnformeerd over deze uitbraak en de mogelijke consequenties voor patiënten in Nederland.

Advies bij ziekteverschijnselen

De kans dat reizigers door dit virus ziek worden of zijn lijkt vooralsnog klein. De Nederlandse overheid heeft wel adviezen opgesteld voor mensen die met ziekteverschijnselen uit Mexico zijn teruggekomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verzoekt reizigers die teruggekomen zijn uit Mexico en binnen 7 dagen minimaal 38,0 graden koorts en luchtwegproblemen hebben ontwikkeld (zoals hoesten) om thuis te blijven en telefonisch contact op te nemen met hun huisarts en de GGD (Team Infectieziektenbestrijding GGD IJsselland, telefoon 038 -428 1 656). Voor algemene informatie kunt u contact opnemen met 0800-8051.

In geval van reële verdenking van Mexicaanse griep zal het actiecentrum van de GGD geactiveerd worden. Bij meerdere gevallen in de regio zal opgeschaald worden volgens de afspraken met de GHOR.

Folder GGD

Website RIVM

Artikel delen:
Reacties 46
 1. Als zij in een schoenenzaak werkt en zou zijn aangestoken door een collega, mogen we dan de conclusie trekken dat in de omgeving Zwolle inmiddels 2 mensen deze griep zouden hebben?


  Maak melding

 2. Nou ja ghehe dat vind ik iet wat makkelijk gezegd, normaal ga ik namelijk met een griep niet naar de dok dus zou ik ook niet weten of het de mexicaanse griep is en zou het dus misschien wel te laat kunnen zijn dat ik de vaccinatie krijg.


  Maak melding

 3. Ik moet zeggen, dat ik er ook niet helemaal gerust op word….

  Ben ook al dagen lichtelijk verkouden. Niet eens in de buurt van een schoenenzaak in de binnenstad geweest… maar toch 🙁

  En 38 graden koorts…daar merk je toch niets van?!?


  Maak melding

 4. Lichtelijk verkouden wordt wel eens gebruikt voor iets wat in werkelijkheid hooikoorts is. Zeker weten dat je verkouden bent en niet ‘gewoon’ hooikoorts hebt?

  Wat betreft die temperatuur. 38 graden celcius merk je best maar inderdaad niet echt dramatisch. Voor mij is zo’n temperatuur doorgaans voor mij geen reden om koortsremmers te eten of niet naar het werk te gaan.


  Maak melding

 5. Volgens mij ga je niet kassiewijlen als je geen vaccinatie krijgt toch?

  Dat is dus het probleem bij deze griep, met alleen op bed liggen en uitzieken ben je er niet, je hebt wel degelijk medicatie nodig.


  Maak melding

 6. Daar ben ik dus ook niet helemaal zeker van Ghehe. Misschien toch maar eens uitzoeken, voordat we allemaal kassiewijlen zijn 😀


  Maak melding

 7. Lichtelijk verkouden wordt wel eens gebruikt voor iets wat in werkelijkheid hooikoorts is. Zeker weten dat je verkouden bent en niet ‘gewoon’ hooikoorts hebt?

  Wat betreft die temperatuur. 38 graden celcius merk je best maar inderdaad niet echt dramatisch. Voor mij is zo’n temperatuur doorgaans voor mij geen reden om koortsremmers te eten of niet naar het werk te gaan.

  Af en toe neem ik inderdaad wel van die hooikoortstabletjes. Zou ik weer eens moeten doen, want ik voel me ook overdreven moe de laatste tijd!

  En inderdaad…ook ik blijf bij 38 graden en wat misselijkheid echt niet thuis van mijn werk! Ik heb me nu in 9 jaar werken 1 keer ziek gemeld….en toen heb ik ook nog echt het hele weekend in bed gelegen!


  Maak melding

 8. Haha, ok thanx mike, ben net herstellende van een fixe griep. t Gaat weg dus waarschijniljk heeft Mexico me niet getroffen;)


  Maak melding

 9. Ik ben al een week of 3 zwaar verkouden maar meer ook niet gelukkig. Zou toch bizar zijn de H1N1 griep niet in Mexico opgelopen maar dan hier wel 😀


  Maak melding

 10. Ellen, er is toch ook geen enkele reden waarom we deze informatie zouden vrijgeven? We hebben tot op heden geen melding gekregen dat er gevaar is of is geweest voor de volksgezondheid. Er lijkt me dus ook geen enkele reden te zijn om schoenenwinkels te mijden. 😉


  Maak melding

 11. Geen fijn bericht!! Er is toch wel enig risico van besmetting lijkt mij. Vreemd ook dat de instanties als b.v. de gemeente of de plaatselijke GGD geen openheid van zaken geven. Ik maak me derhalve geen zorgen.


  Maak melding

 12. Besmetting is alleen mogelijk bij echt close bijna lichamelijk contact (vocht overbrengen, nee je hoeft daar niet voor te kussen, hoesten/niesen is genoeg).

  Maar over het algemeen hoef je je geen druk te maken. Heb je wel koorts lekker de huisarts lastig vallen, dan krijg je vanzelf wel tamiflu 🙂

  Dat het nu in Zwolle is, is natuurlijk geen verassing, maar denk dat je eerder wordt aangereden dan dat je ziek wordt. Trouwens valt het zo te horen allemaal reuze mee, er is alleen veel te veel op ingesprongen door de media. Die tegenwoordig alles aanpakken om mee te schreeuwen.


  Maak melding

 13. Tsja… laat het er eerst maar een paar meer worden, alvorens we in paniek raken. Het zal volgens mij zo’n vaart niet lopen.

  Iemand de laatste tijd nog wat gehoord van de vogelgriep (H5N1) of Sars, waarbij ook iedereen in paniek raakte???

  Precies, dat bedoel ik…..


  Maak melding

 14. Tja, als een kip zonder kop rond lopen rennen heeft weinig zin maar de kop in het zand steken is ook geen goede zaak.

  Ook ik maak me (op dit moment) nog niet ernstig zorgen. Ik heb er nog geen dag anders om geleefd. Wel denk ik dat dit gevalletje toch wat dichterbij komt dan bijvoorbeeld SARS.


  Maak melding

 15. Goed, het blijkt wel weer dat er hier een kleine cursus H1N1 nodig is 😛

  In de eerste plaats hebben een aantal mensen het hier over ‘even een vacanatie halen’. Dat kan niet om twee redenen: als je al besmet bent, heeft een vacanatie geen zin meer (een vacanatie is een zeer kleine dosis van de ziekte om je immuunsysteem er aan te laten wennen). Dat is één reden, maar niet de belangrijkste: er is geen vacin tegen H1N1. Er wordt nu ingeschat dat die er in oktober is. Kan ook november zijn.

  En daar zit nou net de kink in de kabel. Griepvirussen van het type H1N1 zijn ontzettend vervelend, in het najaar. Een andere van dit type kennen we als de Spaanse griep. Toen die in het voorjaar uitbrak, is er niemand aan dood gegaan. Toen men dacht dat het wel overgewaaid was (ok, slechte woordgrap), sloeg hij keihard toe in de herfst. Met 80.000.000 doden tot gevolg.

  H1N1 virussen zijn om nog een andere reden ontzettend naar. Normaal pakt een griep virus de zwakkere aan, maar H1N1 zorgt ervoor dat het immuunsysteem van de mens extra heftig reageert. Bij de sterke mensen, zorgt dit ervoor dat het immuunsysteem helemaal over zijn toeren gaat. Daardoor worden vitale delen verstopt door ‘immuun-cellen’ en pleeg je technisch gesproken zelfmoord (hoewel niet bewust).

  Ik lees de laatste tijd heel veel over mensen die roepen: ach geen paniek, van de gewone griep gaan veel meer mensen dood. Dat is een beetje een jammere vergelijking, aangezien we dat rekenen over een jaar, en deze griep pas 2~3 maanden actief is. Wat het WHO nu doet aan waarschuwingen is verschrikkelijk verstandig. Deze griep moet NU ingedamt worden, nu het nog niet ontzettend gevaarlijk is. Als het WHO niks doet en we laten dit gewoon gaan, maken we een kans om in de herfst met een nog naardere situatie te zitten als met de Spaanse Griep aan het begin van de 20ste eeuw.

  – We reizen nu veel meer
  – Onze gegroeide medische zorg helpt niet, aangezien dit virus anders werkt
  – We zijn met veel meer mensen
  – Het vaccin zal te laat zijn (oktober/november klaar, in massa productie genomen in november, genoeg voor de meeste mensen in januari, gedistrubiteerd in februari)

  Ik zeg niet dat het gaat gebeuren, en dat doet de WHO ook niet, maar vergis je niet in de gevolgen/kansen. Die zijn wel degelijk aanwezig. En het nu wegwuiven alszijnde onnodige paniek, is zeer onverstandig.


  Maak melding

 16. Dank voor de verduidelijking Japser! Goed verhaal!

  Maaaaar…. stel dat ik nu de risico’s goed inschat… Wat kan ik dan wél doen?!?

  Verder is mij nog wat onduidelijk wat de gevolgen van H1N1 nu precies zijn. Hoe merk je het? Moet ik na enkele keren hoesten even langs de huisarts? Als je het hebt…ga je er dan vrijwel zeker aan dood?
  Je verhaal met betrekking tot een vaccin klopt. Maar is er wel medicatie voor mensen die eenmaal besmet zijn?

  Ik moet zeggen, dat ik zelf ook een beetje gelaten luister naar de berichtgeving omtrent dit virus. En dat ik natuurlijk graag ter harte neem wat de WHO zegt, maar dat ik niet weet wat ik er verder mee moet doen.


  Maak melding

 17. Enige wat je kunt doen is oppassen wat je doet, dus niet jezelf teveel aan risico’s blootstellen. Vaak en goed je handen wassen helpt al een boel, ook niet teveel aan je mond/neus/ogen zitten en natuurlijk wegblijven uit Mexico en Amerika. Verder kun je bijvoorbeeld zoveel mogelijk wegblijven van plekken waar veel mensen samen komen, maar dat verwacht ik van niemand eigenlijk. Doe het zelf ook niet.

  Als je het hebt lijkt het op een gewone griep. Tamiflu helpt met het verlichten van de symptomen, maar geneest niet! Als je het nu krijgt, ga je er hier in Nederland vrijwel zeker niet aan dood. Hoe het in de herfst zit, met lagere weerstand en eventuele mutaties, is nu nog onbekend, maar dan kan het potentieel wel dodelijk zijn.


  Maak melding

 18. Deze griep en evt. pandemie is absoluut niet te vergelijken met de spaanse griep.. klinkt wel lekker maar is grote onzin! Er was daar een burgeroorlog aan de gang en de bevolking was al ziek en zwaar ondervoed. Dan is er nog maar weinig voor nodig om een pandemie te laten ontstaan.
  De situatie tegenwoordig is een totaal andere.. mensen zijn sterker, gezonder, betere hygiene enzenz.
  Kortom.. laat je niet gek maken. Uiteraard moeten we de toekomst afwachten maar dat is met alles het geval.
  Informeer je eens via goede, onafhankelijke sites/bronnen waar geld niet de drijfveer is…
  Angst is een slechte raadgever!


  Maak melding

 19. Japser er is wel degelijk tamiflu aanwezig alleen niet genoeg, dus als de uitbraak snel veel groter wordt in nederland is er wel een probleem


  Maak melding

 20. + Hygiëne is wel beter, en dat gaat zeker helpen.
  – Sterker en gezonder is juist een probleem bij deze mutatie, hoe sterker en gezonder iemand is, hoe erger de gevolgen.
  + Tegenwoordig reizen we ook meer en zijn er meer mensen op één hoop.

  Je kunt het inderdaad niet vergelijken, je kunt niet zeggen dat het precies zo verloopt als met de Spaanse Griep. Maar dat betekent niet dat het perse minder erg zal zijn. Het kan ook makkelijk erger worden dan de Spaanse Griep.


  Maak melding

 21. Ik ben trouwens niet bang. Sterker nog, ik HOOP dat het flink tekeer gaat in de herfst. Zal zeer goed zijn voor de planeet.


  Maak melding

 22. Japser er is wel degelijk tamiflu aanwezig alleen niet genoeg, dus als de uitbraak snel veel groter wordt in nederland is er wel een probleem

  Dat is erg leuk. Echter. Tamiflu is geen vaccin en is geen geneesmiddel. Het verzacht de symptomen, maar dat is het dan ook. Komt nog bij, zoals je zelf zegt, dat we er lang niet genoeg van hebben.


  Maak melding

 23. Weet je.. e.e.a. is op rel. eenvoudige en goedkope wijze aan te pakken.. : vitamine C.
  Vanwege de tweevoudige werking (ph verlagend én reducerend) is het voor geen enkel virus mogelijk om zich aan te passen.
  VC is een van de krachtigste, goedkoopste en zeker de gezondste viruskiller die er bestaat.
  Maar daar verdient de farmaffia (w.o. rumsfeld en consorten) niets aan..
  Die verkopen liever een soort placebo in de vorm van o.a. tamiflu.. en maken iedereen bang.  Maak melding

 24. Tering. het komt nu wel heel dichtbij hoor!
  Best egoistisch van al die mensen die naar de VS en mexico zijn geweest. Zij zorgen tenslotte voor de verdere verspreiding van dit virus. Nu zijn we straks allemaal de klos.

  Maar goed dat ik online al tamiflu heb aangeschaft.
  Advies aan iedereen desinfecterende handgel gebruiken!!


  Maak melding

 25. nou lekker, ben afgelopen week nog bij vanharen geweest. brrrr kvind t wel een beetje eng hoop niet dat het zich snel verspreid


  Maak melding

 26. Ik ben ook in Mexico geweest en 2 weken nadat we terug waren kwam die griep ineens in de media, in Mexico zelf heb ik er helemaal niets van gezien of gehoord!!


  Maak melding

 27. Volgens RTV Oost zou het gaan om schoenenzaak Nimco.
  Dat is Nimco House of Shoes, Diezerstraat 38.

  Waar ze deze info vandaan hebben, is niet bekend, maar dat zal wel buiten de GGD om zijn gegaan.


  Maak melding

 28. RTV Twente heeft alle info van gisteren via ons. De info over de betreffende winkel en de namen weten wij zelf al langer, maar hebben wij uit respect voor de winkel en de getroffenen niet naar buiten gebracht. Dat RTV Twente dit naar buiten heeft gebracht betreur ik persoonlijk dan ook.


  Maak melding

 29. Ach, die viroloog heeft ons weer magistraal gerustmakend toegesproken om 20.00, die toon alleen al. Reserveer maar vast een lintje Bea!


  Maak melding

 30. Toch begrijp ik het niet Hans, alle info via weblog maar de naam hebben jullie nergens neergezet. Zijn ze toch zelf achtergekomen. Of lekt er iemand naar RTV Twente? Je kunt verdorie ook niemand meer vertrouwen 😮


  Maak melding

 31. @Dick:
  Eenmaal per dag teletekst van Oost lezen ; valt dus wel mee.

  @Hans van Eijsden:
  Ik kan me aan de ene kant wel voorstellen dat uit respect de naam van de winkel niet wordt genoemd, maar aan de andere kant heeft er blijkbaar wel een mens-op-mens besmetting plaatsgevonden.
  Gezien het feit dat winkelpersoneel veel contact met andere mensen heeft, lijkt een extra alertheid voor bezoekers van die winkel me dan meer op de plaats dan het uit respect niet noemen van de naam ervan.


  Maak melding

 32. Ik vind het op zich wel verstandig dat de naam niet naar buiten gebracht is. Waarschijnlijk heeft WLZ de naam van de winkel wel doorgegeven aan RTV Twente. Alleen hebben ze er bij RTV Twente voor gekozen deze naam bekend te maken.

  Je moet jezelf denk ik in zo’n geval afvragen:”Hoeveel meerwaarde biedt het dat iedereen die naam weet?” Ik denk dat die meerwaarde vrij laag is.
  Veel meer waard zou zijn: hoe is Mexicaanse griep te herkennen? Kan ik naar mijn huisarts om me te laten testen? Wat moet ik doen als ik blij Mexicaanse griep te hebben? Enz enz…


  Maak melding

Reageer